Pelepasan Cukai Pendapatan 2017

Dah Ogos ni, jadi eloklah start kumpulkan resit untuk pelepasan cukai pendapatan bagi tahun taksiran 2017. Jangan tahun depan masa sibuk nak isi borang e-filing baru terhegeh-hegeh nak kumpulan segala resit. Ada jugak yang baru nak ambil tahu pasal item yang dibenarkan untuk pelepasan cukai. Saya tahu ramai yang macam ni. Kalau tengok dalam laman…

Masa Terbaik Untuk Membeli Saham

Bagi mereka yang nak melabur dalam saham, all the time is not the best time untuk membeli saham. Tak sama ya macam unit trust. Agen unit trust memang suka guna tagline ni bila orang tanya bila masa sesuai nak beli fund. Masa yang paling sesuai untuk membeli saham bagi tujuan pelaburan (bukan trading/short term play)…

Cabaran Menguruskan SME

Ingat senang ke ada syarikat sendiri? Dua benda ni penting kalau anda bercita-cita nak buat bisnes sendiri. Semua bisnes sama. Ni tak sentuh lagi spesific challenges dalam bisnes tu sendiri. Kalau nak deep dive, panjang lagi ceritanya. Getting business, Creating revenue Pastinya cabaran yang perlu dihadapi oleh usahawan setiap hari. Memang awal-awal tu nampaklah potensi…

123