Nuffnang Pilih Kasih – Pandangan Aku

Sejak kebelakangan ni ternampak rintihan blogger sana sini tentang Nuffnang pilih kasih. Nampaknya ramai yang tak dapat buffered earning (CPM ads) daripada mereka. Betul ke Nuffnang pilih kasih?

Jawapan aku ya dan tidak.

Pertama sekali, ya sebab Nuffnang memang pilih blogger-blogger untuk pergi ke mana-mana event/aktiviti. Ada kuota tertentu blogger yang dipilih (blog bahasa Malaysia/bahasa Inggeris, blogger lelaki/perempuan, genre blog dan sebagainya) supaya menepati demografi pembaca yang diminta oleh client.

Kedua, tidak kerana blog anda tidak termasuk dalam channel/network blog yang ada buffered campaign. Di sini kita lihat blog kita ni genre apa, personal, remaja, travel, pasal lelaki/perempuan, hiburan, politik dan macam-macam lagi. Ada buffered earning khas untuk sebagai contoh blog hiburan sahaja. Jadi kalau tiada kempen iklan lain untuk genre anda, maka tiadalah buffered earning untuk anda. Layan CPC jelah.

Tapi aku tak rasa Nuffnang ketat sangat dalam penggunaan channel ni. Kebanyakan mereka bagi kepada preferred blogger/blog mereka yang biasanya memang ada pengaruh besar. Semakin hilang pengaruh, semakin susahlah blogger tu nak dapat buffered earning.

Apa-apa pun ini hanyalah pendapat peribadi. Mungkin ada sedikit kebenaran di situ dan kalau ikut logik, rasanya memang macam tulah mereka bekerja. Industri pengiklanan kita taklah besar mana, kalau besar dah lama ada Google Adsense dalam bahasa Malaysia. Salah satu sebabnya market kita tak besar. Pengguna internet di Malaysia pun rasanya tak sampai lagi 50% daripada populasi penduduk.

Kepada blogger yang bernaung di bawah Nuffnang, tak payahlah bising-bising merintih kalah tak dapat buffered earning. Mereka ni mudah je, kalau tengok blog anda memburukkan nama company mereka, tanpa sebarang masalah mereka boleh letakkan blog anda ke dalam satu senarai yang memang susah nak dapat buffered earning. Anda hanyalah minoriti. Ada berpuluh ribu blogger lain yang boleh mereka bagi buffered earning. Sekadar tips daripada aku.

+ Kalau nak dapat duit poket setiap bulan, rajin-rajinlah meninggalkan komen di blog Denaihati sebab tiap-tiap bulan dia kasi hadiah kepada top commentator. Baca: Malaysia Top Link & Top Commentator Febuari 2011

97 Comments