Tips Blog Berjaya: Jangan Guna Bahasa Rempit

Entri ini tidak ditujukan kepada sesiapa, tapi cuba fahami sentimen yang aku cuba sampaikan. Sebelum tu, apa yang dimaksudkan dengan bahasa rempit?

Bahasa rempit lebih kurang macam ni la..

  1. KOWUNK nak gi makan KEW?
  2. Main main JEW LEW.
  3. AQ nak pegi sekolah.
  4. DIOWUNK NIEW jahat.
  5. ORANK jahat.
  6. TOMEI nyaaaa.

Diambil dari group kat Facebook dan bukan sesuatu yang aku buat-buat. Dah ada 5000+ orang yang support group tu.

Kenapa? Sebab orang meluat nak baca kalau tulis blog macam tu. Mungkin bukan semua, tapi 50% daripada pembaca akan merasa meluat. No, tak comel langsung. Manja pun tak.

Buat blog supaya orang baca. Kalau orang pun dah malas baca blog tu sebab meluat dan mungkin ada yang susah nak baca bahasanya, maka no point la blog tu dibuat. Betul? Tapi kalau tak nak orang baca blog yang kita buat tu, takpelah.. tak payah ikut apa yang aku tulis ni.

Lagi sekali aku cakap, aku tulis ni just peringatan kepada umum dan bukan teguran spesifik kepada sesiapa. Aku jumpa group ni, aku join dan idea datang untuk buat entri ni. Tak nak la kalau ada sesiapa yang merajuk dengan aku lepas ni kan..

Selamat berblogging =)

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

83 Comments