Penerbangan Pertama Airbus A400M

Kalau siapa-siapa tak tau lagi, Malaysia ada beli 4 buah kapal terbang Airbus A400M untuk kegunaan tentera kita. Dijadualkan penghantaran kapal terbang itu adalah pada tahun 2016.

Airbus A400M from Ariff Shah on Vimeo.

Dengan berlangsungnya penerbangan pertama sesebuah kapal terbang tu bermaksud kapal terbang tu dah siap sepenuhnya la. Nak buat kapal terbang bukan macam nak buat kereta sebab kalau nak buat kapal terbang baru, company macam Airbus ni kena cari buyer dulu untuk kapal terbang tu, kena ikut apa pembeli nak. Then bila dah bincang and finalize semua, baru boleh start buat dan negara yang membeli tu pun kena letak deposit untuk pembelian tu. Biasanya kalau ada projek nak buat kapal terbang baru ni memang ambil masa bertahun gak la.

Jadi nilah sikit2 gambar masa upacara first flight tu. Mungkin tahun-tahun depan boleh la kot kita tengok Airbus A400M kat LIMA.

No Comments