Jual Ketika Bullish & Free Portfolio Review

Reading Time: 3 minutes

Sekarang musim pasaran dunia bullish. Banyak good news. Semua naik. Jadi saya nak ajak semua untuk betulkan portfolio terutamanya yang kat fund house lain dan guna dana dari akaun 1 KWSP.

Macam mana? Mudah je.

Kalau nampak equity fund Malaysia dalam portfolio dan portfolio dah tak negatif untuk fund tersebut, redeem je. Kalau bukan semua, sebahagian.

Bila redeem akan masuk balik ke dalam akaun 1 KWSP. Boleh invest balik dalam cycle pengeluaran seterusnya.

Kenapa?

Sebab selama ni majoriti yang masuk unit trust tak untung tu biasanya adalah fund Malaysia. Ada tu 6-7 tahun masuk tak untung❗️

Tak percaya? Tengok chart index ekuiti utama Malaysia, FBMKLCI.

Kalau invest dalam dana Malaysia start tahun 2017/2018, sekarang samada untung sikit atau masih tak untung. Majoriti pelabur unit trust yang dah lama dalam pasaran mesti ada fund Malaysia sebab sebelum ni tak banyak fund luar negara yang dibenarkan oleh KWSP.

Fund Malaysia ni bukan tak boleh buat untung, boleh. Cuma kena tahu macam mana dan ramai orang tak tahu, termasuklah consultant anda. This is a fact.

Untuk client saya, saya akan guide apa dan bila sesuai nak masuk. Bukan setakat Malaysia, any region boleh.

Habis kalau dah redeem nak invest mana? 🤔

Pilihan terbaik adalah US fund dan approved fund untuk US ni kita je (fund house yang saya wakili) ada. Fund house lain takde.

Kalau tak semua masuk US, masukkan sebahagian. Boleh jadikan ia sebagai majoriti dalam portfolio. Trust me, you won’t regret it.

Rujuk carta di bawah index utama pasaran ekuiti US. Menaik dari 2017.

Lagipun, not a good investment strategy kalau concentrate satu region.

Saya dah tengok banyak portfolio, ada tu sumbat fund beza2, tapi at the end region sama, saham dalam fund pun lebih kurang.

Porfolio pula dari masa ke semasa kena rebalance. Mana yang kena jual, jual. Switch dengan fund lain. Passive porfolio memang akan masuk longkang tak untung seperti majoriti yang dah alami sebelum ni.

Saya dah jumpa ramai orang, ramai yang rugi, tapi bila advise buat macam mana, tak mau ikut. Pelik jugak kadang2 🧐

At the end, it’s your money lah kan. Personally for me, saya lagi happy kalau client buat duit. At least bergunalah jugak hadap market research/news/economic report hari2 untuk bagi best advise 📚

Boleh DM/whatsapp kalau nak saya review porfolio. Tak kisahlah anda dah invest kat mana.

Nothing wrong ada pelbagai fund house dalam portfolio as long as you know what you’re doing. I can advise on your existing ones.


Posted

in

by

Tags: