Tips Untuk Meningkatkan Pendapatan Nuffnang, Innity & Adverlets Anda

Aku andaikan yang korang semua ada buffered atau CPM earnings dalam Nuffnang, kepada yang guna Innity dan Advertlets tu dah memang ada CPM campaign untuk diorang.

General idea dia adalah dapatkan seberapa banyak pageviews yang mungkin daripada pelawat blog kita. Pageviews dikira berdasarkan berapa kali page dalam blog kita di load, untuk apa-apa page yang memaparkan iklan.

Ads Unit di Setiap Page

Page dalam blog kita mestilah mempunyai fungsi tertentu supaya orang klik pada page tersebut. Kalau buat page dan orang tak buka macam no point gak la, betul tak? Jadi bila page berguna, pembaca akan klik dan secara automatik ads yang ada pada page tersebut akan mendapat impression.

Blogger lain yang aku tengok pada kebiasaannya letak ads kat homepage, sidebar dan single post sahaja.

Kurangkan Displayed Post Pada Front Page

Skill ni licik sikit tapi berkesan, paling berkesan untuk memaksimakan earnings daripada kempen CPM. Kat front page blog, cuba kurangkan paparan entri lama yang telah ditulis. Letak dalam 2-3 je dah cukup. Lagipun kalau letak banyak, page load lambat, jadi pembaca akan merasa bosan menunggu.

Just for fun :D

Andai kata pembaca kita suka dengan apa yang mereka baca dan nak baca lagi, confirm la diorang buka page lain jugak. Betul? Jadi semakin sikit item yang terpapar kat page kita, semakin banyak page yang perlu dibuka untuk melihat entri yang seterusnya. Teknik ni bertambah efektif kalau blogger tu rajin update dan content dia memang ramai orang baca.

Internal Links dalam Entri

Satu cara untuk meningkatkan pageviews blog kita adalah dengan meningkatkan internal links dalam entri kita. Internal links are links that point readers to other pages/entries in our blog. Cara mudah guna widget Linkwithin, plugin YARPP (WordPress) atau linkkan aje secara manual. Biasanya yang manual tu lagi berkesan sebab kita suruh pembaca buka page tersebut kerana ianya berkaitan dengan entri yang mereka sedang baca. Tak perlu banyak, mungkin 2-3 macam tu dah cukup. Banyak sangat nanti orang jadi malas.

***

Mungkin ada blogger yang tak setuju sebab mereka akan beri alasan pageviews tu semua bergantung pada unique ip bla bla bla.. Tapi pada aku yang menulis berdasarkan pengalaman, semua yang aku mention ni berkesan dan ada kenaikan pageviews sebanyak 10% – 30% Ni pageviews yang tertulis dalam daily report Innity dan Adverlets dan bukan dalam Statcounter. Earning pun naik la sikit, kalau tak aku tak berani la nak tulis entri ni.

Harap dapat membantu =)

74 Comments