I Will Donate RM1 to Japan For Every RT & Comment

[LATEST UPDATE: THANKS!!!]

 

Objektif

Aku boleh je nak derma senyap-senyap, tapi blog ni ada follower dan fan yang boleh digunakan supaya kempen ni dapat disebarkan kepada orang ramai dan orang lain akan berpeluang untuk menyumbang kepada tabung derma. Rasanya RM3 tu memang semua orang mampu.

Groupon pula akan membalas balik setiap ringgit yang dikutip mereka dapat sehingga maksimum RM25 ribu. Maksudnya, kalau RM25000 dikutip, Groupon akan menambah nilai yang sama untuk didermakan. Aku nak lihat Groupon mengeluarkan seberapa banyak mungkin duit mereka untuk sumbangan ini.

Jepun

Terkini dilaporkan lebih 10,000 dijangkakan terkorban pasca gempa bumi dan tsunami di Jepun. Yang paling merisaukan adalah berpuluh-puluh Reaktor Nuklear yang dilanda tsunami yang boleh mencentuskan bencana nuklear dunia. Reaktor nuklear di Fukushima Daichii sudah meletup beberapa kali yang telah mengorbankan beberapa orang. Ada juga berita yang menyatakan beberapa ratus penduduk berhampiran telah terkena radiasi nuklear. [dipetik dari Denaihati sebab aku malas nak tulis: Jepun Terkini Pasca Gempa Bumi & Tsunami]

Bagaimana?

  1. Untuk setiap komen masuk kat entri ni, RM1 akan didermakan. 1 komen seorang dan jangan spam ruangan komen dengan link.
  2. Untuk setiap retweet yang diterima, RM1 akan didermakan.
  3. Share entri ni di Facebook, suruh rakan-rakan anda tinggalkan komen.
  4. Target derma adalah RM150 (banyak ni je yang aku mampu sekarang) + RM30 yang aku baru menang daripada Denaihati.com. Jadi jumlah keseluruhan adalah RM180. Update: Denaihati akan sponsor lebihan jika target telah dicapai. Jadi sebarkan! Dapatkan seberapa banyak komen dan RT.
  5. Derma akan disalurkan melalui kempen di Groupon Malaysia sebab kat sana senang, nak guna debit card boleh, bank transfer pun boleh. Aku galakkan korang derma melalui Groupon dengan nilai serendah RM3. Sila lawati: Donate RM3 to support The Red Cross’ Emergency Disaster Relief.
  6. Kempen akan berlangsung selama 24 jam(1700 16 Mac 2011). Selepas tamat , aku galakkan blogger lain buat kempen yang sama dan aku akan bantu mereka capai target derma mereka.
  7. Buat apa sahaja yang korang mampu supaya aku capai target secepat mungkin.

Terima kasih atas kerjasama anda semua.

———–

[English version]

Objective

While I know I can just donate without making much noise, I think that would be a waste of effort because I have my own channel and followers, which if utilized properly would result in more donations coming in instead of just from me. Now that would be better, right? It is just as simple as that.

Groupon on the other hand is matching up the donation they get for this campaign up to the total donated value of RM25k. So yeah, with people power, we can do more. I wanna see Groupon achieve that.

Japan

On Friday, Mar 11, an earthquake measuring 8.9 on the Richter scale struck off the coast of Japan, bringing down towns and triggering a 30-foot tsunami in what is recorded as the worst earthquake in Japan’s history. While the official death toll currently stands at 1,700, more than 10,000 people are lost, and feared dead. Scores of people have been displaced, families split and homes flattened as raging waves washed over the coast and fires ravage some areas. Rescuers still hear the cries of victims buried under rubble.

How?

  1. For every comment I get in this post, I will donate RM1. 1 ip per person per comment to avoid spam. No links please.
  2. For every reweet of this link, I will donate RM1.
  3. Share this on Facebook to get more comments.
  4. Limit is RM150 (wish I could give more but that’s what I’m currently capable of) + another RM30 that I recently won from Denaihati.com. So the total is RM180. Update: Denaihati will sponsor the excess donation amount if target is achieved. So go! Spread this, get as much comment & RT as possible.
  5. Donation will be made through Groupon’s campaign Donate RM3 to support The Red Cross’ Emergency Disaster Relief. You can also send your donation (as low as RM3) through Groupon as their payment method is hassle free (cards and bank transfer accepted).
  6. This campaign will last for 24 hours (finishes at 1700 16 March 2011). After that, I encourage and will actually help other bloggers who wish to launch this same campaign.
  7. Do whatever you can to help me reach my donation limit as soon as possible.

Thanks for your co-operation.

80 Comments