4 Tips Meninggalkan Jejak di Blog Lain

Ni tips sikit kepada blogger-blogger yang rajin blogwalking, tentang macam mana meniggalkan kesan di blog lain dengan lebih efektif. Kalau siapa-siapa nak tambah boleh pos kat ruangan komen.

1. Gravatar

Ha. ni kalau sesiapa tertanya-tanya kenapa ada sesetengah orang yang komen kat sini ade gambar, tapi ada yang tak. Ni lah rahsia dia. Blog WordPress memang support Gravatar ni, untuk Blogspot pihak Gravatar masih dalam perbincangan dengan mereka. Ni mesti sebab Google banyak paham la ni..

Kalau selalu komen/melawat blog-blog WordPress, eloklah ada Gravatar ni. Cun sikit komen tu nanti. Register ngan email, upload gambar dan setlle.

Jadi apa penting sangat Gravatar nih? Kalau blog korang ada logo sendiri, seperti contoh blog Kenwooi maka boleh la guna logo tu. Bila komen mana-mana, orang yang baca komen and setakat tengok logo blog tu pun dah tau siapa yang komen. Ni dah kira macam branding jugak la dan top-top blogger lain memang guna cara ni untuk branding blog diorang. Blog aku xde logo lagi (xreti buat), so guna gambar sendiri sudah.

2. Chatbox

Korang baru tulis pos baru yang memang target untuk orang-orang tertentu yang korang rasa mesti mereka minat punya nak baca dan lepas tu tinggalkan komen. Jadi tinggalkan link ke pos yang tu terus bila pos kat chatbox diorang supaya senang bila diorang datang balik, pos tu terus terpampang depan mata.

Bila kita mudahkan orang macam ni, dengan harapan rajinlah nanti diorang nak baca pos korang tu. Yelah, kita ni tulis blog je pun, belum tentu apa yang kita tulis ni orang nak baca. Kalau pembaca tu tinggalkan komen, memang dah cukup bagus la. Kiranya tak sia-sia la memerah otak tulis pos panjang-panjang. Bukan semua orang ada banyak idea nak tulis artikel-artikel menarik sepanjang masa.

3. Follow selagi ada apa yang boleh di follow

Oklah, ni aku mengaku aku pun xperfect sangat dalam bab follow-follow ni. Tapi ada la juga mana yang mampu aku tolong tu, aku tolong la.

Jalan-jalan, jumpa blog baru. Tengok kat Google Friend Connect tu pun adelah dua tiga orang je jadi dengan ikhlas hati follow la blog tu. Bukannya apa, kasi moral support sikit. Nanti dia mesti curious, “sape pulak yang follow aku nih” dan terus melawat blog orang yang follow dia. Dari situ secara tidak langsung dah dapat visitor baru.

Kalau blogger tu ade Twitter and korang pun ade, follow je. Dah follow tu tegur la dia kan kat Twitter. At least boleh tau account Twitter tu dia letak bot ke x. Aku memang fed up kalau terfollow bot nih. Bot akan Tweet non-stop, lepas tu ntah hape-hape yang mengarut je dia Tweet.

Aku awal-awal dulu pun lemah semangat je kalau blog ni sunyi sepi. Tapi sebab ade geng-geng yang selalu datang, bertahan la jugak.

4. Tinggalkan komen

Yang ni cara paling berkesan. Sape xbaca sampai habis memang rugi sebab tak tau. :p

Bila ada komen mesti kita approve komen tu kan? Secara automatiknya memang 75% of the time kita akan melawat blog commentator tu. Lagi bagus komen dia, lagi tinggi keinginan kita nak melawat blog dia balik. Betul x?

Kalau blog tu ada CommentLuv lagi bagus. Free-free je link kita diadvertise kat blog tu. Untuk pengguna Blogspot, aku dah buat Tutorial Pasang CommentLuv pada blog korang. Tak test lagi, so tak tau boleh ke x. Korang try. Aku penah explain kenapa aku suka CommentLuv ni. (English)

p.s: Rasa macam nak buat contest la. Tapi tengok keadaan dulu. Banyak contest kat blog lain masih open, tak nak kacau line.

Published
Categorized as Bla Bla Bla

By Ariff

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

151 comments

  1. assalammualaikum bro… trima kasih sebab bagi tips2 yang berguna tu. sebab saya pun blogger baru… lain kali kalau ada masa.. jenguk2 lah kat blog saya(www.bllogkita-blog.blogspot.com).. mungkin awak boleh bagi sedikit sebanyak panduan kepada saya….

  2. nice tips..cuma tak dpt tgkap y gravatar tu..mbe sbb guna blogspot.so, xpenah jumpa.. ;)

  3. hah! kene batang idung sendirik. ni nak kene bertapa dendiam baru buleh khatam blog sedara ni. weekdays memang la tak sempat nak baca suma. anyway thanks for the info. weekend ni terjah commentluv pulak

  4. Bagus kalau komen tu membina atau kritik membina sebab kita boleh baiki kelemahan.

    Paling seronok kalau ada tukang komen tambah lagi point/tips untuk post. Dapat ilmu baru.

    Anyway, banyak betul ilmu dalam blog ko. Teruskan!

  5. follow blog memang best. Tapi yang sedihnya tak ada orang follow blog kita. Mungkin kena upgrade entry kot. Apa pun kena try n error.

  6. bagus entri ni. saya suka ngan idea follow blog. jadi saya pun follow blog bro dgn harapan bro follow blog saya.

    1. Penggunaan dia mudah je. Pergi gravatar.com, register email yang cik mira guna sekarang ni dan upload gambar. Bila cik mira datang sini atau blog WordPress lain untuk komen lain kali, gambar yang upload tadi dah keluar. Asalkan guna email yang kita dah daftar tadi.

  7. Yeah. Entri ini memang pernah aku katakan dulu. Dulu aku tak tahu apa pentingnya gravatar. Now memang aku akui gravatar itu penting

  8. hye ariff

    tips yang menarik tuk blogger baru cam saya ni

    my bf yang promote blog awak ni suh saya baca even dia takde blog pun. :)

  9. TQVM ariff..
    memang dah praktikkan cara ni..berkesan..tapi kene bersabar untuk dapat hasilnye..
    serius sy suka bloggertips kat sini

  10. tips yg berguna…thanx..:)

    hai ariff….nie 1st time efa dtg komen n folow ur blog..hehe
    baru nak berjinak-jinak dalam dunia blog.. :)

  11. Nak tambah cara, BOOKMARK artikel di blog yang di-blogwalking-kan tu. Hehe. Guna FB atau Twitter n mentionkan nama empunya blog twitter tu jugak. Dengan cara tu lagi owner blog tu rasa ‘dihargai’ dan confirm melawat blog kita n tinggalkan komen n selongkar blog post kita yang lama2 (klau dia berminat-lah kan dengan topik blog kita tu).. :)

  12. thank you for the tips… tapi yg chatbox tu saya x berapa suka sebab yg saya tgk byk chatbox yg promote website diaorg lak. kesian tuan punya blog terutama blogshop…

  13. halo? thank u r sal tips blogging ko nih.. bleh x ko ajarkan cara berblogging stat mula ag sume sal bende nih… (aq confius ckit) pahtu bleh x aq mito permission ko nak copy and paste ckit entri ko nih ( termasuk yg len)?? > bagi r xkan 2pun berkira semoga halal lah dunia akhirat …amin

  14. 4 tips tu memang sy sedang praktikkan supaya blog sy lebih cepat diindex dan mendapat rank yg terbaik kelak.. wah, baca tips dalam blog ni memang berbaloi…

  15. salam. Tq sebab blog u banyak kongsi info2 yang berguna. tak sia2 saya terjah blog u sbb info yang saya dapat moga2 dapat menaikkan semangat saya nak berblog.
    .-= Cerita terbaru hallizda.. DIY: Strawberry Bag =-.

  16. Salam ukhuwah, banyak tip dah saya baca tp masih x pro lg…dalam web saya banyak artikel utk dikongsi bersama tp x ramai lak nak berkongsi info tu…rasa cam buang masa lak. Baik baca dan kongsi artikel orang je lg senang so aku boleh tumpu gandakan duit aku sambil meneruskan kerjaya seperti biasa..yg penting duit masyuk dlm bank x kisah gaji naik ke tak atau kena tukar jabatan ke tak yg penting kerja ikhlas hidup berkat penuh qanaah…?

  17. Memang tips yg terbaik dari ladang kat sanalah..thanks bro..
    .-= Cerita terbaru hafizmd.. Nak tahu 13 fakta menarik lagi benar tak? =-.

    1. Kalau tanya pendapat saya, shoutbox ni elemen penting masa awal-awal berblogging. Yelah, masa ni kena give and take. Tak semua orang rajin singgah dan tinggalkan komen kat blog kita, tapi kita perlukan trafik macam tu. Jadi shoutbox tu jadi medium nak tukar trafik ngan orang la.

  18. kita dah try tapi tak bolehla…..
    nape ekss??….
    takde cara lain ke nak install….
    rasa cam nak nagis plak….
    please,give me others solution???…

  19. ramai sgt org guna blogspot. tukarlah self hosted wordpress. baru best. lgpun byr rm80 setahun, apalah sgt kan. kan dpt duit dari nuffnang…
    ms buat blog aku ni, org lain yg suggest kt aku buat gravatar, dulu aku fikir “ala, gambar je pun. xde ape2lah…” tp bila tgk2 komen, mostly ada gravatar sendiri…

    aku kdg2 cm tu gk ariff. kalo tgk follower dia sikit, aku kesian. aku pun follow la. dulu aku punya follower pun sikit je.. bila follower sikit, mesti org lain igt blog kita xbest dsb.

    1. Aku setuju bro! Self-hosted wp the best!
      .-= Cerita terbaru PisangPanas.. Dapatkan Akaun Google Adsense Sepantas Kilat =-.

    1. Tunggu habis exam nantilah. Contest hari tu pun xsempat giveout hadiah lagi sebab busy sangat.

  20. salam..
    tips terbaik tuk meningkatkan traffic ke blog kita…cuma kena lagi rajin berjalan, update slalu then entry menarik..(hehehe..betul ke apa yg ana bagi ni??)

    btw..1st time jejak blog ni, cambes je..ni yg kena masuk list “mesti baca” ana..hehe..thumbs up!!!

    1. Betullah tu. Memang kena rajin berjalan, kenal blogger lain kalau tak orang tak kenal kita.
      Harap tips ni semua berguna la untuk saudara.

  21. Assalamualaikum. Salam perkenalan. Bagus sekali artikelnya. Mungkin lepas ni saya akan lebih kerap ke sini. Tip yang ke4 ramai yang lakukan untuk dapat pengunjung hadir ke blog kita.

    1. Waalaikumussalam. Terima kasih kerana sudi membaca. Blog kamu juga tak kurang hebatnya. Macam-macam boleh saya pelajari lebih-lebih lagi dah nak tamat pengajian ni.

  22. hehe
    bagus gak nie….ariff ade x gravatar untuk blogspot punyer?
    Oh yer lagi satu… bile la ko nak wat post tentang cara2 nak setup domain sendiri guna wrdpress? hosting n domain ape yang sesuai guna kat m’sia ni? slalu juga cari topik ni tapi x paham sangat..hehe tambah2 mat salleh punyer

  23. Pingback: IMCurtain.com
  24. bagus la bagi tips..
    aku bese wat no 2 tuh..
    sebok2 kat chatbox org..
    tapi aku baru lagi dlm bab blog2 nih..
    masihlagi nga blaja cam ne nak godh2 blog aku tuh..
    nway.. thanx sbb kongsi tips..

  25. tip yang bagus tuk blogger baru mcm aq ni…Ariff jom gi makan roti canai,aq belanje,ko bayar nak,untung skit….ngeh3

  26. Saya dah buat Commentluv tu..hampir 2 jam baru settle..huhuh..sangat happy bila dah berjaya buat!!
    Tapi buat masa nie, tak de entry baru lagi, jadi tak boleh la nak tunjuk hasil lagi..heheh
    Owh, point utama tinggalkan comment kat sini sebab nak ucap THANK YOU!!!!
    Lov ur blog! :D
    .-= Zana´s last blog ..PSIKO Diri Member anda ! =-.

  27. Saya dah buat Commentluv tu..hampir 2 jam baru settle..huhuh..sangat happy bila dah berjaya buat!!
    Tapi buat masa nie, tak de entry baru lagi, jadi tak boleh la nak tunjuk hasil lagi..heheh
    Owh, point utama tinggalkan comment kat sini sebab nak ucap THANK YOU!!!!
    Lov ur blog! :D

  28. hehe.. nak komen juge lah.. :P
    dah komen.. ekekeke.. gurau jer..

    thx 4 sharing.. ade yg aku x wat lagi rupenye.. hehe..
    tp kan yg shoutbox tu.. aku slalu wat cam ni.. kat URL tu kita letak link terus ke post kita.. lagi best.. diowg men tekan jer secara x langsung terbaca gak entri yg kite targetkan kat diorg tu.. haha..

    1. chatbox xberat sangat sebab dia text je. biasa yang berat widget lagu dan gambar. kalau widget tu kena load dari site lain tu yang buat lambat.

  29. chatbox tu penting woo. komen the best way actually kan? hehe.
    good info !
    .-= Lizz´s last blog ..Senarai penyertaan contest 3 in 1 Lizarazak.com =-.

    1. ha. cik lizz ni la yang recommend letak chatbox.

      hm.. ‘cik’ eh?

      btw. Selamat Hari Raya Aidil Adha

  30. terima kasih
    tips nie sgt berguna..
    kalau nak lebih meletop..
    gunalah nama artis jika tinggalkan jejak di shoutbox. ahha
    gerenti deorang klik punya..
    ak dah buat nie.
    sampai ada orang sangka ak ni artis. ahha :P
    .-= elyaszbha´s last blog ..Entry Melekat : 18/11/2009 =-.

    1. betul2.

      cuma kadang-kadang aku tengok gak sape2 follow aku and dari situ aku singgah la blog diorang. yang ni memang terpulang pada individu tu la.

    1. haha. terima kasih banyak2.
      maka saya pun follow blog awak. no problem.
      nnti senang2 datang klik nuff okeh.

  31. salam. hi orang jauh. tips yang bagus. dan saya amalkan dalam separuh sedar. haha. banyk lagi yang perlu saya pelajari dalam wordpress. maklum la.sebelum ada domain dan hosting sendiri, saya pengguna setia blogspot. so, apabila beralih ke wordpress, automatik saya menjadi seorang newbie kembali dalam blogging. ini baru tahu, itu tak tahu. yg ni mcm mane, itu macam tu ke. Tips yang bagus dan berkesan untuk newbie macam saya. keep it up! sharelah anything about Russian. I am waiting for that. ^__^

      1. link exchange ni betol gak.

        tapi kadang2 kalau dah beratus-ratus link, lama-lama mesti kita kasi prioriti kat orang-orang yang komen/tinggalkan mesej kat chatbox kan?

    1. hm. nak share about russia ni.. xreti sangat. xtau ape nak cerita/cerita yang macam mana orang minat nak dengar.

      nanti saya usahakan

  32. aku dtg sini sbb ko dh buat langkah yg ke-4 mcm ko bgtau kt entri.. hehe..
    commentluv memang bagus..

    tips lain nk tinggalkn jejak, melalui widget mybloglog, blogcatalog.. tu pn kalo blog tu ade letak widget tu laa.. biasa sblom aku jelajah blog org lain, aku login dulu mybloglog, blogcatalog, dan semua bende yg bleh meninggalkn jejak.. kalo aku masuk blog yg ade widget mybloglog, otomatik avatar aku akan kuar kt situ.. dah pn ade jejak kt blog org tu.. hehe..

    byk lg cara sebnarnye.. tp wat yg simple2 sudah.. asalkn ade kesan tapak kaki ckup la.. chiow~ :p
    .-= Anarm´s last blog ..Tolong hentikan hantar email spam! =-.

    1. haha. tau xpe. =)

      btw, pada pendapat ko mana lagi bagus? mybloglog atau blogcatalog? orang malaysia banyak guna yang mana?

  33. Bagus sungguh pendekatan kamu..
    Cuma part yang follower tuh Pojie xsetuju sgt..
    Pada Pojie kita follow sum1 bukan sbb dia follow kita atas sebab dia blogger baru n nak bagi support..
    Kita follow bila blog tuh rasa interesting dgn diri kita, suka membaca, ada info berguna..
    Bila follow membuta tuli, itu jadik kes follower blog ramai, tp commentor sekor dua.. xsyok la kan!
    Klo dia rasa nak tarik follower baca blog dia, dia mesti cari pendekatan baru..

    P/S: Nak buat contest bagus gak tuh, dapat tambah pembaca n follower. Blog kamu pun berinformasi walaupun kamu blogger baru..
    .-= PoJiePooh´s last blog ..||| Happy Birthday AwieFadzly ||| =-.

Comments are closed.