Jalan Jalan Beijing (Part 7)

Bangun seawal pagi dengan sekuntum senyuman, photographic gear pun dah siap, battery dah di charge. Tapi sebelum memanjat salah satu Wonders of The World, kite tengok dulu kilang membuat kristal.

bebola kristal yang dikatakan membawa tuah kalau pegang tiga kali…

Sebabnye kene pegang tiga kali tak lebih dan tak kurang adalah sebab kali pertama, untuk umur panjang, kali kedua untuk kekayaan, dan kali ketiga untuk kebahagiaan.

Kilang membuat pasu China

Tak lame pun kami pergi sane sebabnye kat Russia pun ade bandar macam tuh dan tak sabar nak pergi panjat Great Wall.

Tangga yang menjunam! Memang pancit….

Nak cerita pasal Great Wall banyak-banyak pun tak gune, mesti ramai dah tahu. Great Wall nih sebenarnya ade banyak section, dianggarkan sepanjang 6000KM dan dibina oleh Maharaja Ming semasa Ming Dinasti same dengan Forbidden City dan Tian’anmen Square tuh.

Sebahagian daripada Great Wall

Gambar ade banyak lagi, nak tengok boleh log in di  flickr.com/syahmiafnan889 Nak gambar2 nih? Takde masalah, mintak je, nanti aku emailkan.

Malam tuh pulak kami pergi tonton Kungfu Show (Shaolin Show). Menarik! Banyak aksi acrobatic dengan cara pementasan yang moden, pentas yang bergerak lah.. Ramai orang asing, jadi mereka cakap dalam bahasa Inggeris.. Cerita die pasal budak nih mula belajar kung fu sampai lah jadi Master Kung Fu….

Oklah dah penat untuk hari nih.. kite nantikan masjid 1000 tahun di Beijing..

Masjid Niu’je di Beijing….

P/s: Part seterusnya hari terakhir (Hari ke 5) pasal Summer Palace hasil Maharaja Ming jugak, makan di restoran makanan Islam (seperti biaselah) dan lawat masjid berusia 1000 tahun di Beijing..

12 Comments