Belajar Pelaburan Hartanah Bersama Abang Ensem

Reading Time: 2 minutes

Tahukah korang bahawa pelaburan yang paling menguntungkan kat dunia ni (selain pelaburan akhirat) adalah pelaburan dalam bidang hartanah (property investment)? Kebanyakan billionaire yang tersenarai di Forbes ada profil dalam bidang pelaburan hartanah ni. Contoh paling popular – Donald Trump.

Bila orang sebut je pasal pelaburan hartanah ni, semua dah ada mindset modal mesti besar. Betul, modal besar mesti ada, lagi besar lagi bagus. Kalau nak beli satu unit condo harga RM500-600 ribu kat area Lembah Klang, paling kurang kena ada minimum 10% untuk downpayment. Jadi maksudnya, orang kaya dan ada modal besar jelah kan yang boleh menceburi bidang pelaburan hartanah kat Malaysia ni, betul?

Tidak sama sekali. Sebenarnya pelaburan hartanah ni semua orang boleh buat. Asalkan ada kerja tetap, credit rating atau Customer Central Credit Reference Information System (CCRIS) yang masih cantik dan ada masa yang terluang, aku rasa sesiapa sahaja boleh menceburi bidang pelaburan hartanah ni. Syaratnya korang kena ada pengetahuan dan ilmu yang mencukupi sebelum korang buat apa-apa deal. Yelah, kalau ilmu zero, karang silap beli property yang tak ada potential susah pulak kan.

Siapa pula Abang Ensem? haha.. Abang Ensem tu bukan aku (tapi kalau korang rasa aku layak, ok gak.. hehe..) tapi adalah seorang blogger yang menulis blog di http://abangensem.blogspot.com/. Abang Ensem ni bukanlah blogger tegar, tapi merupakan seorang pelabur hartanah yang pada pendapat aku boleh kata successful la jugak. Abang Ensem ni bekerja di sebuah bank, jadi dia ada ilmu lebih sikit pasal nak mintak loan dan sebagainya.

Abang Ensem ni just an average guy, bukan dari keluarga yang kaya tapi aset hartanah dia sekarang dah mencecah RM1 juta. Dia tak main Forex atau apa-apa, just kerja macam biasa, cari apartmen kos sederhana dan rendah, beli apartmen tu kemudian sewakan kat orang. Setakat ni dia ada lebih daripada 10 apartmen.

Aku dah lama follow blog Abang Ensem ni. Banyak ilmu pasal hartanah dan personal finance kat situ. Benda yang dia explain semua mudah nak faham. Blog dia adalah antara blog yang aku baca dari post pertama. So memang ada kualiti. Ebook dia pun aku dah baca. Basically dalam ebook tu dia cerita pasal key points untuk mula menceburi bidang pelaburan hartanah kat Malaysia ni dan pengalaman Abang Ensem selama . Jadi kalau korang tak tau macam mana nak mula melabur dalam real estate investment ni, boleh ikut key points yang Abang Ensem tulis dalam ebook dia sebagai panduan.

Siapa sebenarnya perlu pengetahuan pasal hartanah ni? Pada pendapat aku semua orang, terutamanya lelaki la. Suatu hari nanti korang akan beli rumah jugak, jadi dengan ilmu pasal hartanah ni boleh digunakan nanti. Lagi satu kalau korang nanti akan ada lebih dari satu rumah dan nak sewakan kat orang, Abang Ensem ada ceritakan tentang macam mana nak berhadapan dengan penyewa, macam mana nak tetapkan kadar sewa dan sebagainya.

Cadangan aku, pergi baca blog Abang Ensem dulu kemudian kalau korang rasa apa yang dia tulis dalam blog tu bagus dan berkualiti, aku galakkan korang beli sekali ebook Rahsia Jutawan Hartanah Terbongkar dia. Sekarang ni ebook boleh dibeli pada harga RM20 dan dengar cerita sambutan sangat memberangsangkan. Tak taulah kalau tak lama lagi Abang Ensem nak naikkan harga pulak, tapi kalau harga RM20 sekarang ni, aku rasa memang berbaloi la dengan maklumat yang dia kongsikan dalam ebook tu.

Berminat untuk beli terus ebook Rahsia Jutawan Hartanah Terbongkar boleh lawati laman Bicara Hartanah atau lawati dulu blog Abang Ensem


Posted

in

by

Comments

24 responses to “Belajar Pelaburan Hartanah Bersama Abang Ensem”

  1. haF Avatar

    Ketahui Lokasi Terperinci Jaringan Pembangunan Projek Sambungan LRT 2010 di: http://hartanah-kaya.blogspot.com/

  2. Kepentingan backlinks

    […] […]

  3. pilotHans Avatar

    oraigh, br jer update tips dr milan doshi ^_^

  4. pilotHans Avatar

    sebut sal hartanah ni, last weekend br attend satu seminar bersama Milan Doshi… ^_^ ade gak tips yg dpt..nnti ade mase aku update kt blog aku tue…

    p/s sambung skodeng blog abg ensem..haha..

  5. nizam77 Avatar

    salam, mmm baru ni akuu dengar pasal abg hensem hartanah…..ok jugak, dahla hensem, buat hartanah lagi tuu……mantop….tq admin, kerana kenalkn dgn abg hensem….

  6. tuanbri Avatar

    Abang Ensem memang menjadi idola saya…
    semenjak saya memulakan pelaburan hartanah,saya selalu mencari Idola yang boleh saya jadikan mentor saya…

    akhirnya berjumpa dengan AE-nama manja AbangEnsem….

    Sesiapa yang ingin belajar atau ingin jadi Hartawan Hartanah (tuanbri.com) , bolehlah mula dengan membaca blog dia…

    mentee signing off,
    Tuanbri-Perunding Hartanah Anda!

  7. kamarulhalmy Avatar
    kamarulhalmy

    hai…saya pun baru dalam bidang ni…kalau sape2 ada masalah nak apply loan perumahan n refinance home loan untuk jana modal bagi beli rumah lain just email…tq

  8. ekspresiruang Avatar

    wah kena masuk blog abg hensem ni. thanks for the link!

  9. amy777 Avatar

    byk gak info kat cnie….by the way thanks for our info….

  10. hasrulhassan Avatar

    hmm mekasih kerana berkongsi sesuatu yang hebat … :)

  11. pilotHans Avatar

    thanks for the recommendations….im on his blog ^_^

  12. denaihati Avatar

    aku dah lama juga dalam harta tanah ni. ada yang bermula beberapa ribu shaja tapi sekarang dah cillect juta2… nak tau ke macam mana???

    1. ariff Avatar
      ariff

      Wah. Hebat tu.. Kongsilah..

    2. MySuperKids Avatar

      bunyi macam nak jual barang je nih…

  13. PR Avatar
    PR

    Hoho! Masih belajar. Tapi tak salah ah nak usha2 dah blog abg ensem ni. Hoho

    i-city | Peta | Gambar

  14. eiman Avatar

    aku pun belum beli rumah lagi.. masih lagi menyewa.. nak usha jugak blog abg ensem untuk carik inspirasi kot.

  15. hakimfaridzul Avatar

    hurm…

    riff, so, far kurang minat ar labur2 ni…
    hak3…

    otak dah cukup berkecamuk dengan segala act dan law!
    hak3

  16. hanisaleeya Avatar

    Wah.. Boleh belajar dari dia.. Haha.. Deii.. Benda2 ni nak kena study gak nanti ni.. [Ok, da start feeling nak masuk sem baru..] Haha..

    [Eish! Baru ingat! Tak cari lagi info pasal Econometric.]

    1. ariff Avatar
      ariff

      Ape benda econometric tu?

      1. hanisaleeya Avatar

        Kebanyakan senior kata econometric=economy+mathematics. Tengok kat Wiki pun generally kata application Maths dalam economics. Tengoklah macam mana nanti. Minggu depan dah masuk kelas baru tau.

  17. joegrimjow Avatar

    anggap bidang hartanah ni sebagai bisnes, bisnes perlukan modal, nak untung besar, kenalah modal besar

  18. Cik Nass Avatar

    ni aku tau. Lady Nass. Dah pas khatan, so nama tukar jadi Cik Nass. Ekekek.

    Anyway, thanks for this useful info. BOOKMARKED!

  19. Lord Zara Avatar

    Sebab itu aku rancang lepas aku settle deal untuk beli kereta, aku akan berusaha untuk rumah pula. Tapi orang selalu cakap, kalau nak beli rumah (contoh : utk orang perempuan) seeloknya lepas punya suami.

    Tapi, entah, aku rasa bagus kalau ada rumah sendiri atas duit sendiri.

    1. ariff Avatar
      ariff

      Sekarang ni ramai je perempuan beli rumah sendiri. Zaman dah berubah..