Slot Akasia Adamaya

Tadi masa aku makan nasi aku layan 2 episod pertama Adamaya ni, itu pun sebab aku dah takde cerita nak tengok sebab malas nak download. Biasa time makan aku layan la cerita yang di download ni. Kalau hari Isnin Desperate Housewive ngan Apprentice la. Takpe.. lepas publish entri ni aku download.

Aku ni jenis yang tak layan cerita Melayu. Jangankan cerita Melayu, AF pun aku tak layan. Sejak dari kecil tengok cerita orang putih je.. Dulu sebab parents aku tak galakkan, sekarang sebab aku ni memang memilih. Impresi aku terhadap cerita dan drama Melayu ni.. hm.. Cukup untuk aku katakan aku kurang minat.

Adamaya. Apa yang aku boleh cakap adalah satu lagi Melayu-made drama yang tipikal. Maksud aku, rentak dia sama je. Scene sikit2.. diselangi dengan scene takde dialog tetapi hanya lagu background yang terlalu ketara lepas tu scene lagi. Part tak tahan tu banyak sangat scene lagu tu.. aahh. Cukup benci part tu. Lepas scene lama-lama yang bosan tu tiba-tiba iklan sampai 5-6 minit. @#%^&%!!!! Kalau tengok streaming kat internet alhamdulillah boleh skip, kalau tengok kat TV, memang maki hamun gaklah.

Watak. Dalam cerita Melayu ni mesti ada satu atau dua watak yang  bajet sengal-sengal alam dan selalu kena bahan. Dalam kes Adamaya, boyfriend Maya adalah yang paling sengal, diikuti rapat oleh kawan dia. Watak dalam cerita Melayu ni dah semacam ada hierarki, orang sengal, hero (Adam), heroin (Maya), pengapit/kawan baik heroin etc. etc. Lagi sekali, tipikal.

Pelakon. Disebabkan aku jarang tengok cerita Melayu, pelakon yang aku kenal hanya Maya yang dilakonkan oleh Lisa Surihani. The rest, sorry, guwa tak kenal lu langsung. Siapa kenal lepas ni bleh gitau kat ruang komen bawah ni. Mungkin lepas ni aku tengok Adamaya sebab nak tengok Lisa Surihani je kot, comel apa dia sebab muka dia ada bulat-bulat sikit. Suka tengok muka dia time dia marah. haha~

Jalan cerita. No komen sebab cerita ni aku dah ketinggalan tengok, jadi apa yang aku komen mesti salah punya nanti. Cuma oklah kot.. tak bosan. Atau mungkin aku cakap tak bosan sebab ada Lisa Surihani? ahh.. confuse sudah.

Ok cukup. Apa pula pendapat korang? Aku pelik la apesal cerita ni Adamaya ni boleh jadi popular sangat.

44 Comments

  • MIEYRA

    22 August, 2010 at 1:46 pm

    bdak kecik nme amani tu lg comey dri lisa.hahaha…i pn biase2 je cte ni…cme nk tgk bdak tu…rse nk gigit.sbg ganti i ggt kucing.mlela gduh ngan kcg plak.huhu…smela i pn xmnt sgt drama melayu tp tgk gak sal nk tgk improvement and cri kelainan yg mule ade kt drama melayu.some mmg quite ok.to me…drama melayu still i tahan utk tgk in case i boring xtau nk wtpe but movie melayu is a total no no for me…nk plak lau tgk wayang…bek sedekah duit tket wayang tu kt fakir miskin.dpt gak pahala.sgt xberbaloi.i xpnh puas hti ngan movie melayu.cm nk kaut untung je but movie xde kualiti

  • Nadira

    14 May, 2010 at 11:28 pm

    Salam. Hi. I stumbled upon your blog while searching for Adamaya. I ended up reading about your life as a student in Russia, which has been very interesting I must say. Sebab as you said, Russia is very different from other ‘mat saleh’ countries. I just didn’t know that it’s that different. Anyways, nice blog.

    • ariff

      15 May, 2010 at 12:01 am

      The very purpose I created this blog is to share my stories here and I’m glad you enjoyed reading those stories. Thanks a lot and I hope you will keep on reading =)

  • *****

    15 May, 2010 at 2:58 pm

    hurmm..kite sbagai org malaysia kena lah menyokong industri kite..
    cite nie best ape..??kene lah tgok dari episod pertama..
    baru layan..and cite nie ROMANTIK sangat..:)

  • anakgajah13

    6 May, 2010 at 8:43 pm

    salam.. hi arif. lama tak singgah sini. saya yg dok kat Malaysia nih pun tak tgk cite tuh.. aihh rajin btol org yg dok Moscow itu mendonlod ye. kekeke :D
    .-= Cerita terbaru anakgajah13.. Cemaner? =-.

  • eyriqazz

    4 May, 2010 at 12:17 am

    cerita ini memang best..kalau tak busy di ofis..mmg terkejar2 nak nonton drama ni
    .-= Cerita terbaru eyriqazz.. Contest | Hadiah Birthday Untuk Alisya =-.

  • eiman

    4 May, 2010 at 3:34 pm

    tengok ariff buat entry pasal ADAMAYA memang dah agak dah sebab apa..

    “Mungkin lepas ni aku tengok Adamaya sebab nak tengok Lisa Surihani je kot, comel apa dia sebab muka dia ada bulat-bulat sikit. Suka tengok muka dia time dia marah. haha~”

    Rasanya majoritinya memang disebabkan lisa surihani orang tengok cite tu..

    p/s: den pon samo.. hehe
    .-= Cerita terbaru eiman.. Futsal EX-TIKL 94/95 Bersama Artis Era.FM =-.

    • fauziah

      18 May, 2010 at 5:05 pm

      sy setuju bila u ckap citer melayu tipikal…tp nk wat cmna sbb realiti khidupan manusia mmg dh begitu…krn kt hdup dlm masyarakat melayu…drama melayu adalah cermin diri kt sbnarnya…

  • aboi

    4 May, 2010 at 3:18 pm

    semua suka tengok cerita adamaya sebab ada Maya lah..si Adam lah..si Dani lah.. si Amani lah..

    aku tengok juga cerita ni…sebab tak de cerita best kat channel lain…
    tapi bagi aku, sama je cerita ni dengan cerita-cerita melayu lain..
    cerita dia macam meleret-leret sikit…
    dan aku tak suka Lisa Surihani dalam cerita ni…
    dan aku juga terfikir, ada lagi ke lelaki macam si Adam dalam cerita ni?

    aku bajet cerita ni nanti jadi macam cerita Balqis, cerita Manjalara, cerita Nur Kasih etc..
    masa tengah tayang tu, memang hit sungguh2 cerita dia..lepas habis.. 2, 3 minggu orang lupa dah..
    .-= Cerita terbaru aboi.. Korang ada cita-cita? =-.

  • jue

    4 May, 2010 at 2:43 pm

    tak tgk pon citu tu… agak poyos skitt.. lebih suka tgk cite org putih & cite Tamil.. ha2..
    .-= Cerita terbaru jue.. TweetDeck untuk check status kat Twitter, Facebook, Myspace & LinkedIn at once =-.

  • Sarah Nivea

    4 May, 2010 at 1:33 pm

    watak ADAM & MAYA + DANI… tiga watak yg tak boleh dipisahkan sejak dari movie I’M NOT SINGLE.
    :)
    tapi, citer ADAMAYA nie, mcm dah meleret2…
    versi movie lebih best dri drama nie…
    apa2 pun, MIA SARA comeyyyyy…:)

  • athirah

    4 May, 2010 at 1:30 pm

    perempuan memang suka cerita macam nih. dorang suka watak adam sebab konon konon watak tu watak lelaki idaman setiap wanita.

    tapi saya pun bukan suka adamaya nih. tak pernah tengok pun sampai habis satu2 episod tu.

    jadi, saya pun tak tau kenapa ramai orang cakap best. haha.
    .-= Cerita terbaru athirah.. BEST LAH JADI ANAK SULUNG? =-.

  • wawa

    4 May, 2010 at 10:49 am

    hahahaaa..btol2! aku setuju, aku pon tak tahu apa yg best nye dlm citer tu. aku pon da mls nk layan citer2 mlayu ni..rentak yg sama…cm yg ko ckp laa…
    astro lak…bosan! balik2 AF..adoi..fenin! bek aku layan so you think you can dance…hahaa…
    adik ko ar ni aja aku tengok citer english, ske lagu english…minat pada cerita melayu and lagu melayu dah xbest! selain siti nurhaliza~ dihati. =p

    lagi satu, cerita melayu ni, kalau korang pasan, kalo mendapat sambutan sket, mesti makin ntah hape-hape citer tu jadinya..contoh cam Spa Q dlu..season1 best lagi..masuk season2..nonsense..ntah apa2 konflik ntah~ layan leverage lagi best!

  • mijie

    4 May, 2010 at 9:35 am

    aku pun layan gak cerita ni…sbb suka tgk lisa surihani. hahahaha

    citer ni dia garab dari filem i’m not single…filem tu aku tgk kat panggung, hahahah

  • eciz

    4 May, 2010 at 7:56 am

    ohhhh. bagi saya cerita adamaya ada keunikannya tersendiri. ihhhh. tengok laa. seronok tawuuu. saya tertarik nak tengok pada mulanya pun disebab kan Lisa Surihani. sebab saya KIPAS SUSAH MATI [die hard fans] dia. huahua. sangat teruja tengok dia berlakon.

    hey hey. kamu suka tengok dia sebab muka dia bulat-bulat gituu?? saya? saya? huahua. bulat jugak tawuu. huahuahua

    NISECA suka merapu
    .-= Cerita terbaru eciz.. Aku sangat marah! =-.

  • Zaki Helmi

    4 May, 2010 at 5:42 am

    Selalunya aku dinner sebelum maghrib, so selalu time aku makan mesti mak aku tengah buka tv tgk Adamaya. Aku pun layan je la sbb ada Lisa Surihani, comel kot. Mak aku selalu kata, “bulat muka dia, suka tgk.” haha. Dan memang betul cakap ko, aku pun suka tengok muka dia time dia marah.

    Aku dah lama tak tengok drama melayu, so aku rasa menarik la cerita ni. Entah la, mungkin aku suka tema yg diorang ketengahkan. Dan lagi satu, aku suka giler tgk budak perempuan tu. Sumpah comel sangat. Biasanya aku suka cerita yg ada budak2 comel berlakon. Tapi apa2 pun sekarang hari isnin sampai khamis memang aku melekat dekat tv tgk Adamaya sambil makan.

  • mokteh

    4 May, 2010 at 1:36 am

    jujur. aku rasa lelaki layan cerita ni sebab lisa surihani je
    aku rasa lisa surihani sangat glemer dalam blog ko
    haha…aku macam asek jumpa nama lisa je dlm blog ko akhir2 ni

    btw aku tak layan cerita tu
    aku pun heran apasal la ramai sgt org suka…
    memang tipikal cerita melayu
    perjalanan cerita sama je mcm cerita lain
    .-= Cerita terbaru mokteh.. Finally at Home: Home Sweet Home! =-.

    • ariff

      4 May, 2010 at 12:48 am

      hahaha. Itulah. Sekarang ni pergi bilik mana2 kat hostel ni semua dok sibuk tengok Adamaya ni. ish.. semacam viral pula..

  • adamfaiz

    4 May, 2010 at 12:26 am

    Aku memang tak tengok citer Melayu..bukan anti, cuma tak suka sebab jalan citer sama, pelakon pun balik-balik yang tu jugak..pastu skrip dia cam skema..Filem Melayu terakhir yang aku tonton ialah “Fenomena”…hahaha lame giler dah (tu pun sebab ada Search)

  • Azah

    4 May, 2010 at 12:10 am

    aku pon jarang layan cite melayu, tapi ni cite melayu kedua aku layan lepas nur kasih..
    tu pon sebab baru abih exam n aku bosan tak tau nak wat apa.
    nak download movie best2… wifi u aku block,so dw from tv3 je la..
    huhu… overall cite ni layan la jugak.. aku tgk pon pkai vlc, boleh speed.. klau tak maki hamun jugak..
    tapi still x leh kalahkan nur kasih..
    haha…