Belajar Pelaburan Hartanah Bersama Abang Ensem

Tahukah korang bahawa pelaburan yang paling menguntungkan kat dunia ni (selain pelaburan akhirat) adalah pelaburan dalam bidang hartanah (property investment)? Kebanyakan billionaire yang tersenarai di Forbes ada profil dalam bidang pelaburan hartanah ni. Contoh paling popular – Donald Trump.

Bila orang sebut je pasal pelaburan hartanah ni, semua dah ada mindset modal mesti besar. Betul, modal besar mesti ada, lagi besar lagi bagus. Kalau nak beli satu unit condo harga RM500-600 ribu kat area Lembah Klang, paling kurang kena ada minimum 10% untuk downpayment. Jadi maksudnya, orang kaya dan ada modal besar jelah kan yang boleh menceburi bidang pelaburan hartanah kat Malaysia ni, betul?

Tidak sama sekali. Sebenarnya pelaburan hartanah ni semua orang boleh buat. Asalkan ada kerja tetap, credit rating atau Customer Central Credit Reference Information System (CCRIS) yang masih cantik dan ada masa yang terluang, aku rasa sesiapa sahaja boleh menceburi bidang pelaburan hartanah ni. Syaratnya korang kena ada pengetahuan dan ilmu yang mencukupi sebelum korang buat apa-apa deal. Yelah, kalau ilmu zero, karang silap beli property yang tak ada potential susah pulak kan.

Siapa pula Abang Ensem? haha.. Abang Ensem tu bukan aku (tapi kalau korang rasa aku layak, ok gak.. hehe..) tapi adalah seorang blogger yang menulis blog di http://abangensem.blogspot.com/. Abang Ensem ni bukanlah blogger tegar, tapi merupakan seorang pelabur hartanah yang pada pendapat aku boleh kata successful la jugak. Abang Ensem ni bekerja di sebuah bank, jadi dia ada ilmu lebih sikit pasal nak mintak loan dan sebagainya.

Abang Ensem ni just an average guy, bukan dari keluarga yang kaya tapi aset hartanah dia sekarang dah mencecah RM1 juta. Dia tak main Forex atau apa-apa, just kerja macam biasa, cari apartmen kos sederhana dan rendah, beli apartmen tu kemudian sewakan kat orang. Setakat ni dia ada lebih daripada 10 apartmen.

Aku dah lama follow blog Abang Ensem ni. Banyak ilmu pasal hartanah dan personal finance kat situ. Benda yang dia explain semua mudah nak faham. Blog dia adalah antara blog yang aku baca dari post pertama. So memang ada kualiti. Ebook dia pun aku dah baca. Basically dalam ebook tu dia cerita pasal key points untuk mula menceburi bidang pelaburan hartanah kat Malaysia ni dan pengalaman Abang Ensem selama . Jadi kalau korang tak tau macam mana nak mula melabur dalam real estate investment ni, boleh ikut key points yang Abang Ensem tulis dalam ebook dia sebagai panduan.

Siapa sebenarnya perlu pengetahuan pasal hartanah ni? Pada pendapat aku semua orang, terutamanya lelaki la. Suatu hari nanti korang akan beli rumah jugak, jadi dengan ilmu pasal hartanah ni boleh digunakan nanti. Lagi satu kalau korang nanti akan ada lebih dari satu rumah dan nak sewakan kat orang, Abang Ensem ada ceritakan tentang macam mana nak berhadapan dengan penyewa, macam mana nak tetapkan kadar sewa dan sebagainya.

Cadangan aku, pergi baca blog Abang Ensem dulu kemudian kalau korang rasa apa yang dia tulis dalam blog tu bagus dan berkualiti, aku galakkan korang beli sekali ebook Rahsia Jutawan Hartanah Terbongkar dia. Sekarang ni ebook boleh dibeli pada harga RM20 dan dengar cerita sambutan sangat memberangsangkan. Tak taulah kalau tak lama lagi Abang Ensem nak naikkan harga pulak, tapi kalau harga RM20 sekarang ni, aku rasa memang berbaloi la dengan maklumat yang dia kongsikan dalam ebook tu.

Berminat untuk beli terus ebook Rahsia Jutawan Hartanah Terbongkar boleh lawati laman Bicara Hartanah atau lawati dulu blog Abang Ensem

24 Comments