Mencari Rumah Idaman Mampu Milik di Shah Alam

mencari-rumah

Sudah sampai masanya untuk saya beli rumah sendiri. Jadi kalau untuk rumah sendiri, rumah macam mana yang dicari? Ini antara faktor yang saya ambil kira untuk mencari rumah tempat tinggal sendiri.

  1. Lokasi
  2. Harga
  3. Pakej

Saya terangkan sikit satu-persatu ciri-ciri ni.

1. Lokasi Rumah

Pada saya, lokasi rumah paling penting sekarang. Pertama, kalau boleh, mesti berada di dalam kawasan Shah Alam sebab kerja saya di sini. Ofis Takaful pun beredekatan kalau menetap di Shah Alam, jadi pemilihan lokasi saya, logik. Mana-mana yang berdekatan dengan pusat bandar Shah Alam boleh diterima.

Kedua, tempat tu mestilah hidup, bukan tempat jin bertendang, bukan tempat student tinggal dan bukan tempat orang negro. Kalau tempat baru sangat atau jauh dengan jalan utama, agak sunyi sepi. Bahaya.

Kalau tempat student, semak sangat. Satu apartment 5-6 orang student tinggal. Setiap student ada kenderaan sendiri. Jadi, bayangkanlah betapa sesaknya kawasan tu nanti. Saya jenis orang yang benci traffic jam, tu sebab sampai sekarang sanggup meredah hujan naik motor sebab tak nak hadap traffic jam hari-hari.

Dan kalau tempat yang banyak sangat nigga ni, memang sorrylah. Tak faham kenapa kerajaan longgarkan kemasukan orang-orang ni ke sini.

2. Harga

Kalau tanya poket, nak beli rumah sekarang ni seboleh-bolehnya kurang daripada RM380,000. Untuk kawasan Shah Alam, masih banyak pilihan logik pada range harga macam ni.

Dan disebabakan bajet ini, sorrylah kalau nak dapatkan rumah landed area Shah Alam ya. Apartment je. Nasib baik kerja kat sini. Kalau kerja tengah KL? Lagi sakit otak nak cari tempat tinggal.

3. Pakej

Apa yang saya maksudkan dengan pakej? Basically macam ni. Bukan semua rumah / apartment sama. Ada yang besar, tapi kemudahan teruk. Ada yang kemudahan ok, tapi ada masalah lain seperti ada retakan pada struktur. Ada yang cantik, tapi lokasi entah apa-apa.

Jadi secara asasnya, pakej ni adalah gabungan dua faktor utama atas tadi dan ciri-ciri apartment itu sendiri. Ciri-ciri yang saya lihat adalah:

  • Keluasan. Lagi besar, lagi bagus
  • Facility. Safety first, mesti guarded dan JMB yang jenis buat kerja
  • Berada dalam kawasan matured neighbourhood. Maksudnya, tiada tanah kosong lagi untuk development besar-besaran
  • Renovated. Benda basic seperti kitchen kabinet, most welcomed. Senang dah absorb terus dalam harga jualan rumah
  • Layout. Saya tak minat open layout petak kosong macam most development sekarang. Cost saving yang melampau di pihak developer
  • Suasana persekitaran. Macam resort ke, macam setinggan ke, macam pasar malam ke. Yang ni based naluri asas, apa yang boleh dilihat, dengar dan bau.

Site Viewing No. 1 Puri Aiyu

puri-aiyu-entrance

Entrance ke Puri Aiyu

Puri Aiyu ni terletak di Persiaran Jubli Perak, Jalan Jubli Perak 22/1. Kalau masuk Elite Highway dari Shah Alam, akan lalu bersebalahan kondo ni. Freehold. Kalau nak pergi ofis, tak sampai lima minit saya dah boleh punch card. So boleh bayangkan lah betapa mudahnya kalau saya tinggal kat sini.

Kat bawah ada beberapa blog komersial, jadi adalah mamak, kedai runcit etc. Dari segi lokasi, ok.

Harga tawaran adalah RM350,000. Ok.

layout puri aiyu

Layout. Minus tingkap di tepi sebab unit yang saya tengok tu intermediate. Ini corner

Dari segi pakej, memang failed:

  • Keluasan 1000 sqft. Ok
  • Facility. Kolam renang, guarded. Tapi bila masuk lobby, nampak sedikit suram. Tak tau kenapa, mungkin tak cukup lighting.
  • Neighbourhood, ok. Takde sangat tanah kosong untuk dibangunkan di kawasan ni. Projek LRT pun tak lalu sini.
  • Not renovated.
  • Layout petak yang saya tak suka. Ada sinki dapur, tapi takde pemisah antara ruang utama dengan ruang yang kononnya dapur. Kena pandai-pandai sendiri renovate.
  • Dari segi feel, keluar je dari lif, nampak gelap. Sebab siang, jadi mereka tak pasang lampu koridor. Tapi disebabkan airwell yang tak berapa luas, maka jadilah gelap sepanjang koridor sehingga depan pintu unit. Kata agen, malam nampak cantik sebab lampu semua dipasang sepanjang koridor.
  • Menghadap swimming pool. Ok
  • Bising. Disebabkan condo ni menghadap Elite, jadi sepanjang hari akan dengar bunyi kereta berdesup kat highway dengan kelajuan paling minimum 80 km/j. Yang memburukkan keadaan, layoutnya yang selari dengan blok di hadapan menyebabkan bunyi bising daripada highway terperangkap di ruang tengah antara dua blok. Tutuplah pintu tingkap sekalipun, tetap bising.
  • Bunyi bising inilah yang buat saya rasa fed up. Sebenarnya dari bawah dah dengar, tak expect kat dalam nanti pun bising.
  • Jalan utama depan ni memang jammed hari-hari sebab jalan ni terus masuk ke Federal Highway. Dan junction di depannya memang kawasan banjir kalau hujan lebat.

puri-aiyu-elite

Pandangan dari highway Elite

Tak sampai 10 minit viewing, saya minta diri dan pulang. Puri Aiyu ni bukanlah rumah idaman saya walaupun harga dia lebih kurang macam harga condo mewah.

Harga apartment ni kemain lagi, RM350,000. No nego. Ingatkan hebat sangat, tapi terus terang saya cakap, memang bullshit. Tak faham macam mana orang yang membeli dan menetap kat sini. Buang masa je viewing.

Rumah pertama viewing. Memang tak expect nak beli terus, sekadar nak ambil feel dulu. Viewing seterusnya kena pastikan saya tak buang masa macam ni lagi.

17 Comments