Perbandingan Prestasi Unit Trust Patuh Syariah 5-Star Top Rated Funds

perbandingan-unit-trust-2014

Perbandingan ini dilakukan pada 21 Jun 2014 berdasarkan maklumat yang didapati daripada laman Morningstar 5-Star Top Rated Fund List. Maklumat tepat pada masa perbandingan dilakukan.

Prestasi yang dipaparkan adalah prestasi masa lalu dan tidak melambangkan prestasi akan datang. Walau bagaimanapun, prestasi ini boleh digunakan sebagai panduan untuk memilih unit trust.

Dana yang disenaraikan adalah patuh Syariah berdasarkan garis panduan yang ditetapkan oleh panel Syariah Bank Negara Malaysia. Semua dana yang disenaraikan adalah dalam kategori ekuiti dengan objektif untuk mencapai pendapatan maksimum dan dikategorikan sebagai berisiko tinggi.

1-year performance – pulangan dana dalam tempoh masa setahun.

3-year performance (annualized) – purata pulangan tahunan untuk tempoh 3 tahun.

5-year performance (annualized) – purata pulangan tahunan untuk tempoh 5 tahun.

Kepada yang tak yakin dengan ASB yang katanya tak patuh Syariah, bolehlah pilih unit trust dan buat perbandingan macam ni bila nak invest. Cuma kena faham, entry cost untuk unit trust tinggi sikit ~5% fee daripada invested amount jadi pastikan dah plan betul-betul sebelum invest dalam unit trust.

Untuk pemegang sijil takaful PruBSN, dana anda, tak kisahlah dalam education plan atau plan medical card dikendalikan oleh Eastspring. Berdasarkan prestasi sebelum ni, don’t worry savings plan yang datang sekali dengan plan anda selamat.

Melalui blog ini, saya akan kongsikan input dan cadangan untuk switching (sekiranya perlu) berdasarkan keadaan pasaran saham semasa. Stay tuned. Happy investing!

8 Comments