Ambil Polisi Hibah Tapi Tak Pernah Claim

Reading Time: 2 minutes

Tahukah anda kalau tak pernah claim polisi hibah, caruman yang dibayar semua tu adalah keuntungan syarikat takaful?

Tak ramai orang sedar perkara ni.

Sebab utama tak claim adalah tiada perancangan awal untuk claim. Maksudnya hanya ambil polisi yang tamat pada umur 60 / 70 tahun padahal life expectancy sekarang semakin meningkat.

Satu je cara nak pastikan polisi nyawa ni memang confirm claim; ambil coverage yang panjang sehingga 80 atau 100 tahun.

Akan tetapi,

Bila ambil yang panjang, kos bulan meningkat dengan mendadak.

Jadi macam mana nak selesaikan masalah ini?

Senang je. Saya ceritakan di bawah nanti. Paling penting, kenapa kita nak pastikan kita claim? (selain jadi untung syarikat takaful)

Perasan tak ada satu kaum ni kita nampak sentiasa ada duit? Umur 20-an dah ada duit dekat enam angka dalam bank walaupun nampak biasa-biasa sahaja.

Kadang-kadang umur muda dah boleh buka perniagaan yang memang perlu modal besar. Salah satu rahsianya adalah mereka dapat pampasan insuran daripada ibu bapa ataupun datuk nenek mereka.

Mereka ambil polisi insuran dan pastikan polisi dibayar sampai claim pampasan.

Bila ambil polisi macam ni, kita nak pastikan kita claim dan turunkan duit claim kepada waris. Dengan ini berbaloilah apa yang dibayar selama puluhan tahun sebab syarikat takaful bayar pampasan yang sepatutnya.

Adakah benda ni berbaloi? Ya. Caruman yang dibayar selama puluhan tahun masih lagi kurang berbanding nilai pampasan yang diterima. Dalam erti kata lain, masih buat untung.

Berbanding kalau tak claim langsung, apa yang dibayar jadi untung kepada syarikat takaful 100%.

Untung syarikat takaful bergantung kepada jumlah claim; banyak claim, kurang untung.

Jadi bagaimana nak buat?

Ambil beberapa polisi daripada beberapa syarikat.

Polisi berlainan dengan objektif dan tempoh yang berlainan. Paling penting, ada polisi yang memang khas untuk tahan sampai umur 100 tahun.

Bila sampai satu2 tahap umur, boleh buang polisi lain2 dan hanya bayar polisi untuk umur 100 tahun. Dengan itu ada duit lebih untuk perkara lain.

Solution saya ni akan menyelesaikan masalah daripada ada kemungkinan tak claim kepada memang confirm akan claim.

Kalau berminat, boleh hubungi saya untuk consultation.

Nota: Ini adalah consultation berbayar.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply