3 Pengajaran Daripada Statistik Tak Update Blog 2014

Sejak berkahwin, menceburi bisnes takaful selain daripada bekerja, memang jarang dah nak update blog tiap-tiap hari.

Tapi bila tengok balik stats, dalam tak update tu adalah jugak trafik. At least tak jatuh lagi air muka nak tunjuk kat orang.

Screen Shot 2014-08-21 at 6.06.22 PM
Screen Shot 2014-08-21 at 6.06.47 PM

Lessons learned:

1. Blog adalah pelaburan. Trafik takkan jatuh kalau tulis benda berguna yang tak ditelan zaman. Note, Dec 2013 saya berkahwin dan memang diakui makin sikit post sejak dari tu. Tapi unique visitor semakin bertambah, tak terjejas.

2. Facebook page puluhan ribu tak berikan kesan pada blogger, terutamanya lifestyle blogger yang mana bilangan Facebook fannya didapati daripada sumber yang bukan organik. Pengiklan jangan tertipu dan jangan bayar lebih hanya kerana bilangan Facebook fan puluhan ribu kecuali kalau dah dibuktikan melalui conversion data.

3. Blog adalah sebuah marketing power tool untuk mereka yang menjalankan perniagaan. Pembaca blog lebih selesa untuk berurusan dengan pemilik blog sekiranya individu tersebut menawarkan produk/perkhidmatan.

Terima kasih kepada yang masih setia dengan blog ini. Selamat datang kepada yang baru.

22 Comments