Market Update – June 2022

Reading Time: 3 minutes

πŸ΄β€β˜ οΈ US-China Trade war

Ramai tak sedar US-China sekarang masih lagi mengenakan tariff trade war ~20% antara satu sama lain.

Baru ni dah ada sembang2 US nak renegotiate/uplift tariff daripada consumer products from China untuk mengurangkan inflation. Tengah sakit lettew..

Inflation daripada consumer goods je dah dekat 2% beza berbanding pre-covid, belum cerita petrol dan benda2 lain. Jadi kalau boleh trim kat sini, kuranglah sikit inflation yang sekarang melebihi 5%. Target mereka adalah bawah 2%.

Perkembangan berkaitan trade war ni akan memberikan impak positif kepada kedua-dua China dan US.

πŸ‡ΊπŸ‡Έ US dapat kurangkan inflasi

Inflasi kurang, monetary policy tightening tidak akan jadi agresif. Policy tightening tak agresif, ekuiti akan naik πŸ“ˆ.

Walaupun berkemungkinan inflasi kekal tinggi antara 2-3% (sekiranya berjaya diturunkan), Fed akan berkira-kira untuk meneruskan hawkish tone untuk mengelakkan pasaran mengalami recession.

πŸ‡¨πŸ‡³ China dapat demand yang lebih tinggi terhadap eksport mereka

Nanti tiba2 China stop zero covid policy. Kilang semua boleh beroperasi secara normal untuk capture demand. Just wait and see.

Pendapatan bertambah, GDP meningkat, pasaran hartanah rancak semula, ekuiti China naik πŸ“ˆ

Sejak April, banyak polisi diperkenalkan yang menyokong sektor hartanah China. Sebaik sahaja sektor hartanah mula rancak, pasaran ekuiti China akan menerima tempias yang sama.

πŸ‡²πŸ‡Ύ Malaysia

Selagi tak bubar parlimen memang takde potential sangat. Foreign investor tak nak masuk sebab politics tak stabil. No foreign investor, market sideway je sebab hanya GLIC + local retailers jual sesama sendiri. Tak cukup buyers. Jadi tak payah invest market Malaysia.

Local retailers sekarang siap trade saham kat pasaran Indonesia sebab market Malaysia sendu berpanjangan..

Now memang best nak invest. Kebanyakan market dah correct dan dah mula ada positive development macam ni. Jadi peluang untuk market bertukar trend tu dah ada..

Jangan fokus berita doom and gloom je sebab berita benda2 tu dah berlaku. Lagipun media suka berita buruk sebab banyak pembaca. Always focus on potential when investing.

πŸš€ Market mana yang bakal meroket?

US atau China? Possibly China sebab dia dah 1 year+ downtrend. PE ratio attractive habis.

Bila nak uptrend? Nobody can tell. What you can do now is place your bets. Tak buat apa nanti menganga jelah bila orang cerita profit

Risk? Now possibly lowest. Perang Russia-Ukraine pun dah takde apa2. Rugi kalau tak ambil kesempatan waktu macam ni.

Contact me kalau nak set up investment portfolio.


Posted

in

by

Tags: