Light Painting Tutorial

Light Painting Tutorial by Ariff Shah


I was bored. So I did Light Painting.

Hari ni aku nak ajar sikit pasal Light Painting ni. Tahap skill ini adalah basic dan sesuai dilakukan beramai-ramai atau seorang diri. Anda perlulah mempunyai kamera SLR atau DSLR yang boleh menggunakan mod manual.

Dah ada kamera, kena ada sumber cahaya seperti lampu suluh, handphone atau apa-apa sahaja yang boleh mengeluarkan cahaya. Latar tempat, mana-mana pun boleh asalkan gelap.

Ni kronologi macam mana aku buat Light Painting.

Mod kamera – MANUAL -> set timer 10 saat -> shutter speed BULB -> tempat gelap -> tekan butang shutter -> get in position -> sebaik sahaja shutter terbuka, boleh start melukis/menulis/menconteng/apa-apa sahaja yang patut dengan lampu suluh. Lebih baik dilakukan dengan orang yang bukan buta seni. -> Dah siap, tengok hasil seni korang. Kalau tak puas hati, repeat.

Yang penting kat sini kena kreatif la. Lens/jenis kamera langsung tak main peranan penting.

My first try.

Notice the orange-like colors on the left side. That happens when you are not in a totally dark room. Btw, even a random scribble looks awesome here.
Here’s a video about Light Painting.

Enjoy =)
Check this out for some other ideas.

No Comments