Jalan-Jalan Eropah (Siri 12) – Mercedes Benz Museum, Stuttgart

Bandar Stuttgart boleh dikatakan bandar Mercedes-Benz sebab kalau jalan-jalan di bandar tersebut memang akan nampak logo Mercedes terpacak di atas bangunan -bangunan utama bandar tersebut. Di Stuttgart juga terletak Muzium Mercedes-Benz, Meredes-Benz design school dan Mercedes-Benz Arena (stadium).

Hari tu dah singgah di Porsche Museum, jadi eloklah lengkapkan pengembaraan ini dengan melawati Mercedes-Benz Museum. Muzium Mercedes-Benz ni lebih besar daripada Porsche Museum. Kawan aku cakap sebab Mercedes ni lagi kaya daripada Porsche. Agak logik sebab sejarah permotoran Mercedes-Benz ni dah lama, sejak awal 1900 lagi dan mereka tak concentrate kat kereta sahaja.

Dalam muzium memang mereta tak letak kereta model baru. Nak tengok yang baru pergi kat dealer je dan ada dealer kat sebelah muzium. Jadi lepas pergi muzium memang melepak lama la kat dealer tu.

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

15 Comments