Traffic Generation Blogging Contest – 4500 USD Untuk Dimenangi

[Click for English version]

Tahun ni banyak contest yang aku masuk yang semuanya menawarkan hadiah lumayan. Setakat ni contest yang masih berjalan adalah yang dianjurkan oleh Denaihati yang menawarkan hadiah utama berupa sebuah iPad 2. Lumayan tu.

Baru-baru ni aku sertai lagi contest yang dianjurkan oleh ComLuv.com, FamousBloggers.net dan iBlogZone.com. Apa yang perlu dibuat senang je, tulis sebuah entri bertemakan traffic generation dan publish entri tersebut di salah satu blog penganjur. Hadiah terkumpul setakat ni adalah sebanyak $4500 atau lebih kurang dalam RM13,000. Tahun lepas aku menang tempat  ke-12 dan menerima hadiah wang tunai sebanyak $100.

Tak susah sebenarnya nak menang, tulis entri yang cukup bagus untuk melayakkan diri dipilih ke dalam senarai 20 entri terbaik dan dapatkan seberapa banyak komen & retweet untuk entri yang kita tulis. Tak kisah bilangan follower atau demografi follower korang, kalau ada akaun twitter tolong je aku retweet link bawah ni sebab bilangan retweet tu nanti yang akan menentukan kedudukan kalau entri aku terpilih dalam senarai 20 entri terbaik.

How I Got 50k Pageviews For A Single Post In A Day http://t.co/3YypWDM

Basically entri tu adalah case study terhadap entri Mesir hari tu yang meletup-letup. Dengan cara yang betul, penyebaran maklumat boleh menjadi lebih berkesan dan efektif. Dalam entri tu, aku jelaskan tentang bagaimana entri tersebut boleh mendapat liputan yang meluas dengan cepat.

20 entri terbaik akan dimuatkan ke dalam sebuah ebook bertemakan traffic generation dan boleh didapati percuma nanti. Adalah menjadi kebanggaan aku kalau entri aku terpilih untuk masuk ke sana sebab satu dunia akan baca ebook tersebut. Itu baru world dan bukan macam Mawi World yang sekarang dah senyap.

Jadi kalau sesiapa yang bosan dan takde benda nak tweet, retweet jelah link aku. Benda ni semua bergantung pada sokongan korang, kalau dapat beratus-ratus retweet, lebih daripada peserta yang berada di tempat pertama sekarang, maka dapatlah aku tempat pertama. Tentang artikel, aku yakin artikel aku boleh lepas masuk ke senarai 20. Pada masa yang sama, aku bertungkus lumus gak tinggalkan komen kat entri orang lain supaya mereka datang balik komen kat aku.

Lepas ni kena tulis artikel untuk sponsor pulak supaya dapat markah tambahan. Aku memang nak menang contest ni, nak menang besar. Jadi segala jenis pertolongan dan bantuan amatlah diperlukan dan dihargai. Terima kasih kepada semua yang sudi membantu. Terima kasih juga diucapkan kepada Amir dan Yuyu yang telah banyak membantu aku dalam memperbaiki artikel tersebut. Tinggal kat Russia ni memang buat membuatkan English aku berkarat.

—————

[#English Version]

As usual I’m participating again in this annual guest blogging contest organized by FamousBloggers.net, ComLuv.com, MyBlogGuest.com & iBlogZone.com. I was looking forward for this competition and was thrilled that the topic chosen this year is traffic generation. I have always wanted to write something on this in English to share it with the international community. Although I’m currently participating in another contest (which is offering a spanking new iPad 2 as the grand prize), I managed to come out with a post (a good one I should say) to participate in this contest.

My post this time is a case study on my update on the Egypt crisis that managed to attract quite an attention over the internet. It explains the dynamics on how to get people talking about our site without actually telling them to do so. By putting the case at hand aside and being a bit more creative, I believe you’d find a unique way to get people putting links to your site in their posts. Read my article and tell me what you think about it.

20 best entries would be chosen as winners and those 20 listed will be compiled in an ebook themed traffic generation. It will be available for free at FamousBloggers.net and on all partner sites. It would be a an honor for me to get my article in that ebook as it would be read by thousands. Really hope I’ll my post will be chosen. 10 days to go before article submission ends. I would like to invite all, especially my Malaysian readers to come and join me in this contest. You can also support me by leaving a comment and retweeting my article to your followers. That would be a great help.

How I Got 50k Pageviews For A Single Post In A Day http://t.co/3YypWDM

Also, thanks to my best buddies, Amir from Project 2074 and Yuyu for helping me with the proofreading task and final editing.

Here are the great sponsors of this guest blogging contest. Without you guys, this contest won’t be as fun as it is now. Thanks a lot!!

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

41 Comments