Duit Simpanan & Pencen Habis Sebab Penyakit Kritikal

Reading Time: < 1 minute

Sebanyak RM1.84 Billion claim telah dibayar oleh sebuah syarikat takaful semasa 6 bulan pertama 2022.

Punca utama claim kematian dan perubatan adalah penyakit kritikal.

60% claim dibayar untuk kematian berumur 60 tahun ke bawah.

52% claim untuk TPD/penyakit kritikal oleh golongan umur 50 tahun ke bawah.

Dah ada trend di mana umur kematian & penyakit kritikal semakin muda.

Dalam hal penyakit kritikal, biasanya pesakit tak dapat bekerja sepanjang menerima rawatan.

Rawatan mungkin dibayar oleh majikan atau medical card sendiri.

Tapi kalau tak bekerja, siapa nak tanggung perbelanjaan harian?

Kalau tiada income replacement semasa sakit kritikal, duit simpanan & pencenlah yang jadi mangsa untuk menampung perbelanjaan.

Itulah sebabnya perlu ada safety net dari segi pendapatan semasa sakit kritikal.

Recommended adalah 5x – 10x income tahunan supaya boleh bertahan 5 – 10 tahun kalau pendapatan terjejas akibat sakit.

Dan coverage penyakit kritikal ni biasanya bayar lump sum kalau diagnosed. Takde pusing2 dah.

Kalau lifestyle jenis jarang bersenam, suka makan sedap, maka sediakanlah safety net ni. High chances akan claim before umur 50-60.

Pilihan masing2 nak follow lifestyle macam mana. Yang penting, bertanggungjawablah atas keputusan yang diambil.

Boleh whatsapp kalau nak tahu lebih lanjut.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply