Analisis Emas & Perak 181211

Mungkin saya akan buat analisis carta seperti ini seminggu sekali atau bila saya nampak akan berlaku pergerakan besar dalam pasaran. Apa-apa pun, analisis ini bukanlah untuk ‘menyuruh’ anda beli atau jual dan hanya sekadar pengetahuan semata-mata.

Analisis saya dibuat daripada rumusan pelbagai sumber yang saya percaya ada kredibiliti dan berdasarkan pengetahuan melalui pembacaan carta. Keputusan akhir dalam pelaburan adalah terletak pada tangan anda dan saya tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kerugian. Kalau untung dan nak belanja saya, boleh =)

Sebenarnya saya buat entri macam ni untuk self learning je. Jadi bila post ke dalam blog, lebih rajinlah buat research. Tak gitu?

  • Last time gold cecah 50 MA (line biru) adalah pada tahun 2009. Tengok trend gold lepas tu, naik dan terus naik sehingga ke paras $1900.
  • Untuk minggu ni, mungkin akan berada di paras $1550-$1650, tak pergi jauh.
  • So far, trend gold masih lagi menaik. It always been and has been. Jadi kalau ada bajet dan rasa murah, digalakkan membeli untuk menambah pelaburan.]

Lagi satu, baca ni. Agak menarik. What do you think?

9 Comments

  • Lagubestbest

    9 January, 2012 at 4:58 pm

    Bila perati balik, segala emas dinar semua yang jual kat malaysia nia ada je ‘kos tersembunyi’ walaupun mereka kata tak tersembunyi. Assayer lah, kenegerian lah, id keselamatan lah. Kalau negara berperang esok, sila expect emas yang kita beli kurang sikit nilainye banding chart tuh. Yang betul-betul untung, pengambil cukai jugak.. kemudian wang tu akan jatuh pada tangan politician.. kemudian separuh wang tu akan jatuh dalam poket mereka sebelum sampai balik kepada rakyat biasa yang berhak. Haih dunia2. Apa-apa pun, kalau dapat gandakan modal 100% selepas dua tiga tahun, sila jangan lupa bayar zakat. Kang tak pasal2 rumah terbakar lah, kereta kena pecah lah, kena tipu rakan lah.. usaha kita, tapi kalau tak berkat, kun fa ya kun je tuhan boleh claim balik.

  • Dya

    20 December, 2011 at 12:04 am

    Ada few kawan di campus ni pun tengah rancak promosi pasal pelaburan emas. Saya macam berminat jugak tapi sebab still student, so follow update diorang dari jauh dulu. Belum berani buat apa2 keputusan sendiri. Walaupun sebenarnya memang dah kena buat keputusan sendiri.:P