Permintaan Gaji Yang Melampau Punca Fresh Grad Tak Dapat Kerja

Respon saya terhadap isu ini:

  1. Berapa standard gaji untuk pelajar lepasan diploma/ijazah sarjana muda/ijazah sarjana? All this while, kita just assume gaji adalah banyak itu dan itu tanpa ada hitam putih standard gaji umum yang sepatutnya mereka dapat.
  2. Permintaan gaji yang dikatakan ‘melampau’ mungkin berpunca daripada kos hidup yang tinggi (semakin meningkat dari tahun ke tahun).

Mencari dan mencari. Banyak lagi plan dalam kepala ni. Bagaimana pula dengan anda? Dulu-dulu masa anda semua mula bekerja berapa agaknya basic pay? Adakah masih sama macam sekarang.

54 Comments

  • wanabe

    30 March, 2012 at 5:12 pm

    zaman skg xboleh nak demand gji sangat..kerja pn xboleh memilih..mcm saya ni trpaksa lari bidang keje..nak xnak kna trima n amik sbg cabaran drpd trus menganggur..

  • akubiomed

    30 March, 2012 at 1:33 am

    Kalau hendak gaji yang lumayan cari bidang kompeten seperti Safety Health and Safety Officer, Chargeman dan sebagainya walaupun tidak kelayakkan tinggi masih boleh demand gaji tinggi.

  • z

    30 March, 2012 at 12:54 am

    Salam, masa akak start keja back in 1999 as diploma holder dpt gaji 1500 so rasanya kalau degree holder zaman skg harusla demand sbb cost of living makin tinggi! And tgk co apa jugak! If MNC they are willing to pay high salary

  • Blogo

    29 March, 2012 at 10:50 pm

    Kalau nak kira di Malaysia memang dah ok kot berdasarkan perkembangan ekonomi semasa…mula-mula keje memangla low skit..kalau ijazah tu maybe 1800..starting..bila dah lame keje naikla…tu pun tgk atas bidang keje ngan company gakla..

    • akubiomed

      30 March, 2012 at 1:29 am

      Tangga gaji untuk pekerja swasta masih rendah dan belum tentu ada pemberian bonus dan kenaikan tahunan kerana ia semuanya bergantung kepada prestasi syarikat.

  • Hanif

    29 March, 2012 at 7:40 pm

    Dulu lepas grad dapagaji RM1300 kat Melaka ler..
    Masa tu tahun 1998..zaman meleset ekonomi..aku bantai apa ajer yang ada…hehehhee
    Tahun 2012 ni..at least RM2K..reasonable…

  • Asri

    29 March, 2012 at 3:47 pm

    Saya tak grad,tapi abang saya kerja ngan kilang da lame . Basic ade lar Rm2k gitu,tambah ngan ot+insentif lain boleh pi Rm4k jugakla

  • sinchan

    29 March, 2012 at 2:56 pm

    kata negara menuju ke arah berpendapatan tinggi, gaji mintak 2k pun susah. barang makin naik, hutang blajar,kereta,rumah.

  • kak ina kl

    29 March, 2012 at 9:46 am

    sebagai seorang ibu akak bersyukur anak dapat gak kerja walaupun gaji permulaan 2000 lebih, sekarang ni tak leh demand, janji dapat pengalaman dulu, lepas tu barulah boleh mintak gaji lebih.

    nasib baik duk dengan family..klu idak parah gak nak bayar itu dan ini.

  • jajaohgon

    29 March, 2012 at 9:26 am

    dulu start keje gaji dpt RM1200… time tue umur baru nak masuk 21thn… kira mcm besar lah jgk sbb tak penah pegang duit byk2 kan… tp lepas 4-5 bulan keje boss naikkan jadi RM1600… Alhamdulillah itu semua rezeki sebenarnya…

  • Noriz

    29 March, 2012 at 8:12 am

    totally agreed dgn ur point pasal ‘takde hitam putih utk gaji’ tu…

    mmg lepas grad dulu, nak isi borang keje selalu blank tak tahu nk letak amaun berapa…
    kang tinggi sgt, kena reject, tpi rendah sgt kang…rugi lak..

    but thank god masa dulu akak dpt majikan yg bagus dan stabil, apply keje sebelum confirm graduation, just gamble apply and thank god grad on time…terus dpt offer letter…masa tu takut2 ckp nak gaji 1600, sekali bos siap kasi lebih 1800 sbb dia kata itu rate betul utk seorang new financer.. dan lepas confirm akan naik lagi…hehe, sweet memories..

    • ejam

      29 March, 2012 at 9:29 am

      wah bestnya ada majikan seperti ini yang faham dan memikirkan luar daripada kepentingan diri sendiri sahaja…
      semoga lebih ramai majikan baik dan pekerja bagus yang mampu memiliki serta berkhidmat dalam membina sesebuah organisasi.

  • aelfi

    29 March, 2012 at 3:19 am

    sekurang-kurangnya,fresh grad ijazah/diploma gaji tetap maintain dari lepasan spm.

    gaji first aku tahun 2001 dulu rm450.takda elaun++.takda epf+socso.n
    lepas bosan buat kerja macam-macam baru aku balik kerja dengan bapak aku.gaji?boleh lah tahan..^^
    sekarang kerja sendiri.alhamdulillah.lebih baik dari makan gaji.cukup makan,cukup pakai.ada waktu terlebih dari cukup.

  • lAl

    29 March, 2012 at 2:12 am

    Kita berada pada zaman di mana INDUSTRI MEMANIPULASI kewujudan GRADUAN YANG BERLAMBAK. Disebabkan ramai sgt graduan yg mencarik kerja, maka GAJI BIASA2 diberikan. Maybe ada kaitan ngan SUPPLY n DEMAND. Sbb tu la gaji graduan makin ciput.. nk banding ngan dulu.. haih..

  • takky

    29 March, 2012 at 12:13 am

    aku pun sekarang nie tgh cari keje baru….
    sebab basic keje aku sekarang ini lagi rendah dari basic keje part time aku dulu…..
    point keje aku sekarang ini pun rendah…..

    btw, kenapa list entri baru bro x keluar dah ye dekat blog saya?
    saya ingat bro dah lama x update blog….
    sekali bukak blog bro, bertimbun-timbun entri yg saya x baca lagi….

    • woot

      29 March, 2012 at 9:45 am

      rm1700 for use in 1997 quite high ! berhemah tak berhemah jugak bro,kalau dah engineer keje 20 jam tapi gaji rm1500,keje area KL..berhemah x berhemah jugak la

    • syamil_izwan

      29 March, 2012 at 10:07 am

      sekarang 2012, pn ada fresh grad starting 1700…1997 dlu roti canai 40 sen, 50 sen… skg da stu ringgit… cmna nk urus tu? beli roti canai, simpan utk capital appreciation? hahaha..gurau2.. :P

  • KiD

    28 March, 2012 at 11:16 pm

    pengalaman kid…
    (as a diploma holder aje…)

    tahun 2002, start keje dengan RM850 sebagai technician aircond, then masuk tahun ke-5, dan cecah RM1500++
    Lepas tu,cari pengalaman lain. gaji pun average camtu gak..
    Ada yang keje sangat rileks, tak pressure, tapi gaji cukup2 makan aje lah..

    Sekrang alhamdulillah, boleh la capai RM2K++

    Untuk fresh grad lak, tengok company laaa jugak. Ofcoz company akan seboleh2 nak gaji rendah dulu. RM2K tu reasonable untuk zaman 2012 ni. Tapi better masuk terus bawah company, jangan bawah agency. kekadang tu sebab punca gaji rendah. Agency sapu dulu.. (macam aku kena.. hahahaaa)

  • izwanyusof

    28 March, 2012 at 11:12 pm

    nak demand lebih2 kalau tak boleh kasi high performance pn susah gak.. tapi kos sara hidup bergantung pada kawasan bermastautin. KL memang tinggi,tapi negeri lain? mungkin ada lagi yg boleh dikatakan average.. ni perkiraan2 kasar dan point2 berbual dengan kawan2..

    kalau fresh grad RM 2000,pakai motor dah ok dah. kalau starting dah demand pakai swift memg kopak la. haha

  • hatiputera

    28 March, 2012 at 2:25 pm

    first kerja dahulu tak perlu demand sangat,,,tapi bila dah lebih 3 tahun baru tengok peluang mana yang bagus ,,,,Pekerjaan memerlukan jangka masa 3 tahun untuk mematangkan diri dengan alam pekerjaan

  • sha

    28 March, 2012 at 2:24 pm

    kak sha dulu grad thn 2003 bln sep, keje bulan oct 2003 dpt gaji rm1500 je basic. sedihhhh. sgt sikit. after 7 years keje sana kak sha resign dan keje kt tempat baru..huhu

  • are_rull

    28 March, 2012 at 2:08 pm

    kos sara hdup mmg da naik..tu y ramai nk demand..tp xperlu la kot demand melampau..
    erm..dip ke, dgree ke..lau xde pgalaman x gna gak nk demand lebih2..
    skrg ni, compny byk tgok y ad pgalaman/skills je..takat bljr tgi2..pointer melambung..tp 2 bnda tu xde..x jln gak..
    huhuhu..diri sndiri da merasa..

  • MK Kimi

    28 March, 2012 at 1:53 pm

    Setuju dgn eyriqazz. Abg ipar aku ms awal2 keje dulu jd engineer..almost 10 years back, basic salary RM2500. Skrg member aku yg keje also as engineer pon basic salary sama. Beza 10 tahun tapi takda peningkatan basic salary. Tp kos hidup tiap2 thun naik! Mcm mn fresh grad xnak mintak gaji tinggi melampau…skrg dh 2012, lagi 8 tahun nak 2020 beb. Mcm ni ke tarafnya nak jadi negara maju? rakyat tercekik di tanah tumpah darah sendiri!

  • fiq09

    28 March, 2012 at 12:20 pm

    Gua tak memililih kerja bro. Asal kerja tu bagus sudah. Gaji tak penting dan yang penting ialah gua dah dapat side income banyak daripada berbloging nih huhuhu wkwkwk.
    gurau je. Cari side income tu bogus dan gojes gitu.
    For the best things is try to do work with ikhlas dari my heart. O touching betullah.

  • Queen Teratai

    28 March, 2012 at 10:38 am

    dulu saya abis grad ijazah sarjana muda kerja pertama saya hanya bergaji RM900 aje… Tp berkat tak pilih kerja dan tak pilih amount gaji Alhamdulillah menapak dari bawah dan skrg punya career yang boleh dibanggakan… Dulu g keja naik bas aje sbb dpt gaji byk tu aje. makan pun ikat perut aje. Tp skrg dah almost 7 years bekerja hasil titik peluh sendiri saya dah punya kereta dan rumah dengan nama saya sendiri.

    p/s: org kata bersusah2 dahulu bersenang2 kemudian.. tp org zaman skrg nak terus senang.. nak terus bergaji besar.. takde class pergi keja naik bas.. tp akhirnya?? itulah kos org zaman skrg sebenarnya nak hidup mewah… takut nak hadapi susah…

  • Fahmi Raazali

    28 March, 2012 at 10:14 am

    Bagi yang baur bekerja kebanyakannya tak tahu berapa gaji yang sesuai diminta. Minta banyak sangat majikan tak suka. Minta sikit sangat pula takut nanti gaji tak setimpal dengan kerja….

  • azmanisma

    28 March, 2012 at 10:13 am

    Memang kena demand,kalau yg dah ada kelulusan degree dan pengalaman.Kalau tak der ikut offer lah berapa,selepas 2 tahun kerja,cari peluang lain,masa tu dah ada pengalaman dan kelulusan…so demand lah apa lagi he3.

  • Lawrence Vision

    28 March, 2012 at 9:41 am

    Sekarang lepasan degree takda jaminan keja kalau bukan degree dari pendidikan. kalau pendidiakn je yang confirm dapat keja walaupun dia buat temuduga tapi confirm dapat tak macam kursus lain. Daripada kerajaan debat pasal politik, bagus lagi fikir jalan nak guna sebagai apa graduate student yang byk sekarang ni?

  • eyriqazz

    28 March, 2012 at 9:40 am

    First start kije tahun 2,500..basic pay RM1,750 je…Lepas setahun naik la 250…

    Now, tahun 2012, ada seorang anak rakan staff..Lepasan Degree UK…Course engineering..basic pay..RM2,200..fuhh, 7 tahun tak banyak berbeza..tapi ianya bergantung kepada company…I.e.

    Petronas – Basic pay fresh grad degree RM4,000+
    Public Bank – tanya AE
    Telekom – tanya matjoe

    Mostly, rasanya fresh grad skang ni gaji yang diofferkan around RM2k-3k..yup, i think it is not enough dengan kos sara hidup yang semakin meningkat…

    • Ariff

      28 March, 2012 at 10:22 am

      Thanks a lot for the feedback bro. Sangat dihargai. Memang nampak sangat tak berubah walaupun kos hidup sekarang dah tinggi berbanding masa zaman bro

    • ciku manis

      29 March, 2012 at 11:13 am

      petronas starting pun dah 4500.. skang..
      teringat masa mula bekerja.. tahun 2004.. alhamdulillah..lepas grad , after 2 minggu dpt permanent job.. gaji mula 3650.. macam x percaya..tp alhamdulillah..rezeki.. after 6y.. sy kuar dr kompeni tu.. … :)