Gadget Impian Jadilah Milikku..

Reading Time: < 1 minute

Saya hargai setiap bantuan dan sokongan daripada anda, tak kira besar ataupun kecil. Semoga kalau menang gadget impian ni, dapatlah dijadikan hadiah tamat belajar saya setelah kempunan Samsung Galaxy S II hari tu :(

Kenapa MacBook Air pilihan saya?

  • Saiz skrin di antara 11″ atau 13″. Lebih besar daripada tu, maaf jelah. Sebabnya, kerja saya sebagai blogger memerlukan saya untuk bergerak ke sana sini.
  • Jenama Apple. Ini sekadar pilihan peribadi. Mana yang terbaik antara Windows atau Mac OS adalah bergantung pada pengguna. Kalau cakap je terbaik tapi tak reti nak guna semua kebolehan yang ada macam no point jugak kan?
  • Nipis. Kalau boleh muat masuk sampul surat lagi bagus.

Ini penyertaan rasmi saya untuk contest gadget impian. Hm… macam susah nak menang. Harap kamu semua tolong. Kalau menang macam biasa akan dianjurkan giveaway. Sempena saya nak balik ni, boleh la bawa balik buah tangan dari Moscow.

At least that’s the plan. Tolong tau! Shoutout kepada semua individu dalam gambar: @marc_ky, @runningandrew, @tekong, @atreyustrange, @aprilyim, @fzreen, @fzmy, @pge46, Man, @Sickchild72 – Saya Doodle & @AyongQiela.

Contest Gadget Impian anjuran Denaihati.com ditaja bersama oleh Eizil.comAnarm.neteQurban.comSilver Asia Sdn BhdKedai Kak SitiRakan Niaga Al Ansar dan Serverfreak


Posted

in

by

Tags:

Comments

1,158 responses to “Gadget Impian Jadilah Milikku..”

  1. arrizz Avatar

    wow nice entri bro..dah wat semua yang bro mintak..hopefully boleh menang..dah dapat macbook air nanti hati2lah bila guna..jangan sampai terluka..tajamlah katakan..haha

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      hehe… sebenarnya terlambat dah sebab tarikh tutup dia semalam. Thanks anyway. Kalau lepas masuk peringkat kedua nanti tolong la mana yang patut

  2. just alone Avatar

    kepada sesiapa yang berasa lambat masuk kedalam blog nie..boleh try masuk
    nie
    http://hackers-malaysia.blogspot.com/2011/12/melajukan-loading-web-yang-kita-masuk.html#axzz1g3X3nT8S
    download addon yang bernama yslow..ini akan membantu mempercepatkan loading sesebuah page….
    semoga berjaya

  3. ainun Avatar

    rasanya mesti ramai yang duk depan lappy skrg

    1. ainun Avatar

      sambil tunggu saat terakhir, sambil ronda2..haha

      1. ainun Avatar

        tengok2 markah sape yang paling banyak

        1. ainun Avatar

          haha…sebab saat ni pon saya ronda2 gak

          1. ainun Avatar

            ada yang masih aktif komen2…cam meriah lak malam nie…

            1. ainun Avatar

              ok….target pon dah capai..haha…bukan target pon…rasa nak bagi jumlah komen 1150..dah termakbul…

              1. ainun Avatar

                saya out dulu…good night

              2. Ariff Avatar
                Ariff

                Good night. Terima kasih banyak2 cik ainun =)

    2. Radzlan Avatar
      Radzlan

      bila contest ni abis?

  4. ainun Avatar

    terlupa nak mention blog zulseffort..point dia sangat banyak

    1. ainun Avatar

      cuma tweet jer kurang…tak lebih dari seratus

      1. ainun Avatar

        tetap ada harapan masuk top 10 gak…

        1. ainun Avatar

          lain-lain blog saya tak masuk lah mlm nie

          1. ainun Avatar

            tak mau ronda-ronda da…haha

            1. ainun Avatar

              duk sini jer lah…lagipon line agak slow malam ni

    2. Radzlan Avatar
      Radzlan

      baru tengok td..biasa2 jer..

  5. ainun Avatar

    saya rasa blog ziefauzi pun ada harapan nak masuk final…

    1. ainun Avatar

      bila tengok g+ dia pun bole tahan gak…50 lebih kira bnyak gak tuu dan juga tweet

      1. ainun Avatar

        apatah lagi komen….5000 kot…hehe…ada harapan gak nak masuk final nanti

        1. ainun Avatar

          tapi sekarang tak sampai 5000 lagi…saya bundarkan jer..hehe

          1. ainun Avatar

            mungkin pukul 12 nanti akan dapat la kot…kot..hehehe

  6. hdn952 Avatar

    apa barang tu bro???

  7. ainun Avatar

    1 jam terakhir…jumlah komen kat sini ada 1122…kalau sempat nak kasi 1150…harapnya lah…haha

    1. ainun Avatar

      hurm…saya rasa tadi tak sempat bagi semua senarai top 10 peringkat awal dulu…sebab internet problem

      1. ainun Avatar

        so saya nak sambung lagi…

        1. ainun Avatar

          blog seterusnya adalah blog ariff…hehehe…

          1. ainun Avatar

            blog ini memang dijangka dari awal berdasarkan jumlah markah yang diperoleh

            1. ainun Avatar

              apapun tahniah diucapkan….g+ kedua terbanyak saya tgk…

              1. Ariff Avatar
                Ariff

                kalau tak silap ada g+ 200+

              2. ainun Avatar

                ha’a…bila round2 tadi…yanmie dapat 200 lebih tuk g+

          2. Ariff Avatar
            Ariff

            erk. jadi termasuk top 10 lah ni?

            1. ainun Avatar

              saya rasa lah….haha…saya bukan juri pon…hehehe

  8. ainun Avatar

    adakah kalau satu jenis social vote tinggi akan membantu dpt markah tinggi gak?

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      itulah sebabnya aku buat entri skema pemarkahan tu. Kalau setakat satu social vote tu dah tinggi giler dan boleh buat menang, macam tak logik pulak

      1. ainun Avatar

        hurm…kalau camtu..apa sbnrnya guna peratus..huhu

    2. ainun Avatar

      contoh saya ambil kat puanbee 8.5k,,,hurm jap saya cuba kira

      1. ainun Avatar

        owh…so, takde beza la sangat ek…jumlah tinggi..point pon akan tinggi

        1. ainun Avatar

          tinggal beberapa detik jer lagi…huhuhu

          1. ainun Avatar

            wah sepuluh minit lebih jer lagi…haha

  9. ainun Avatar

    g+ bertambah walau di saat akhir,,,

    1. ainun Avatar

      sambil tu…tambah sket lagi komen disini

  10. ainun Avatar

    datang lagi malam ni…selepas membaca entry dari denaihati…

    1. ainun Avatar

      selepas ini contest lebih mencabar

      1. ainun Avatar

        tak sabar nak tahu siapa yang top 10 tu…huhu..curious sgt…haha

        1. ainun Avatar

          yerla…bila dah follow sejak awal..perasaan nak tau sape pemenang lagi la tak sabar

  11. zie fauzi Avatar

    +1 dah sampai 100… terernya… mcmana buat… target 100 jgk,tp dah mlm ni last,rasa mcm x sempat nak capai… lagi 46 klik je diperlukan untuk capai target.. huhuhhu…

    1. ainun Avatar

      takpe kak…akak punya dah kira ok dari yang lain…hehe

  12. ainun Avatar

    adeh…mana pergi semua komen2 nie…tak jumpa lak…dah ilang

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      erk. hilang apanya? banyak ke yang hilang?

      1. ainun Avatar

        tadi hilang jap…tak kuar…maybe masalah line kot…

        1. ainun Avatar

          refresh 3 4 kali pun tak kuar gak..so, saya out jer lah

          1. ainun Avatar

            nasib baik ada plak malam ni…haha

            1. ainun Avatar

              kalau jadi cam tadi..terus offline la..haha

  13. ainun Avatar

    seterusnya naman…ada harapan tuk top 10..kot…saya tak sure sangat

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      betul2. tengok macam ada je.. susah ni..

      1. ainun Avatar

        haha….pemberat dia pon bole tahan…

        1. ainun Avatar

          nak kata seimbang tak juga…..takde la berat sebelah…hahaha

  14. ainun Avatar

    seterusnya naman….markah pon banyak gak sekarang

    1. ainun Avatar

      eh..ini repeat ke? haha….ini kot yang saya cakap hilang tu…

  15. ainun Avatar

    seterusnya myra jay….atau femes ngan panggilan MJ…huhuhu

    1. ainun Avatar

      komennya pon banyak gak…sebab guna contest gak ni…hehe

    2. ainun Avatar

      komen MJ pon banyak gak…

      1. ainun Avatar

        eh…ada plak komen atas tu…igt tadi tak jadi…sebab cari tak kuar..huhu

      2. Ariff Avatar
        Ariff

        berapa ribu?

        1. ainun Avatar

          2k lebih…cuma markah lain rendah la….huhu

          1. Ariff Avatar
            Ariff

            wowowow… banyak tu

            1. ainun Avatar

              haha…banyak sebab ada buat contest komen terbanyak gak….strategi…

  16. ainun Avatar

    seterusnya azri johan, blog ini pun saya tak faham gak kenapa tersenarai..sebab markah sangat rendah

    1. ainun Avatar

      owh…sori sangat2….tersalah buka entry dia….markah azri johan banyak gak….like dah dapat 2ribu lebih

      1. ainun Avatar

        mungkin ada harapan masuk top 10 nnt…mungkin…

        1. ainun Avatar

          cuma cam tak balance plak ngan markah lain…komen dan g+ kurang gempak cam like…

          1. ainun Avatar

            huhu…cam juri plak saya ni…hehe, sori ek azri….saje2 jer ni…

            1. ainun Avatar

              tapi hebat lah dapat like banyak…atau ada fanpage kah?

          2. Ariff Avatar
            Ariff

            hm.. itu sebab perlu pemberat macam aku cerita dalam entri tu. Baru betul ikut konsep contest ni yang sepatutnya

            1. ainun Avatar

              ramai sangat yang tak seimbang pemberatnya…

  17. ainun Avatar

    seterusnya…fokus blogger…kenapa fokus blogger? saya pon tak tahu

    1. ainun Avatar

      mungkin tersalah pandang kot..hehe, sebab markah terlalu sket..hehe

      1. ainun Avatar

        atau mungkin fokus lain…huhu…kurang pasti la kenapa kakzie listkan juga blog ni

        1. ainun Avatar

          ataupon mungkin juga copy dari blogger lain…hurm

          1. ainun Avatar

            eh…jap, kenapa like kat entry contest di blog saya jadi kosong? haha…semalam ada belas-belas….hari ni jadi kosong…adeh…

            1. ainun Avatar

              nasib baik saya tak promote langsung entry tu…semua datang dari peserta contest

              1. ainun Avatar

                tak sangka ada gak tolong bagi markah..hehe…

            2. Ariff Avatar
              Ariff

              macam mana pulak boleh jadi kosong? hm..

              1. ainun Avatar

                haha…biarkan…saya tak kesah…

  18. ainun Avatar

    seterusnya affan roslan…mungkin sebab like byk masa tuu

    1. ainun Avatar

      sekarang ni tak tahu la masih tercalon top 10 atau tidak

      1. ainun Avatar

        tapi ada sedikit pelik dengan g+….dapat 2

        1. ainun Avatar

          sebab tengok tweet byk gak….komen pon ok…takkan g+ dpat 2…huhu…musykil…

          1. ainun Avatar

            tapi saya suka colour merah kat blognya..haha…sama cam blog saya

        2. Ariff Avatar
          Ariff

          heh. like punya ribu2 tapi kalau g+ 2 je memang meragukan..

          1. ainun Avatar

            memang perkara ajaib berlaku…hehe

  19. ainun Avatar

    tinggalkan puanbee, no 5 ialah yusliana yusuf…

    1. ainun Avatar

      saya tak tahu blog nya nama apa….

      1. ainun Avatar

        saya cuba google, tak jumpa, lupa nak tanya kakzie

        1. ainun Avatar

          hari ni kakzie takde…huhu..tak terjawab lah siapa dia

  20. ainun Avatar

    blog puanbee mmg femes sblm ni..ramai pengomen setia

    1. ainun Avatar

      apatah lagi buat contest komen terbanyak…

      1. ainun Avatar

        memang fight kat sana sampai jem blog smlm

        1. ainun Avatar

          tapi nasib baik hari ni ok…huhu

          1. ainun Avatar

            panik juga admin mlm td….kalau tak…hbs la dia..hehe

            1. ainun Avatar

              hari terakhir plak tu terjadi kejadian diluar jangkaan

              1. ainun Avatar

                tapi Alhamdulillah…masih ok sampai saat ini

            2. Ariff Avatar
              Ariff

              kalau hilang, menangis… heheh..

              1. ainun Avatar

                haha…itu aja mampu buat…hehe

  21. ainun Avatar

    okay…yang ke empat adalah puanbee

    1. ainun Avatar

      puanbee mmg bergantung nasib pada jumlah komen

      1. ainun Avatar

        dan komen puanbee sekarang menghampiri 9000…sangat banyak

        1. ainun Avatar

          tapi tak sampai 9000 la…haha, saya jangka akan sampai…huhu, rupanya tak

  22. ainun Avatar

    strategi mantap gak sebab 2 blogger bergabung

    1. ainun Avatar

      ada GA tambahan plak tu…hebat gak strategi mereka

      1. ainun Avatar

        tak terfikir gak saya nak buat camni

        1. ainun Avatar

          almaklum, tak pernah ada pengalaman join contest camni

          1. Ariff Avatar
            Ariff

            takper2.. ni pengalaman ni. dapat tengok blogger hebat2 punya skil masing2

            1. ainun Avatar

              betul tu…pengalaman manis..hehe,

  23. ainun Avatar

    kakyan tak perlu komen yg byk…

    1. ainun Avatar

      mungkin yakin akan reply tuk GA

      1. ainun Avatar

        memang byk juga reply…hampir 1000

        1. ainun Avatar

          kenapa saya guna perkataan reply ya? haha…sepatutnya komen la kan..kekeke

  24. ainun Avatar

    ketiga lak…yanmie…memang byk jumlah share dia…

    1. ainun Avatar

      pandai dia pancing ngan macaron..haha

      1. ainun Avatar

        nampak sedap jer macaron tu

  25. ainun Avatar

    tempat kedua hari tu…faizal fredley…tak sure markahnya berapa

    1. ainun Avatar

      ini pon dari kakzie gak…

      1. ainun Avatar

        sangat rajin dia kira…dulu laa….haha

  26. ainun Avatar

    dulu…blog aku mahu hidup bebas menjuarai carta…

    1. ainun Avatar

      tapi ini saya ambil dari kakzie masa duedate pertama…

      1. ainun Avatar

        hari ini tak tahu lah…

        1. ainun Avatar

          ada ke blogger yang kira2 markah semua? yang ada harapan nak menang lah…

  27. ainun Avatar

    apa lagi mau komen? kekeringan idea plak…

    1. ainun Avatar

      akan datang lagi lepas ni..huhu

    2. Ariff Avatar
      Ariff

      hehe… jangan paksa diri…

      1. ainun Avatar

        haha…alang2 saya dah komen kat blog lain sekarang ni…komen juga lah kat sini

        1. ainun Avatar

          menyelam sambil minum air…hehehe

  28. ainun Avatar

    tapi bukan semua saya kunjung balas,,,huhu

    1. ainun Avatar

      harap maaf pada yang kunjung kat blog sy di entry contest

    2. Ariff Avatar
      Ariff

      Perkara normal tu.. tak boleh harap sangat..

      1. ainun Avatar

        betul tu…masa tak mengizinkan…lagi2 line pon dalam keuzuran…haha

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          guna internet apa ye?

          1. ainun Avatar

            sy guna bb maxis…kdg laju kdg tak

  29. yangbaik Avatar

    may the best win
    good luck

  30. ainun Avatar

    ramai yang suka contest denaihati ni…

    1. ainun Avatar

      dan ramai blogger yang fight betul2

      1. ainun Avatar

        BW dimana-mana…sampai blog sy pon…

        1. ainun Avatar

          walhal saya dah mention kat entry, tak berharap nak menang..huhu

          1. ainun Avatar

            mungkin juga berharap kunjung balas dari saya

  31. ainun Avatar

    lepas ni apa plak cabarannya

    1. ainun Avatar

      mungkin lebih mencabar lagi…tapi apa?

      1. ainun Avatar

        atau mungkin lebih senang? haha

  32. ainun Avatar

    macam angka menari lak…100,1000, ada ong ka? haha

    1. ainun Avatar

      alamak…bukan menari…menarik..typo

  33. ainun Avatar

    akhirnya cecah juga angka 1000..haha…tahniah

  34. ainun Avatar

    aik? 996 komen rupanya…4 jer lagi seribu…haha…salah tgk rupanya tadi

  35. ainun Avatar

    barulah saya tahu kepentingan traffic ni…

  36. ainun Avatar

    contest membuka minda blogger baru…

    1. ainun Avatar

      macam saya…byk yang tak tahu

  37. ainun Avatar

    bagi saya contest ni sangat menarik

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Memang menarik. Nak lagi best kan, lebih ramai masuk pusingan kedua. Baru mencabar.

      1. ainun Avatar

        itulah….tapi kosnya mesti lebih besar…next year mungkin bole buat

  38. ainun Avatar

    takde berbalas-balas komen cam kat blog puanbee…hehe

    1. ainun Avatar

      mungkin betul kata ariff…semua dah penat

      1. ainun Avatar

        sebab contest denaihati agak lama dan tough

        1. ainun Avatar

          bagi sy agak lama sbb nak kumpul point tuk contest ni sgt susah

          1. ainun Avatar

            hanya blogger hebat mampu buat strategi yang hebat

    2. Ariff Avatar
      Ariff

      Terima kasih cik ainun seba rajin

      1. ainun Avatar

        seba? apa maksudnya?

        ~~sama-sama~~

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          *sebab

          silap lak

          1. ainun Avatar

            owh…saya ingat ada maksud seba..tak terfikir lak sebab….huhu..

  39. ainun Avatar

    terfikir gak nak cakap apa…sebab agak takut nak komen kat sini

    1. ainun Avatar

      sebab saya tengok kat sini semua cam serius dlm komen

      1. Ariff Avatar
        Ariff

        serius ke? mungkin jugak

        1. ainun Avatar

          agak serius…sebab ini kan hanya tulisan…bergantung pada cara atau gaya bila membaca

  40. ainun Avatar

    saya rasa ok kot saya komen byk2 kat sini…ariff tak marah kan…hehe

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      ok je.. sikit puntak marah. hehe..

      1. ainun Avatar

        ok….kebenaran sudah diberi…saya cuba dulu..hehehe

  41. ainun Avatar

    bole tak komen tu saya cukupkan seribu hari ni? haha

    1. ainun Avatar

      kalau bole, saya fight hari ni

  42. ainun Avatar

    button like..kenapa takde jumlahnya?

    1. ainun Avatar

      tercari-cari gak kat mana jumlah like

    2. Ariff Avatar
      Ariff

      Cuba buka daripada URL asal. Baru nampak

      1. ainun Avatar

        owh…begitu..haha…

  43. ainun Avatar

    tahniah juga kerana berjaya dpt angka 100 kat g+

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Dapat jugak merasa 100 kat situ

  44. ainun Avatar

    ramai tgh pecut skrg ni….esp kat komen…

  45. ainun Avatar

    berdebar tak dihari terakhir ni? haha

  46. ainun Avatar

    apa khabar hari ini?

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      baik je.. terima kasih…

  47. JAI Avatar

    Boleh ni bro..keep it up sehingga ke titisan terakhir..hehe..Kalo Penganjur dapat Sponser sampai 50 orang pun ok..hehe..Gudluck

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      heheh… thanks sebab kasi semangat. Aku buatlah apa yang boleh.

      1. ainun Avatar

        hehe…hari terakhir…

  48. zulkbo Avatar

    salam..
    ermm..gadget pertama saya MacBook Air
    ini sebenarnya..tapi tak berani nak impikan
    jadi saya bertukar ke Iphone4 je..harapan
    menjadi milik anda Bro..

    support dari saya like FB,Tweet dan
    G+ :)

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Thanks alot Zul! btw. Blog kemas la. Keep it up!

  49. ainun Avatar

    mau tambah komen disini…blog puanbee takleh buka..huhu

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      eh. apesal takleh buka?

      1. ainun Avatar

        kata puanbee…ada komen ada byk komen rss, sampai takleh buka entry tu…masuk spam kot

  50. ainun Avatar

    aik? nape g+ turun plak? ingatkan hari ni dapat 100 lebih..

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Ada orang klik lagi sekali kot. Pastu berkurang. hmmm…

      1. ainun Avatar

        takpe…masih ada 24 jam lebih sebelum tamat

  51. syazwan Avatar

    saja komen. :)
    bila ye habis pertandingan ni?

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Thanks! Esok keputusan untuk peringkat pertama. Harap tersenarai la..

      1. ainun Avatar

        saya rasa blog ariff tersenarai top 10

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Betul ke ni? Rasa macam susah je..

          1. ainun Avatar

            rasanya lah…sebab g+ tu sangat membantu

  52. Cik Snoe Avatar

    mendamaikan, menenangkan dan membahagiakan.. :)

    1. ainun Avatar

      suka ayat diatas…tenang aje saya baca=)

    2. Ariff Avatar
      Ariff

      Terima kasih =)

  53. yangbaik Avatar

    memang bagus sangat2 bila impian hati tertunai… semoga berjaya

    1. ainun Avatar

      memang seronok sangat kalau menang =)

    2. Ariff Avatar
      Ariff

      Terima kasih. Semoga dapat yang terbaik untuk contest ni. hehe..

  54. mel Avatar

    perrghh…ramainya g+…tpi masih xtau sangat nak gunakannya..

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Sama macam Facebook je, cuma lebih clean.

      1. ainun Avatar

        saya pon tak tau nak gunakan g+, just tekan tuk entry jer

  55. just alone Avatar

    nie mesti menang punya lah

    1. ainun Avatar

      ada can kan nak menang…g+ terbanyak kot…

      1. ainun Avatar

        opppsss……ada sampai 400+…zulseffort.net… dasat laa

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Wow… 400+ serius banyak tu..

    2. Ariff Avatar
      Ariff

      Amin.. terima kasih atas doa

  56. kimmie Avatar

    wah..dah byk point terkumpul…+ tweet 1..harap dpt la gadjet yg diimpikan tu

    1. ainun Avatar

      g+ ariff sangat banyak…

    2. Ariff Avatar
      Ariff

      Harap sangat dapat lepas masuk peringkat kedua. Seronok gak dengan cabaran ni..

  57. wazy Avatar

    Semoga berjaya bro,semakin terasa debaran contest ni

    1. ainun Avatar

      hanya 1 hari aje lagi…

  58. aiman Avatar

    hummm..camner ade yg perlu diubahx blog sy? nk tigkatkan followers lak ?
    hehehetq

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Komen blog bro:

      1) Kat sidebar jam tu mungkin tak diperlukan

      2) Facebook badge rasanya ada yang jenis horizontal, jadi better guna yang tu untuk letak kat sidebar

      3) Background signature aiman2323 warna hijau tu memang tak sesuai. Try cari yang transparent.

      4) Shoutmix kasi center. Sidebar kalau ada margin-left 10px camtu pun ok gak. Rapat sangat ke main body.

      5) Sebenarnya nak cakap warna font, tapi aku pun tak reti nak cadang warna apa sesuai. Try experimen dengan warna silver-kelabu gelap. Mana tau ok. Kalau tak, biarkan hitam je.

      1. ainun Avatar

        nak ramai follower, kena blogwalking…hehe

        1. ainun Avatar

          tapi…saya pun kurang BW…

  59. ainun Avatar

    salam jumaat….semoga hari ini lebih baik dari semalam

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Semuanya ok je. Thanks!

      1. ainun Avatar

        debaran makin laju…hehe

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Boleh kena heart attack camni..

          1. ainun Avatar

            haha…semua peserta yang dpt markah banyak…mesti tak senang esok….berdebar…haha

  60. Delhomme Avatar

    sebenarnya x paham … tapi klik gak kat bawah tu satu kat + satu kat Like FB… apapun good luck (masih bingung) : Betapa ketinggalan zaman aku nih !!!!

    1. ainun Avatar

      hehe….contest ni dikira markah berdasarkah jumlah komen+like+g plus+tweet….

    2. Ariff Avatar
      Ariff

      hehe.. takpe2. Thanks for voting. Cadangan untuk blog bro sikit:

      1) Blog cantik dah. Nicely done. Cuma follower tu letak kat sidebar pun ok gak sebab page dah panjang sangat ke bawah.

      2) Total pageviews kasi center

      3) Iklan nuffnang 336 bawah tu, letak div style margin-top: 10px camtu. Kasi ada jarak dengan Home.

      4) Kalau dah ikut step atas ni, buang post comments tu guna css. Try tambah code ni dalam template http://snippi.com/s/5hxu94y

  61. ainun Avatar

    wow…g+….banyaknya…kalah peserta lain

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Susah nak dapat tu… tapi ada yang lagi banyak..

      Masih gigih mencari +1 ni..

      1. ainun Avatar

        hebat-hebat! susah nak dpt g+ ni….

  62. ainun Avatar

    singgah lagi sambil round2 blog len gak

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Macam mana dengan rondaan? Siapa top 10?

      1. ainun Avatar

        saya tak ronda semua…yanmie,puanbee,ariff rasanya dah top 10…tunggu jer lah result nnt..hehe

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Erk.. yakin je.. ada orang diam2 dah beribu-ribu ni…

  63. just alone Avatar

    dapat gak nanti

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Insya allah. Harap dapat. Nak komen blog bro pun tak tau nak komen apa. Kemas dah. Cuma tajuk tu mungkin tak perlu caps lock semua. Tulis macam biasa pun nampak ok gak

      1. ainun Avatar

        terkejut gak sebab nama blog camtu…tapi ada ilmu yang saya dapat..hehe

      2. just alone Avatar

        okay and thank you

        1. ainun Avatar

          blog mantap….mesti pro nie

  64. asya Avatar

    pelik, td tgh baca n3 kat blog denaihati then bila i click to link tentang komen percuma untuk improve blog, tup tup keluar kat entry ni di blog ariff plak. hmmmm anyway gud luck ariff untuk contest anjuran denaihati tu

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Entri tu kan saya yang tulis tapi blog asya saya dah komen kan?

      1. ainun Avatar

        ariff memang penulis tetap ke kat sana?

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Yup. Memang penulis tetap kat situ. Sebulan 2-3 kali macam tu.

          1. ainun Avatar

            wow…bestnya dpt menulis di blog hebat

            1. Ariff Avatar
              Ariff

              Semua orang boleh menulis kat situ. Denaihati memang buka pada sesiapa untuk menghantar artikel

      2. asya Avatar

        yess…ariff dah komen psl blog saya..
        terima kasih daun keladi…bila free free dan bosan dgn assignment tu dtg lah blog th3b0r3dsha lagik yeh? ihiks…
        ariff saya ade masalah lah bila letak ads between post, x keluar pun ads nuffnang tu?

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Aiseh. Dah lama tak tengok coding Blogger. Rasanya banyak dah tutorial kat luar tu. Kena tanya sesiapa yang guna Blogger gak.

          1. ainun Avatar

            saya pon penah jadi camtu…lepas tu test sendiri code…adjust la kat mana2 pon…janji kuar ads tu

            1. Ariff Avatar
              Ariff

              Last time saya try, ikut macam tutorial yang Nuffnang buat tu. Boleh je.

              1. ainun Avatar

                saya punya maybe ada masalah html code kat blog…sebab first time buat tak kuar ad tu…

  65. zuls Avatar

    baru sempat jalan-jalan tengok blog orang. Ariff tentu masuk dalam top 5 nanti. Good luck.

    1. ainun Avatar

      top 10 itu pasti…hehe

    2. Ariff Avatar
      Ariff

      Terus top 5… tak berani nak berharap sangat. Buat jelah apa yang termampu. Kalau tersenarai, alhamdulillah. Nak menghadapi cabaran seterusnya mesti lebih susah

      1. ainun Avatar

        haha…takper…bila dah sikit saingan…pasti ramai penyokong…

      2. zuls Avatar

        Betul tu, next round tak tau la macammana.. tapi contest ni memang fun. :)

        Suka taktik yang bro pakai :)

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Taktik yang mana tu eh? hm..

          1. zuls Avatar

            giveaway dua tiga kali, dan guna dua page, satu untuk giveaway dan satu lagi untuk blog gadget impian. Pakai pulak rafflecopter.
            tambah pula servis komen untuk improve blog. Great job bro.

            1. ainun Avatar

              walaupun agak pening…tapi tektik yang berjaya

            2. Ariff Avatar
              Ariff

              wow. 400 google +1. kena kongsi rahsia lepas contest ni

  66. Kaio Dot My Avatar

    Erk. tak bape paham la entri ni. =.=

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Kalau tak perasa, ada 2 page untuk entri ni

      1. ainun Avatar

        hehe…agak pening kalau orang tak biasa…tak bole buat 1 page ker?

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Buat 1 page nanti slow pulak loadingnya. Orang yang komen susah.

          1. ainun Avatar

            oohh…gitu lak..biasanya apa sebab utama loading jd slow?

  67. ainun Avatar

    kenapa kat sini takde berbalas komen eh?

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Rehat jap hari ni. hehe..

      1. ainun Avatar

        maksud saya takde peserta komen terbanyak berbalas-balas komen…

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Semua dah penat komen kot. Normal la tu..

          1. ainun Avatar

            ooo….sy datang agak lambat ek

  68. Emmet Avatar

    banyak sangat komen membuatkan entri ini agak berat untuk diloading dan membantutkan semangat ku untuk mengomen

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Itulah dia. Nak call database tu yang buat lambat page dapat load. Dah kurangkan sikit komen per page. Harap ok..

      1. Emmet Avatar

        hmmm, agak okay la sket dari dulu, btw pemenang dia isnin minggu depan ek baru umumkan?

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Yup. Isnin lah.

          1. ainun Avatar

            lambatnya isnin…haha

  69. namee roslan Avatar

    macam mana nak tolong ariff capai impian ni ? selain like, tweet, comment semua..

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Buat masa ni itu jelah. Suruh sesiapa Like, +1, RT dan komen..

      Hm.. nak komen blog Namee macam takde benda yang boleh diimprovekan. Good as it is. Lama jugak tenung blog namee pusing sana sini. Whole concept is simple and content centric, so memang menepati konsep tersebut. Kalau nak cakap banner 125 atas tu pun, tak boleh sangat sebab banner tu org bayar.

      Keep writing. Ramai suka baca.

      1. ainun Avatar

        ramai follower dan peminat

      2. namee roslan Avatar

        thank you for the constructive comments. :) semoga ariff menang ! hah, yang pasal url tu, thanks. before ni nak tanya gak tapi takut nak tanya. tanya orang lain yang guna .com tapi semua kata taktau. so terima kasih lah dah jawabkan.

    2. Ariff Avatar
      Ariff

      aha.. just one thing. My feed url tu try yang ni. Pelik kenapa lambat sangat update kat situ http://feeds.feedburner.com/ariff

      1. ainun Avatar

        blog namee nampak simple tapi best

  70. ainun Avatar

    dah ada orang buat list tak tuk top 10?

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Entahlah.. Malas nak tengok orang lain punya. Hari tu dah melawat semua orang.

      lagi 4 hari je. Seram…

      1. ainun Avatar

        haha…seram plak…kalau tau lebih best nak target

  71. ainun Avatar

    saya pon tak tahu sape join komen terbanyak kat sini….

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Teruk nak mengiranya nanti.. heheh..

      1. ainun Avatar

        takpe…ariff dah top 10…kira komen pon byk2 pon tak kesah…haha

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Dah jumpa plugin nak senaraikan top commentator. Tunggu jelah pengumuman pemenang nanti

          1. ainun Avatar

            owh…saya ada can menang tak? hehe

  72. ainun Avatar

    datang singgah lagi tuk hari ni

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Rajin singgah. Terima kasih. Blog tu bila nak update?

      1. ainun Avatar

        hehehe….blog tu bukan selalu diupdate…

  73. munir ardi Avatar

    All the best +plus and FB button for you

    1. ainun Avatar

      all the best gak tuk ariff dan peserta lain

    2. Ariff Avatar
      Ariff

      Terima kasih bang Munir. Komen sikit blog bro:

      1) Kat front page tu letak banyak lagi content supaya sama panjang dengan sidebar.

      2) Footer widget follower tu tak nampak. Kosong.

      Blog kemas. Load laju.

      1. ainun Avatar

        saya suka blog laju…

  74. Eswahyudi Kurniawan Avatar

    Alhamdulilah…semoga bermanfaat gadgetnya. 1 like for you n_n

    1. ainun Avatar

      semoga berjaya semua

  75. Lawrence Vision Avatar

    Arif bila nak komen pasal blog saya, tertunggu saya awak komen hehe..haritu dah minta juga…

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      oops. Sori2. Ada yang terlepas pandang. Ini komennya:

      1) Sidebar terlalu sikit sangat benda atau page terlalu panjang ke bawah. Samada tambah beberapa benda di sidebar. Boleh tengok entri ni sebagai contoh http://denaihati.com/elemen-rekabentuk-blog-popular-malaysia atau kurangkan entri kat frontpage.

      2) Category & pages kat footer boleh pindah sidebar.

      3) Favicon takde lagi.

      Selain tu rasanya ok dah. Lawa, kemas dan bersih. Keep it up.

      1. ainun Avatar

        hehe….nasib baik remind…kalau tak ariff mmg terlepas pandang…

  76. Lord Zara Avatar

    Kitorang isi claim tadi guna MBA.
    Dapat pegang tadi, er, er, aku cuba psiko kan diri, jangan terpengaruh nak beli.

    =.=”

  77. Lord Zara Avatar

    Aku masa baca apa kau reply di email je, terkejut la pula kalau tetiba kau komen “nape nak tukar lak? dah cantik apa…” – Pelik gila. Lepas tu dapat notification lain, aku dah rasa, hey hey hey, Ariff upah PR ke?

    (Rujuk soalan tanya avatar)

    Hahaha.

    Nanti aku try. :)
    Thanks bro.

  78. Lord Zara Avatar

    Aku tengok ada orang ambil jalan pintas (LOL!) dengan reply semua komen aku.
    Aku ingatkan kau.

    Hahaha.

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Ada pencabar dah untuk wang tunai RM100 pengkomen terbanyak.. heheh…

      1. Lord Zara Avatar

        Aku dah la tak dapat GA.
        Hahaha.

        Tapi takpe, budak baru :)
        Aku memahami enthusiasm yang tinggi sampai semua komen dia komen XD

        1. ainun Avatar

          hahaha…time free jer ni…

          1. Lord Zara Avatar

            Dah nampak awak komen tadi tu~

            1. ainun Avatar

              nak out da..babai~

  79. ainun Avatar

    wow g+ makin bertambah nampak nya…deabak!

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      wah. mana datang ni. Nak dapatkan 100 kemain susah. fuh…

      1. ainun Avatar

        sket lagi tuu….dah minta tolong ngan blogger ker? kat group blogger mesti ramai dtg tolong….try post kat sana(fb)

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Dah post. Adalah yang tolong, tapi belum cukup ramai lagi..

          1. ainun Avatar

            masih ada masa lagi….

            1. Ariff Avatar
              Ariff

              bila nak ada gravatar ni cik ainun…

              1. ainun Avatar

                haha…tak wajib kan…

        2. Ariff Avatar
          Ariff

          tak wajib. tapi gravatar kasi lagi meriah kat tempat komen ni. apa2 pun boleh, tak semestinya letak gambar muka sendiri

  80. ainun Avatar

    datang singgah petang ni….hehe

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Rajin betul ainun menyinggah ni… Buat apa hari ni?

      1. ainun Avatar

        haha…komen-komen lah…apa lagi….hari ni byk masa free

        1. Lord Zara Avatar

          oh, patutlah email saya penuh dengan awak reply. Ingat Ariff yg reply.

          1. ainun Avatar

            hehehe…delete jer…taupon ignore jer

            1. Lord Zara Avatar

              LOL! LOL! LOL!

              Saya memang subscribe pun Ariff Shah ni. :)

              1. ainun Avatar

                hahaha…ignore jer la

              2. Lord Zara Avatar

                Saya bukan jenis ignore kawan.

                =)

  81. nizam Avatar

    bro,ada masa review blog aku yer..nak kritik ke apa di alu-alukan..tapi yang membangun la… kih3

    1. ainun Avatar

      jangan risau…komen ariff semua membangun….

      1. nizam Avatar

        tu la…hehehe

        1. ainun Avatar

          sabar la menunggu..hehe

    2. Ariff Avatar
      Ariff

      ok. Ini komennya:

      1) Fanbox kat sidebar panjangkan width sampai hujung, lepas tu height kurangkan. Ruang kosong kat situ sangat tak dialu-alukan.

      2) Sama juga dengan widget google+ bawah tu. Panjangkan sampai hujung sidebar.

      3) Social button kat front page tu rapatkan.

      4) Google friend connect kat footer tu kecikkan width dan buang ruang atas dan bawah supaya fit in dalam footer widget

      Lain2 ok dah. Blog kemas dan bersih.

  82. kimmie Avatar

    hari ni tolong g+

    1. ainun Avatar

      ooo…blom buat lagi ek…sekali je kan bole buat?

      1. kimmie Avatar

        hahaha….a’a sekali je boleh g+, tp klu nak share leh byk2 kali

        1. ainun Avatar

          okeh…share dan tweet jer la gitu

    2. Ariff Avatar
      Ariff

      Thanks kimmie!

      Kasi komen sikit untuk blog kimmie ye..

      Kat sidebar, post dulu2 tu letak bawah. Sebelah banner insentif backlinks pun ok gak. Selain tu rasanya takde dah. Semua nampak normal.

      1. kimmie Avatar

        komen sgt dialu-alukan…terima kasih ariff sudi bagi cadangan tu. Dah ditukar pun, erm…nmpk lg kemas..hehehehe

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          bagus2. Keep blogging and all the best to you.

  83. Izuddin Avatar

    Wah!! support bro :)

    1. ainun Avatar

      support tuk ariff juga….

  84. ainun Avatar

    saya masih tak faham cara pengiraan markah yang baru…

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      haha. Saya pun kurang faham. Takpelah. Itu kita serahkan pada penganjur. Yang penting berusaha.

      1. ainun Avatar

        yup…berusaha lebih penting..lagipon blog ariff dah dijangka masuk final

        1. Bang Iwan Avatar

          Saya juga yakin Bro Ariff pasti masuk….Insya Allah.

          1. ainun Avatar
            ainun

            Insyaallah…dapat masuk…point pon dah byk

  85. sari Avatar

    wow..dasatnya kat sini..ada harapan dapat top 10 ni
    dah beres klik
    http://duniacontestku.blogspot.com/2011/11/gadget-impian-ss2.html
    tq :D

    1. ainun Avatar

      kan…ada harapan….kikiki

  86. Bosco d'Glamor Avatar

    support | good luck ^^

    1. ainun Avatar

      wah…support gak kat sini

  87. n Avatar

    done like FB, RT, G+, and komen..

    ^__* winnk wink !!

    gud luck ^^

    http://yuslianayusof.blogspot.com/2011/11/contest-gadjet-impian-by-denaihati_19.html

    1. ainun Avatar

      terima kasih…hehe…dtg lg yer

  88. Lord Zara Avatar

    Yeay!

    Betul!

    Masa untuk terus berjuang.

    Eh, aku dari hari tu try tak dapat2. Camne nak tukar avatar ni eh? (Ah, tak kira soalan takde kena mengena dengan entry)

    1. ainun Avatar

      nape nak tukar lak? dah cantik apa…

    2. Ariff Avatar
      Ariff

      Login kat gravatar.com untuk tukar. Upload baru dan tukar ikut email yang dah diregister tu..

      1. Lord Zara Avatar

        Aku masa baca apa kau reply di email je, terkejut la pula kalau tetiba kau komen “nape nak tukar lak? dah cantik apa…” – Pelik gila. Lepas tu dapat notification lain, aku dah rasa, hey hey hey, Ariff upah PR ke?

        Hahaha.

        Nanti aku try. :)
        Thanks bro.

  89. zie fauzi Avatar

    salam… selamat malam (xtahu waktu kat sana)….
    datang menyinggah setelah 2 hari x dapat online….. xdpt +1, bila klik jadi -1… :)

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Kalau macam tu maksudnya dah +1 la. Thank you!!

      Waktu Russia lambat sejam daripada Malaysia

      1. ainun Avatar

        selamat malam gak…hehe

  90. Omar Avatar

    Tinggal esok jer. Fuh tak sabar. HP Miniku~ Hahaha…

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Minggu depan la bro. Dah extend tarikh.

      1. Omar Avatar

        ceh, baru berangan nak dpt HP Mini tadi…kalau menang la..hahahhaa~

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Ada peringkat kedua lagi dan kali ni lagi susah. hehe.. Mana ada terus menang camni je.. Spamming banyak sana sini ;)

          1. ainun Avatar

            erk? spamming lak ker

            1. Ariff Avatar
              Ariff

              Ada yang spam. Ada yang tiba2 markah social semua banyak dengan nilai yang tak logik. BIarkan mereka….

              1. ainun Avatar

                hoho…hebat gak tu…tp juri lebih pandai menilai nya…

  91. erah Avatar

    semoga berjaya…sya datang dari contest yg sama…datang sini nak bagi sokongan antara satu sama lain…sya dah like..tweet..dan + 1 sekali…

    kalau sudi jenguk la saya jugak yer..
    http://bodaktiutpunyastory.blogspot.com/2011/11/kenapa-aku-mengidam-nak-gadget-tu.html

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Like dah. Komen blog erah:

      1) Social button kat front page macam bersepah. Kena kemaskan.

      2) Setiap title kat blog tak payah letak target=_blank. Biasanya _blank ni guna untuk external link, maksudnya link yang keluar daripada blog kita. Kalau link dalam blog tak payah.

      3) Dalam CSS tambah ni: http://snippi.com/s/x6e918a

      1. ainun Avatar

        kat mana nak letak dalam css tu…

  92. Shack Avatar

    Semoga berjaya bro

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Thanks a lot! Kalau belum +1 tu, harap boleh bantu.

      Komen sikit pasal blog:

      Header takde/tak nampak. Blog patutnya ada header supaya orang ingat dan memberi identiti kepada blog, tak kisah la teks atau banner. Lain-lain ok dah. Blog kemas dan bersih.

      1. Shack Avatar

        Thanks bro..insyaAllah diperbaiki

      2. Shack Avatar

        Done bro..moga dapat membantu bro menang contest ni..

        1. ainun Avatar

          wah…shack pon turut membantu…bagus2

      3. Shack Avatar
        Shack

        tak berapa reti guna google+,dah berjaya share di wall..

        1. ainun Avatar

          tahniah krn berjaya share…lama2 nanti reti la guna tu

  93. Lord Zara Avatar

    Aku perasan yang bahagian G+ macam payah orang tekan.
    Orang ramai takde account ni ke?

    1. ainun Avatar

      yup….g+ masih ramai yang takde…masih baru lg

  94. Lord Zara Avatar

    Dah extend tarikh kan?

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Yup. Kena usaha keras lagi ni. wachaa!

      1. ainun Avatar

        memang kena kerja keras nie…huhu….

  95. […] terkenal Denaihati.com. Antara peserta yang turut sama join adalah blogger blogger terkenal seperti Ariffshah, Paihujey, FaizalFredley, Azrijohan, Kakyong, Puanbee, Shamila dan ramai lagi..Kalau nak tengok […]

  96. andi Avatar

    bagus kontesnya , selamat yah

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Terima kasih andi. Semoga tersenarai dalam 10 terpilih

      1. ainun Avatar

        wah…jiran negara pon bagi support…cayalah

  97. Liyana Lunia Avatar

    boleh tak encik ariff komen sebarang dua kritikan ke atas http://www.liyanaa.com :P

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Boleh2… bisa diatur..

      1) Bunga kat atas dan bawah tu (header & footer), cuba transparentkan aje kotak tu kalau boleh. Guna background je. Ok tak?

      2) CSS, input > submit padding 2px 10px Lepas tu input > text width 61% (Harap ko faham..)

      3) CSS lagi. ni untuk centerkan facebook dan breakline kat bawah entri http://snippi.com/s/jk99idu Ko adjust left tu la kalau tak center

      4) Social sharing kat single page nampaknya macam kerja separuh jalan. Elok buat single line je.

      Itu je kot.. Lain sume lawa dah.

      1. ainun Avatar

        en.ariff sentiasa memberi komen yang terbaik

  98. Norfa Avatar

    Bro Ariff Shah dah ada banyak G+…

    Moh la pada mereka yang ada Google Plus.. hehe.. mintak tolong tekan butang G+ je.. dan komen.. butang like takyah.. memerlukan G+ dan komen je…

    Galaxy Tab 7.7 Plus.

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Dah lama saya +1 XD

      Eh.. dah komen ke belum ye blog Norfanil ni? Lupa lak..

      Kalau nak komen pun, takde yang serius sangat. Cuma dalam entri, kurangkan bold tu. Macam mengganggu pembacaan. Bold biasanya orang guna sekali sekala je, pada pekataan/frasa yang penting.

      1. Norfa Avatar
        Norfa

        OK2..comment diterima… hehehe…lagi lagi? ada lagi tak? heheh

        1. Norfa Avatar
          Norfa

          Ha.. tumpang tnya.. cmne nak adjust blockquote nom nom ni.. buruk la original punya.. hehehe

    2. ainun Avatar

      yup…g+ ariff mmg antara yg banyak….jika nak dibandingkan dgn peserta len

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Terima kasih bro!

      1. ainun Avatar

        ramai datang support disni…mmg ada can nie…

  99. blackrosehunter Avatar

    gudluck bro.. tambah +1 cni..hehe..

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Terima kasih! Nak komen pasal blog pun takde apa sangat yang nak dikomen. Pakai theme sama macam Denaihati kan? Kemas.

      1. blackrosehunter Avatar

        a’ah..suka theme ni sebab kemas.. :)

        1. ainun Avatar

          memang terbaik..sy pon suka theme denaihati

  100. Shahrul Avatar

    bro, minta tolong kasi komen n pendapat pasal blog kwn ;-)

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Blog lawa dah. Pakai theme serupa sama macam Mashable. Rasanya macam tak complete lagi kan? Tempat ads semua tak populate lagi.

      Yang bawah navigation tu pun untuk letak ads kan? Kalau tak, jangan biarkan melopong macam tu je. Samada buang banner twitter (sebab button twitter dah ada kat bawah) atau pindah banner tu kat sidebar.

      Lain2 rasanya ok dah. Sebab guna produk Woo Themes ni diorang memang buat theme yang memang lawa dan kemas.

      1. ainun Avatar

        woo themes memang lawa cuma sy masih di blogspot..kiki

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Kalau rasa lebih serius nanti, tukarlah ke WordPress

  101. Bumilangkawi Avatar

    Gud luck ya.. :)

    Belanja sy Like @ Bumilangkawi Homestay

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Thanks!

      Nanti kalau saya datang Langkawi, bolehlah bagi diskaun untuk homestay ye? =)

      1. Bumilangkawi Avatar
        Bumilangkawi

        Orait..nnt per2 roger jer.. :)

        1. ainun Avatar

          wah…nak diskaun gak bole? hehe

  102. acaprazak Avatar

    Wahhh…boleh review saya punya blog pulak walaupun post sikit giler..haha

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Boleh je..

      1) Tajuk blog kat header tak nampak. Guna warna lain untuk huruf atau tukar terus background.

      2) Try centerkan elemen kat sidebar. Tengok ok x

      Lain2 rasanya ok dah. Bro macam tau apa nak buat. Mungkin boleh cari theme yang cerah sikit, theme tu macam sedih jer..

      1. ainun Avatar

        hehe…theme macam sedih…lawak la plak…suram kot

  103. Kazen Avatar

    +1 ak join mase hang post pic pasal kemane nk update status,, bile join je tgok2 benanye ramai dah guna igatkan masih baru. Apa cerita mamat yg guna profile pic palsu aritu? dah keje ban ke? Apa2 pun support this…click all button :)

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Blog kacak dah bro! Good job. Header original. Aku suka.

      Cuma satu je, button +1 kat sidebar macam tersesat. Apa kata bro buat page kat Google+ dan letak widget untuk page tu terus macam yang kat blog Denaihati tu.

      1. Kazen Avatar

        orait bro thanks…. nnti ak usahakan wat …tq for review :)

        1. ainun Avatar

          hurm…ramai kata ramai dah guna g+, tapi ramai gak kata…ramai masih blom guna g+…hurm~~

  104. Izwan Avatar

    banyak betul koleksi gambar.. buat simpanan dan drama lagi..

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Gambar lama2..

      Komen pasal blog bro:

      1) Sidebar social widget tu ada kepelikan sikit. Mungkin boleh diperbetulkan.

      2) Button kat Footer agak bersepah. Tengok dalam footer.php kalau nak edit tu semua.

      3) Lain2 rasanya ok dah. NomNom memang lawa seperti sedia ada XD

    2. ainun Avatar

      gambar kat mana ni?

  105. UpProfits Avatar

    Support bro Ariff..dh Tweet, +1 n FB Share..Good Luck bro! ;-)

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Thanks a lot bro!

      Komen pasal blog bro sikit..

      1) Tambahkan lagi content kat front page supaya body dia sama atau lebih panjang dengan sidebar.

      2) Teks kat footer kalau boleh selarikan dan visitor count to letak belah kanan.

      Dan seterusnya tak dapat komen sebab dapat internal server error kat blog bro

      1. UpProfits Avatar

        Thanks a lot bro..lom abis explore lg theme canvas tuh..psl internal server error tuh still xtahu lg apa puncanya..agak2 bro?

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Pasal server ni memang luar pengetahuan. Tu sebab biasabya aku pilih hosting yang bagi support terbaik. Tak nak pening kepala dengan masalah daripada hosting.

          1. ainun Avatar

            bagus…ramai datang bagi support kat sini

  106. […] Ariffshah.com (5) […]

  107. sollehahn Avatar

    gud luck bro…

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Thanks!

      Komen pasal blog bro:

      1) Sidebar panjang daripada main content. Nampak pelik dan membazir ruang kosong kat bawah main content tu. Samada pendekkan sidebar atau tambah main content.

      2) Widget apesal.com kat bawah navigation tu macam mengganggu.

      1. sollehahn Avatar

        huhu…thanx sudi bg komen..

        mmg perasan blog nmpk serabut…dh lama nk update theme tapi tak sempat. mayb dlm minggu ni akan try cari masa utk tukar gak theme tuh..

        1. ainun Avatar

          cuba bro….supaya nampak kemas…=)

  108. chii Avatar

    datang nak kasi up lagi sokongan..ehehe

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      hehehe.. thanks XD

      1. ainun Avatar

        sama la kita…kasi lagi up

  109. diadiba... Avatar

    aku ngantukkk… TIBA2…

    i) bLackberry… (sLgi xkje + xde duet… sah2 xdpt…)
    ii) kenaL anwar hadi…??? die hensem…
    iii) bLog mcm berat… ada timbang tak…??? hihihi…

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      eh.. berat ke? Mungkin sebab entri ni banyak komen. Tu sebab berat.

      Komen blog diba satu je, mungkin header boleh design lagi.. Minta la sape2 tolong design.

      1. ainun Avatar

        hehe…kalau dengan line…laju jer…

  110. cikpuanhady Avatar

    me dah +1, like, share dan tweet kat bawah entri tu..good luck..

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Thanks a lot cik puan!! Sangat dihargai XD

      1. ainun Avatar

        oh….jumpa kat sini lak…hai~

  111. cikpuanhady Avatar

    rasanya ok dah kot..maybe background yang lebih menarik..

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Background ni rasanya oklah. Memang saje pilih yang plain. Tak penting pun.

      1. ainun Avatar

        sy rasa dah ok…kalau meriah sgt…sakit mata

  112. cikpuanhady Avatar

    sape ek..rasanya ariff kot..hahahaha

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      ye ke? Terima kasihhh….

      1. ainun Avatar

        adakah soalan atau jawapan yang diajukan?

  113. cikpuanhady Avatar

    gadget impian adalah iPhone 4s..hehe

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Saya pun macam minat iPhone 4S

      Komen pasal blog akak sikit:

      Kalau reti CSS, letakkan code ni http://snippi.com/s/u61wy0w Nanti mungkin jadi kemas sikit.

      Lain2 tu rasanya ok dah =)

      1. ainun Avatar

        iphone 4S ke galaxy note…hurm~~

  114. Pacifista Avatar

    wah…dahsyat la bro.dah 600 lebih dah komen ko.terbaik! :D

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Nak kumpulkan +1 je ni. Susah.. memang susah

      1. Pacifista Avatar

        mana taknya bro.+1 ni baru je lagi.hanya yang guna gmail je yang boleh klik.tak macam FB,dah lama dah.memang cabaran bagi google la ni…

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Kalau dapat cukupkan 100 pun memang satu pencapaian dah. Harap sempat.

          1. Pacifista Avatar

            rasanya takde masalah bagi ko nak kumpul +1 tu sampai 100.aku sekarang main add je sesiapa kat google+ tu.nanti boleh jemput diorang +1 entri kita tu.Insya Allah berkesan :)

            1. ainun Avatar

              bole je dpt 100 tu…sikit lagi

  115. faiz Avatar

    rasanya dah semakin hampir dgn gadget idaman ko ni bro…gud luck..aku dah tolong tambah google + ko..

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Thanks bro! Setiap +1 amat berharga. +1 ni tak popular, jadi memang kena minta tolong orang untuk setiap satu.

      1. ainun Avatar

        ini makin bertambah semangat nak komen kat sini….dah hampiri sasaran…

  116. zie fauzi Avatar

    tak pernah lagi jawab soalan diatas… Nak jawab la…

    Apakah gadget idaman anda?
    – Samsung Galaxy Tab

    Siapakah blogger lelaki paling hensem 2011?
    – Blogger hensem?? Yang ni dikecualikan utk jawab boleh kot… :)

    Cadangan untuk memperbaiki blog.arif
    – Theme ni pernah pakai.. Best… Cuma.. takde border kat bahagian entry, sidebar… kalau ikut mata kasar ibu Alya ni, sedap lagi memandang kalau ada border.. Baru nampak kemas dan tak serabut.. Sekadar pendapat peribadi saja.. Lain2..ok kot..ooo..lupa lak.. Sebelum ni singgah loading mcm slow sikit,hari ni rasa mcm laju…

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      haaa… kalau cakap laju tu lega dah. hehe…

      Border dah letak. Terima kasih. Ramai sebenarnya yang kasi cadangan. Ok tak border tu?

      Komen sikit blog akak:

      1) Sidebar panjang daripada body content macam tangan panjang sampai ke lutut. Samada tambah content kat front page, atau kurangkan elemen kat sidebar

      2) Nuffnang ad kat sidebar letak atas sikit. Rasanya orang Nuffnang tak suka kalau diorang nampak macam tu

      3) Tag banyak2 mungkin boleh dibuang sebab mungkin orang tak guna pun. Kena tengok kat analytics kalau2 orang ada klik ke tak

      4) Meta kat bawah tu mungkin tak payah. Login link biasanya dah save kan dalam browser.

      Lain2 rasanya ok dah

      1. zie fauzi Avatar

        cadangan no 1 dah buat… sidebar akan panjang sikit,sikit je x byk bila iklan nuff kuar.. xde iklan jadi pendek…. :)

        cadangan no 2, agaknya salah satu sebab jarang BE sebab ni la kot… hehehe… xpe, biar la iklan tu duk situ dulu… x berapa mengharap sgt dh dgn nuff…. sebb tu letak satu je iklan nuff… kalau tak dah buh tiga2 sekali gus… :)

        cadangan no. 3, tab widget yg latest,popular n tag kat sidebar tu, mmg ada siap2 dlm theme.. cuma klik aktif atau tak saja… bila aktif,automatik widget tu duk atas sekali… mcmana nak edit buang tag tu… ke boleh guna plugin tab widget yg lain… ada idea??? pernah install plugin tab widget ni tp x secantik/sekemas yg pakai sekraang….

        cadangan no 4… akan difikirkan keperluannya nanti….

        terima kasih bagi cadangan…..

        1. ainun Avatar

          wow…blogger hebat bertemu sesama mereka

          1. zie fauzi Avatar

            hebat apanya Ainun.. Kak baru lagi ni.. tak boleh lawan sedara Ariff kita ni.. :)

  117. zie fauzi Avatar

    Hari tu dah menang RM30… still boleh join lagi ke??? tnya jer… :)

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Boleh je. Tinggal satu lagi pemenang, kalau terpilih dapat gak

      1. zie fauzi Avatar

        berita baik ni… hehehe…nk join lagi la… :)

        1. ainun Avatar

          wah-wah….akak pon nak join gak ker

          1. zie fauzi Avatar

            dah join pun Ainun, dan dah merasa pun hadiahnya.. hehehe..

            1. ainun Avatar

              owh…saya jer la tak join lagi…huhu

  118. azman Avatar

    Dah tolong + kan he3…semoga berjaya!

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Thank you bro! Rasanya blog bro saya belum komen lagi kan. Ini dia:

      Front page banyak sangat text, tapi ruang antara text sikit. Kena bagi ruang sikit supaya tak nampak sesak sangat. Contoh, ruang antara title dengan excerpt.

      Selain tu saya rasa ok dah. Kemas. Content ada kualiti. Teruskan menulis =)

      1. azman Avatar

        Thanks Ariff…segera akan di perbaiki…

        1. ainun Avatar

          support disini…sokong blog ini

  119. B3njy Avatar

    Macam ni B3njy serenderlah bendera putih sebab point bru je 400++ tak dapat nak mengejar tu :D, semoga Ariff Shah dapat masuk final Top 10.

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Ala B3njy.. ada seminggu lagi. Boleh lagi nak berusaha

      1. ainun Avatar

        yup…usaha lagi dan terus berusaha

  120. Emmet Avatar

    gogo ariff,caiyok2..memang boleh menang contest tuu…

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      emmet! carikan aku +1 lagi.. hehe

      1. Emmet Avatar

        aiseyman, aku tak da akaun google+ la…

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Buat la. Kejap je… Kalau dah ada akaun Youtube/Blogger/Gmail kira dah ada akaun google dah tu. Cuma kena masuk kat Google+ je

          1. Emmet Avatar

            done!, aku dah +1..hehe :D

            1. ainun Avatar

              wah….bagusnya buat g+ tuk ariff

              1. Emmet Avatar

                ye la, kena tolong bagi ariff menang.. :)

  121. bardboo Avatar

    tempoh contest dah dilanjutkan..boleh promote2 lagi ni..semoga berjaya!

    1. ainun Avatar

      yup…masih ada masa lagi

    2. Ariff Avatar
      Ariff

      Semoga berjaya cik bardboo.

  122. akubiomed Avatar

    Dah cuba ikut arahan tapi ada yang berjaya dan ada yang tidak. Hendak komen pun tidak boleh. Hanya mampu tweet dan manakala Facebook tidak dapat hendak tolong sebab tidak akaun Facebook. Itu sahaja boleh bantu.

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Thanks a lot bro! Dapat tolong tu pun dah cukup berharga dah. Nak naikkan angka Google+ tu je…

      1. ainun Avatar

        BW banyak-banyak…pasti dpt

  123. Fizz.My Avatar

    fuyooo.. komen yg bnyk sekali.. hahaha… caya lah.. :P kompem punye..

    1. ainun Avatar

      kompem apa fizz? haha

  124. […] apa apa..nih kawan yang still survive untuk Gadget Impian Denaihati.com.. boleh la tolong..ok.. Ariffshah: Gadget Impian Jadilah Milikku.. dan Azri Johan : Blackberry Bold 9930 Gadget […]

  125. Norfa Avatar

    God luck bro ariffshah.. huhu..dah tarik diri dari contest gadget impian denaihati..huhu..agak sedih.takpe.. mungkin takde rezeki…..

    1. ainun Avatar

      oh…nape? ada tak kena ke

  126. nizam Avatar

    semoga berjaya bro..aku cuma dapat bagi sokongan dan kongsikan dengan pembaca … :)

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Thanks sebab support. Sekarang nak cari Google +1 je ni. Paling susah aku rasa..

      1. nizam Avatar

        xde hal bro…tolong menolong sesama kita jugak…
        a’a..memang susah pun sebab ramai yang kaki like fb jer…hehehe

      2. ainun Avatar

        kena usha blogger ariff

  127. wazy Avatar

    Debaran contest ni semakin rancak,singgah sini untuk memberi sokongan

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Nak cari Google +1 yang susah sikit ni..

      1. ainun Avatar

        huhu…debaran makin laju bila dekat duedate

  128. ainun Avatar

    bole tak nak buat permintaan tuk ariff…tang isi nama,email,website tu…auto save boleh kan? penat nak isi satu2….kalau xboleh pon…boleh kan tuk hari ni sampai 4hb jer….sambil membantu bykkan komen tuk entry ni….harap dpt diperbaiki segera…=)

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Yang autosave tu bukan ke browser setting? Saya mana boleh nak save siapa2 punya profile, kecuali kalau pengguna berdaftar dengan blog ni.

      1. ainun Avatar

        oh…tak bole ek…sebab bila saya ke blog puanbee,kakzie memang save semua tu…sekali jer isi, komen2 seterusnya tak perlu isi lagi….so, saya kena daftar dulu kat sini? camne nak daftar

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          I see. Pelik gak. Thanks sebab bagitau. Tapi benda2 tu memang saya tak boleh savekan, browser yang biasanya buat. Mungkin ada yang perlu diubah lagi ni.

          Register kat sini https://ariffshah.com/wp-login.php?action=register

          1. ainun Avatar

            ooo…ok…sy cuba daftar dulu…nnt sy update camne…nak bls komen pon ambil masa sbb kena isi bendalah tu laa…hehe

            1. ainun Avatar

              ok….setel..yeay!

              1. Ariff Avatar
                Ariff

                hehe.. bagus2. nanti register kat gravatar.com supaya gambar keluar

              2. zie fauzi Avatar

                wahh..Ainun…sini pun ada yer… memang bagi sokongan penuh kat peserta2 contest ni ye… Bagus2… Sekurang-kurangnya blogger lain boleh kenal Ainun….

              3. ainun Avatar

                kakzie…hehehe….bagi support selagi bole….hrp2 blog yg sy support dpt masuk final nnt

              4. Ariff Avatar
                Ariff

                kat final nanti mesti lagi susah. Harap format lain sikit. Barulah mencabar.

              5. puanbee Avatar

                ainun disini pula ..kelasss ko ainun~

              6. ainun Avatar

                haha…puanbee…yup…saya ada juga disini..kiki

  129. ainun Avatar

    datang lagi malam ni…hehe

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      hehe.. rajin2. tq XD

      agak2 yang leading sekarang berapa ribu point eh?

      1. ainun Avatar

        kurang pasti la…sy rasa hampir 3k kot…tp 2-3hari ni…apa2 leh jadi….semua tekan speed

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          wow. 3k. Terlalu banyak tu… seram sejuk mendengarnya..

          1. ainun Avatar

            haha…nevermind….usaha lebih skit

  130. ainun Avatar

    datang melawat disini

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      hehe.. terima kasih. rasanya boleh lepas ke masuk peringkat kedua?

      1. ainun Avatar

        insyaallah boleh….kalau total lebih 1k….ada can

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Dah lebih 1k ni, tapi still rasa macam susah je. Harap2 dapat la…

          1. ainun Avatar

            try target 2k lak…

            1. Ariff Avatar
              Ariff

              sempat ke?

              1. ainun Avatar

                sempat je….ramai dtg support

  131. dzuandiey Avatar

    opss..lupa nak gtau..hehe..tlg review blog sklaii yer bro…

    even though tahu dah..blog paling buruk kat dunia..haishh.. ;-)

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Ish.. jangan la cakap blog paling buruk di dunia. Buat lemah semangat sendiri je..

      Ok. Cadangan sikit untuk improvement:

      1) Floating banner sangat mengganggu. Kalau boleh tak perlu letak.
      2) Facebook fanbox letak kat sidebar
      3) Banner Nuffnang 728 pindah letak kat tempat facebook fanbox tu
      4) Shoutmix, alexa dan histats centerkan
      5) Tajuk sila tulis betul-betul. Huruf besar pada huruf pertama
      6) Jarak kosong pada atas dan bawah banner 300 nuffnang tu kecilkan
      7) Widget jom share banner kat bawah tu pindahkan ke sidebar
      8) Mana-mana space kosong dalam blog antara elemen kalau boleh kecikkan.

      Lama-lama nanti oklah. Belajar slow2 =)

      1. ainun Avatar

        yup…cikgu….buat slow2…nnt ok la blog tu

  132. dzuandiey Avatar

    jgn risau..ada la tu nanti rezekinya…hehe..yg penting, kena usaha banyak2 la… :-)

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Terima kasih. Betul la. Kalau ada rezeki tu, mesti dapat punya…

      1. ainun Avatar

        usaha,usaha,usaha = rezeki..

  133. dzuandiey Avatar

    hurmm..untuk soalan itu yer…jap nak jawab..dengan nada yg penuh ikhlas ni..hehe..
    1) semestinya nak samsung galaxy note..hehe..sebab mcm manyak function laa..suka sgt..walaupun beso dan rasanya x muat nak masuk dlm poket suar jeans..hehe..

    2) blogger kacak?..mestila tuan tanah ini…siap dgn ray ban tu…org tgk, mesti tergamam…dek kerana kekacakan itu..yeay.. (ikhlas tau..)

    3) yg perlu diperbaiki ek?..hurmm..rsanya dah ok..cuma loading page mcm slow ckit la..huhu..tak tau la kot2 pasal line ni..overall ok..

    good luck yer!!…moga impian tu terlaksana.. ;-)

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Kalau esok masuk sini, bagitau lagi sekali, slow lagi tak. Kalau tak slow, maksudnya dah jumpa problem yang membelenggu blog ni.

      Wah. Ramai gak yang minat samsung galaxy note. Tak sangka.

      1. dzuandiey Avatar

        loading laju ckit..tp overall mcm sama jer..huhu…lmbat juga la… :-(

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          I see. Entah. Ada yang kata loading ok, ada yang lambat. Tak tau nak buat apa dah..

          1. ainun Avatar

            kalau sy guna line…ok la….kalau guna wireless/broadband….xlaju/kdg2 takleh buka….tp, sy p blog eryqazz…guna wireless/broadband…laju/bole buka sepenuhnya

            1. Ariff Avatar
              Ariff

              Ok. Esok try lagi sekali dan bagitau ok ke x. Dah buat sesuatu untuk mengatasi problem ni.

              Thanks!

              1. ainun Avatar

                oh…sy lupa nak bgtau kat sini..sori…ada perubahan sket…bole buka blog ni walau kene tunggu sket. tp ok, dari tak terbuka langsung

  134. Lord Zara Avatar

    Ada offer Galaxy Notes dengan data plan sekali. Tapi phone ada je lagi kot? Berbaloi ke kalau nak ada juga benda tu?

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Ko jual phone lama. Buat apa nak kumpul phone banyak2?

      1. ainun Avatar

        jual hp lama? untung ker

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Daripada simpan, lagi baik jual. At least kurang dah kos kalau beli phone baru

          1. ainun Avatar

            betul gak tu…tp susah nak jual skrg..kedai taknak

            1. Ariff Avatar
              Ariff

              Boleh je jual online. Jual kat kedai memang diorang tak nak

              1. ainun Avatar

                kena pandai marketing la online ni…nnt tak laku lak

      2. ainun Avatar

        aik? mana pergi komen td…ilang daa

  135. Emmet Avatar

    and lagi satu ariff, camne nak hidekan bahagian post tags dekat bawah post tu?

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      tengok dalam content.php. Jaga2 kalau edit php file dalam WP, silap sikit habis semua rosak

      1. Emmet Avatar

        oh thanks bro, nak tengok tu dlam theme nomnom ni je ke? theme lain x leh?

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Kalau tak silap la. Kalau tak pun cari dalam content-single.php dalam twenty eleven punya theme

          1. Emmet Avatar

            aku rase kau patut tulis tutorial la pasal benda ni, mesti banyak manfaatnye…

            1. Ariff Avatar
              Ariff

              tutorial ni semua aku tulis kat blog denaihati. Tak nak blog ni jadi blog tutorial

              1. Emmet Avatar

                oh tau2, dah byk kali baca tutorial ariff dkat denaihati..keep up the good work!

    2. ainun Avatar

      sy pening gak ngan wordpress ni…

      1. Ariff Avatar
        Ariff

        Boleh belajar slow2. Pegi kat WordPress.com, buat account dan try sendiri. Free je. Nak lagi senang, copy paste je entry dalam blog sendiri untuk try WordPress.

        1. ainun Avatar

          sy penah cuba tp mungkin tak serius kot…so, sy guna blogspot je la…

          1. Ariff Avatar
            Ariff

            Tak kisah pun. Guna ikut keperluan. Ada orang suka buat macam2 jadi dia guna WordPress untuk buat benda tu semua

  136. ainun Avatar

    1. Gadget Idaman = Samsung Galaxy SII
    2. Blogger lelaki paling hensem 2011 = Bro Ariff
    3. Blog ini lambat loading berbanding blog eriqazz(sy kira dia laju). harap bertambah maju tuk blog ariff

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Erk. Lambat ye? Alamak… benci betul kalau orang cakap blog ni lambat. Akan dikaji sedalamnya apa problem yang ada.

      Komen sikit pasal blog Ainun:

      1) Rasanya Nuffnang tak suka kalau iklan dia letak kat bawah tu..
      2) Footer bawah tu kalau takde pun takpe, pindah je apa yang ada kat situ letak kat sidebar.
      3) Lain2 rasanya ok dah. Kemas.

      1. dzuandiey Avatar

        alamak..benci ler pula..hehe..tp itu la..mcm slow..(sebab baru jer komen td..ekeke..)

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Masih tak percaya (degil ni)..

          Mungkin sebab sekarang Firehost tengah upgrade. Jadi ada la gangguan sikit. Tak pasti..

          Isu ni memang saya sentiasa perbaiki dari semasa ke semasa. Tengoklah macam mana..

          1. dzuandiey Avatar

            hehehe…ohh..gitu..xper la..cuba la nnti perbaiki..komen laju2 baru best..ekeke…(serius best mcm nek roller coaster jer..huhu)

            1. Ariff Avatar
              Ariff

              Tau. Memang best kalau komen pastu load balik laju giler..

              1. ainun Avatar

                yup saya suka kalau laju…tapi masih slow…kene tunggu membuatkan saya jemu…

  137. lAl Avatar

    Apakah yang boleh dibuat untuk memperbaikit blog.ariff?

    Mungkin blog ni perlu Categorize dengan lebih kemas. Dari segi content, loading + “kerajinan update” so far ok la.. :D

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Betul. Kategori tu aku malas sikit nak buat sejak pindah server baru ni. Kira macam nak start baru balik. So yang lama2 aku letak default category je.

      Komen pasal blog bro:

      1) Alexa tu letak dalam kotak bawah. Tinggalkan satu je kotak putih kat bawah tu.
      2) Button2 PR, blogged.my dan blogtopsites tu letak bertindih. Boleh je guna CSS untuk ubah semua tu.
      3) Lain2 aku rasa ok dah. Kemas. Cuma linkkan headbanner ke homepage. Biasanya orang akan klik headbanner

      1. lAl Avatar

        thanks.. ni 1st time blog ni dpt komen.. agak teringin nak taw apa elemen yg patut diperbaiki. Btw, pasal alexa tu aku xbrapa paham la.. n bab button mmg xreti nk wat css.
        ada cadangan penyelesaian x?

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Rasanya dah tersusun sikit. Jadi sekarang center kan aje Alexa tu. Nampak lagi kemas.

          1. ainun Avatar

            alexa sy main letak jer…xfhm gak

            1. Ariff Avatar
              Ariff

              Alexa tu lagi kecik angka dia, lagi power blog tu.

  138. hisham Avatar

    salam,

    1. samsung galaxy tab 10.1
    2. ariffshah.com
    3. cadangan tajuk post bold sikit lagi…hehe…

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Nak bold macam mana lagi ye? Akan dipertimbangkan.

      Komen blog bro sikit:

      1) Try guna plain background warna oren dengan tone yang lembut sikit. Background sekarang macam nampak berserabut je..
      2) Navigation atas tu cuba gabungkan.
      3) Footer tu kemaskan lagi. Tak perlu besar, cuba letak banner2 lain sebaris.
      4) Background warna merah pada home tu kurang sesuai. Cuba gantikan dengan warna lain.
      5) Teks “Aku hanya blogger biasa …” kat atas tu mungkin boleh dipindahkan ke sidebar.

      Itu je kot. Sekadar cadangan. Kalau tak ikut pun takde takpe =)

      1. hisham Avatar

        ok…. akan diusahakan… tqvm diatas pandangan…

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          You’re welcome. Keep blogging =)

          1. ainun Avatar

            ariff mmg pro la dlm blogging…mesti income pon pro gak

            1. Ariff Avatar
              Ariff

              Takdelah. Income biasa je. Ada blog dibuat untuk kejar trafik, blog ni bukan.

              1. ainun Avatar

                wah…jwpn biasa sy dengar dr blogger lain gak yg income nya power sbnrnya…hehe

  139. lAl Avatar

    Blogger paling hensem? Hang la Ariff..

    berdasarkan definisi hensem yg aku paham utk blogger.
    Blogger Hensem ialah blogger yg original entrynya bukan sekadar rupa. Di sebalik original ada nilai kekemasan dan mesra pembaca.

    *harap xsalah paham. :P

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      haha.. jawapan kreatif. aku suka. Terima kasih atas definisi tersebut. Betullah tu. Kalau blogger yang copy paste entri orang lain mesti kita pandang serong kat dia.

      1. ainun Avatar

        jawapan bole bg markah penuh nie…hehe

  140. lAl Avatar

    Gadget impian aku ialah Samsung Galaxy Note yg baru kuar tu…

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Nice. Good phone. Dapat duit blog bolehlah dikumpul untuk beli Samsung Galaxy Note tu..

      1. lAl Avatar

        insyaallah.. tengah berusaha keras nih..ahaha

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Semoga berjaya mendapatkan gadget idaman =)

          1. ainun Avatar

            semoga berjaya

            1. Ariff Avatar
              Ariff

              Thanks!

  141. Omar Avatar

    Assalamualaikum,

    3. Cadangan? Tambah border untuk pisahkan blog post dengan sidebar.

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Cadangan menarik. Akan dipertibangkan. Kalau nampak ok nanti aku letak. Thanks a lot!

      1. ainun Avatar

        wah…cdgn tak pernah sy fikir…hehe

  142. Omar Avatar

    Assalamualaikum,

    2. Ariff Shah. Haha (bedasarkan gambar dekat blog denaihati :P)

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      hahaha.. gambar tu. Memang bajet habis.

      1. ainun Avatar

        apa maksudnya? kena gi tgk jap

        1. ainun Avatar

          tak jumpa lak….

          1. Ariff Avatar
            Ariff

            Kalau bertuah je nampak. hehe.. Selongkar je blog Denaihati tu. Lama2 nanti jumpa

  143. Omar Avatar

    Assalamualaikum,

    1. Gajet idaman: Netbook HP Mini

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      HP ye… kurang percaya dengan produk HP ni..

      1. ainun Avatar

        oh…kenapa kurang percaya?

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Pernah dengar macam2 cerita orang cakap cepat rosak. Jadi kurang yakin

  144. Lord Zara Avatar

    AKu baru sedar ada 2 page entry ni. Ha ha ha, aigoo.

    “Saya akan komen dan berikan cadangan untuk memperbaiki blog anda pada ruangan komen di bawah. Just komen dan bagitau je yang anda nak blog anda direview”

    >>> Ya, saya mahu direview sebab …. (gila kau, Ariff Shah review haruslah sudah tahap ala-ala cam diva punya blog sebab Ariff Shah jengah) XD

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Macam mana boleh tak perasan? Tapi itulah, perkataan pages tu pun nampak kecik.

      Ni komen untuk blog ko:

      1) Sidebar elements yang kotak2 warna putih tu sila centerkan.
      2) Networked blogs dan Facebook kasi sama width. Centerkan.
      3) Button tweet ngan share tu rapatkan (guna CSS)
      4) Buang Template by webhosting reviews. Takde kaitan tu.

      Itu je kot. Takde benda yang serius sangat. Semua nampak ok dah.

      1. Lord Zara Avatar

        1) Benda tu read-made template, camne nak ubah? =.=”

        2) Ni nanti aku try. Hari tu buat jadi. Tukar template, terabur =.=”

        3) Guna CSS? Ah sudah, aku pandai guna HTML je. :B

        4) Boleh buang eh? Aku tengok dia datang dengan template, jadi aku tak fikir kena buang. Kalau boleh, aku buang skang gak XD

        1. Lord Zara Avatar

          Aku lupa tulis terima kasih. =.=”

          Thanks Ariff!

          :)

          1. Ariff Avatar
            Ariff

            You’re welcome XD

            1. ainun Avatar

              sy pon pening gak awal2 dlu…sebab igt 1 page jer

              1. Ariff Avatar
                Ariff

                Link pages tu kecik sangat kot..

        2. Ariff Avatar
          Ariff

          Nak senang, ko ctrl + f dan search je perkataan tu. Confirm jumpa. Of course, expand all widget la.

          CSS tu kena tau sikit2. Kalau tau sikit pun, memang blog boleh jadi lawa. Pengetahuan berguna.

          1. ainun Avatar

            blog saya tak lawa…sbb tak tau css kot

            1. Ariff Avatar
              Ariff

              Boleh belajar. Masa awal2 blog dulu pun Zero ilmu CSS ni

  145. Lord Zara Avatar

    Sedang tunggu kau komen blog aku XD

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      sabar2. weekend aku cuti XD

      1. Lord Zara Avatar

        Mih mih mih <<< ketawa gaya baru di Twitter.

        Baiklah! :)

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          ada ke macam tu? tak nampak pun

          1. Lord Zara Avatar

            Er budak yg suka troll dan sarkastik je kot guna?

            Hahaha~

            1. Ariff Avatar
              Ariff

              Agak dah. Tengok pun macam annoying jee..

              1. ainun Avatar

                gaya apa tu? haha

  146. Emmet Avatar

    Its okay to troll Meleis ’cause they dont have any feelings – Ahmad Rozlan.

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      hehe.. Aku still rasa kejam. Mungkin aku ni baik… LOL

      1. Emmet Avatar

        hhaha,buat baik berpada-pada bro…hehe

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Buat jahat jangan sekali..

          1. Emmet Avatar

            perlibahasa #3 bile nak tulis bro? eheheh

            1. Ariff Avatar
              Ariff

              Nak tulis perlibahasa ni idea kena mantap. Takpe2. Aku try nanti.

              1. Emmet Avatar

                haha,tak sabar weyh aku nak tunggu perlibahasa.. :D

  147. Emmet Avatar

    aku dah tak tau nak komen pe, tapi aku nak komen gak sebab aku ni gedik,hehe

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      takpe2.. aku faham. Takde salah silap pun komen banyak2 kat sini.

      Komen pasal blog sikit:

      Aku rasa lawa dah. Takde yang serius sangat untuk diperbetulkan. Blog je lah apa2 ko rasa menarik untuk diblogkan. Lama2 nanti adanya pembaca tetap.

      1. Emmet Avatar

        oh thanks so much,btw nk tanye yg gambar dkat background blog.ariff nih kan brape width dye ek?

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Kecik je. tak sampai 600 kalau tak silap. Kenapa eh?

          1. Emmet Avatar

            oh,height plak,saje tanye sebab teringin nak buat gambar background sendiri.. :D

            1. Ariff Avatar
              Ariff

              height tak kisah. Sebenarnya tak kisah pun size dia berapa, asalkan posisi dia betul.

              1. Emmet Avatar

                oh thanx very much, tunjuk ajar ku sifu!

    2. ainun Avatar

      haha….komen jer….bantu ariff dpt gadget nnt

      1. Ariff Avatar
        Ariff

        hehe.. thanks sebab tolong. Peringkat kedua ni tak taulah macam mana..

  148. shaharil Avatar

    Cadangan aku untukblog ni. Letak widget top komentar dan popular post. Dulu ada dalam blog ni. hehehe…

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      top comments makan banyak ruang kat sidebar dan popular post.. akan dipertimbangkan.

      Thanks atas cadangan.

      1. ainun Avatar

        sy pon tercari2 gak ada ke tak…takde rupanya…so, sy tak tau la brp da komen2 dulu

  149. Emmet Avatar

    wah,aku dan ariffshah tersenarai antara finalis giveaway beta.my,harap2 aku menang,hehe…yay!

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Aiseh. dua2 tak menang pulak :(

      1. Emmet Avatar

        alaa,tu la pasal tak menang lak,takde rezeki lettew,takpe janji dapat t-shirt free,hehe

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Itulah. Kecewa gak tak menang. Bukan rezeki lah tu maksudnya…

          1. Emmet Avatar

            takpe2, esok kan masih ada, esok masih ada ke?

            1. Ariff Avatar
              Ariff

              ada2. no problem

              1. ainun Avatar

                takpe…harap boleh masuk final gadget impian ni

  150. Lord Zara Avatar

    “Apakah yang boleh dibuat untuk memperbaikit blog.ariff? ”

    P/S : Kau typo tu. XD

    Oh, menjawab soalan itu, aku setakat ni rasa, takde benda lain yang perlu ditambah sebab page kau antara yg paling laju & mudah dicapai. seriously.

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Dalam giveaway tu ke? Takpelah. Biarkan. Tinggal sorang lagi pemenang pun nak umumkan..

      1. ainun Avatar

        masih ada ke GA tu…ke da tamat?

    2. Ariff Avatar
      Ariff

      Aku pelik ada orang cakap masih slow. Geram gak dengar orang cakap camtu..

      1. ainun Avatar

        hehe…sabar2…pasti ada penyelesaian

  151. Janette Toral Avatar

    good luck to all participants!

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Thanks Janette! It’s nice for you to drop by here.

      1. ainun Avatar

        good luck to ariff jugaa

  152. Lord Zara Avatar

    Instead of komen blog kau, kau komen blog aku, aci tak?

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      haa.. dah komen. hehe..

      1. ainun Avatar

        hehe…aci la camtu…

  153. paihujey Avatar

    Apakah gadget idaman anda? – tablet ataupun smartphone..hehe..

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Semua orang nak tablet or smartphone.

      1. ainun Avatar

        lifestyle sekarang….5thn lg mungkin len plak

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Agak2 5 tahun lagi nanti apa pulak ye?

  154. Siti Zulaikha Avatar

    1. Gadget Idaman, Ipad2, netbook Apple :)
    2. Blogger plg ensem 2011, Ariff Shah
    3. Cadangan utk blogariff:-
    tak tau nak komen apa sbb rs blog ni terbaek. Plg suka tang header. Mcm serabut tp Kemas & simple. Ariff ad bakat bt entri serius tp tetiba kat tgh jln citer tegelak baca hehe…

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Netbook apple? Maksud kamu macbook air la kan?

      Terima kasih kerana memilih saya XD

      Nasib baik awak cakap tergelak. Taku gak kalau semua entri serius memanjang.

      Blog ok dah. Cuma satu je, banner 728 Nuffnang tu try letak bawah navigation. Nampak ok tak?

      Btw. Menarik gak baca pasal insurans kat blog. Tengah mencari maklumat gak ni..

      1. Siti Zulaikha Avatar

        haaa…macbook air :D

        sama-sama,

        klu tgk muka mmg serius tp dlm entri boleh buat org gelak dah kira ok dah hehe

        tq sbb komen n bg idea. lama jugak blur bila kata “letak bwh navigation”, dok carik mano lah. At last jpa. Bila dah tukar mmg npk ok.

        oh ye, insurans tu topik baru. ada byk lg x update. nt boleh baca lg.

        Anyway, terima kasih byk2 ye

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Bagus2. Benda2 macam tu memang orang muda macam saya kena baca. Baca daripada orang yang berpengalaman lagi bagus daripada baca brochure syarikat insurans. Keep updating.

          1. ainun Avatar

            sy pon suka blog ni…byk info baru sy dpt

  155. Nabiel Avatar

    hehehe..cmbest jek nie..

    so,jawapan aku :

    No 1. Gadget impian selain kamera yg kaler merah tu, aku nak Samsung SII.

    No 2. Blogger ensem yea? ak rase Zack kot..hahaha..(klu dia tau nie msti blanje aku mkn)..ko mgkn tercalon thn dpn kot bro..ngeh2..=P

    No 3. blog ko dh ok derr..ak tk tau nak komen ape dh pasai blog nie..hehehe

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      hahaha… nanti ko claim la kat Zack. Takpelah. Tahun depan pun tahun depan la.. Aku tunggu.

      Komen sikit pasal blog hang:

      1) Header banner tu letak tengah sket. Dalam code, try cari ni dan tambahkan margin-left:80px; macam dalam ni http://snippi.com/s/rj6wc1a
      2) Kat footer tu macam ada banner yang takde. Bersepah gak. Mungkin ko patut kemas.

      Ko pakai manggaad lagi? Jalan ke earning?

      1. ainun Avatar

        jarang org pakai mangga ads kan…knp ek

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          entah. earning tak jalan kot.. dulu pernah gak pakai. agak slow

  156. Rina As Avatar

    Apakah gadget idaman anda?
    Siapakah blogger lelaki paling hensem 2011?
    Cadangan untuk memperbaiki blog.ariff

    1. Samsung Galaxi S2, saya suka dengan fitur2nya..
    2. Hmm.. saya rasa anda nie blogger paling nyentrik / keren..
    3. Blog anda makin hari makin bagus, baik dari isi posting yang berbobot maupun tampilan blognya. Tak ada kata yang bisa saya ucapkan selain “Luar Biasa”

    Good luck Ariff Shah, Insya Allah tu gadget larinya ke anda nie..

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Nyentrik ya? Terima kasih XD

      Walaupun kamu kata luar biasa, saya masih rasa ada ruang yang boleh diperbaiki. Tiada yang sempurna di dunia ini.

      Harap dapat memenangi gadget tersebut. Sangat membantu saya nanti.

      Komen sedikit tentang blog Rina:

      1) Info blog di bawah tu elok dipindah di sidebar. Macam terlalu kosong pada footer.
      2) Di sidebar, cuba kurangkan bilangan entri popular supaya sidebar tak panjang sangat.
      3) Tambahkan bilangan displayed post supaya pada home page, bahagian entri lebih panjang daripada sidebar. Konsepnya begini, body mesti lebih panjang daripada sidebar pada front page.

  157. Min Masri Avatar

    1. Apakah gadget idaman anda?
    Gadget idaman saya (buat masa ni) ialah Samsung Galaxy S II sebab ianya touch screen dan saya belum pernah lagi guna touch screen phone dan semestinya nak yang terbaik.

    2. Siapakah blogger lelaki paling hensem 2011?
    Bukan bodek mahupun fantasi tetapi memang realiti, Ariffshah blogger paling hensem 2011 sebab blog dia hensem dari segi content dan jugak rupa. ;D

    3. Cadangan untuk memperbaiki blog.ariff
    Saya blogger amatur, jadi tak mampu nak berikan komen apa2. Harap Ariffshah dapat teruskan blogging dan beri motivasi pada semua blogger lain yang nak berjaya macam Ariffshah jugak.

    Your blog rocks, that’s for sure. :)

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Suka part hensem dari segi content tu XD

      Ala.. blogger amatur ke tak, semua orang boleh bagi pendapat. Kalau nampak kekurangan dan bagitau, semua orang layak sebab semua orang bebas memberi pendapat.

      Komen untuk blog Mean:

      1) Kat dalam code, cari .post-footer dan tambahkan height: 19px;
      kat bawah font-size: 90%; sebelum penutup ‘}’ code tersebut. Haa.. faham tak? Code tu mesti nampak macam ni http://snippi.com/s/68kcmbg
      2) Tajuk dan description kat header atas tu cuba kasi jarak sikit kat tepi dia.

      Rasanya tu je kot. Nampak bersih dah.

      1. Min Masri Avatar

        AH! Terima kasih sangat…dah lama cari jalan nak alter footer tu. ;D

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          you’re welcome =)

  158. namia Avatar

    1.Apakah gadget idaman anda?
    HTC SENSTION
    2.Siapakah blogger lelaki paling hensem 2011?
    MAS AHAMAD SAFWAN

    3.Cadangan untuk memperbaiki blog.ariff
    sila pasang button top yer supaya lbh memudah kan lagi..

    selalu jer tersesat kat sini …

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Mas ahamad safwan? macam penah dengar nama tu.

      Button top dah pasang la. Tengok text kat footer tu.

      Komen pasal blog namia:

      1) Social button tu kena susun elok2. Agak berterabur. Kalau boleh buatkan sebaris.
      2) Button contact atas tu salah eja. Kalau atas2 macam tu salah eja, semua orang nampak. Malu.
      3) Labels kat sidebar tu macam tak payah sebab tak rasa ada orang guna pun. Nampak serabut.
      4) Tarikh dalam single post tu macam tak betul je. Dalam code, cari ni h2.date-header dan tukarkan margin dalam tu kepada ini: margin: -25px 0 0 0;

      Rasanya itu je kot.

  159. Fizz.My Avatar

    x pasan lak ade soalan.. nih jawapan…

    no. 1 : Banyak je yg jadi Impian.. wat masa ni aku berkenan kat Samsung Galaxy Note..hahah.. ntah bila dapat merasa..

    no. 2 : Siapakah yang menanyakan soalan ini? hihihi.. :P

    no. 3 : Tak tau la nak cadang ape.. Overall ok. ada class.. dan mudah difahami.. hehe..

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Orang kreatif semua lebih cenderung pada galaxy note aku tengok. Macam ada pattern.

      Ada class eh blog ni? Good to know. Tapi aku still jeles dengan skill design ko. Power giler kot.

  160. Fizz.My Avatar

    caya lah… mmg confirm ko masuk carta top 10 nih.. :P

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Seminggu lagi baru tau keputusan. Cuak gak nih. Ko apa macam bro?

      1. Fizz.My Avatar

        aku camtu lah kot.. jaringan x kuat.. keh keh keh.. ramai gak yg dpt lebih 1k vote.. huhu.. terkedu aku… hahaha

        1. Ariff Avatar
          Ariff

          Itulah. Sekelip mata dapat 1k. Aku tunggu masa DH buat kejutan je ni. Cuba kalau dia tukar syarat, ada vote tertentu tak diambil kira. Mesti kelam kabut semua orang.

  161. asya Avatar

    HI ARIF..yes, pls review blog saya ye..

    1.saya mahukan gadget Samsung Galaxy S II
    2.saya rasa awak kot blogger yg paling encem.
    3.buatlah blogwalking selalu terutama to blog baru…mungkin awak busy (super busy) tapi alasan hanya paku-paku kegagalan?

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Buat masa ni memang tak boleh dielakkan. Agak busy. Macam sekarang, busy dengan contest ni. Tapi adalah jugak blogwalking sekali sekala.

      Komen blog orang ni salah satu usaha blogwalking.

      Blog asya rasanya semua ok dah. Cuma iklan kotak kat tengah tu kalau letak bawah entri lagi elok rasanya. Tiga2 iklan kat satu tempat macam kurang menarik dan lama2 orang buat tak nampak je.

      Header baru lawa. Sesuai dengan blog. Warna background walaupun merah tapi tak menyakitkan mata. Good. Ada orang tak reti pilih warna, pilih warna