Traffic Generation Blogging Contest – 4500 USD Untuk Dimenangi

Reading Time: 3 minutes

[Click for English version]

Tahun ni banyak contest yang aku masuk yang semuanya menawarkan hadiah lumayan. Setakat ni contest yang masih berjalan adalah yang dianjurkan oleh Denaihati yang menawarkan hadiah utama berupa sebuah iPad 2. Lumayan tu.

Baru-baru ni aku sertai lagi contest yang dianjurkan oleh ComLuv.com, FamousBloggers.net dan iBlogZone.com. Apa yang perlu dibuat senang je, tulis sebuah entri bertemakan traffic generation dan publish entri tersebut di salah satu blog penganjur. Hadiah terkumpul setakat ni adalah sebanyak $4500 atau lebih kurang dalam RM13,000. Tahun lepas aku menang tempat  ke-12 dan menerima hadiah wang tunai sebanyak $100.

Tak susah sebenarnya nak menang, tulis entri yang cukup bagus untuk melayakkan diri dipilih ke dalam senarai 20 entri terbaik dan dapatkan seberapa banyak komen & retweet untuk entri yang kita tulis. Tak kisah bilangan follower atau demografi follower korang, kalau ada akaun twitter tolong je aku retweet link bawah ni sebab bilangan retweet tu nanti yang akan menentukan kedudukan kalau entri aku terpilih dalam senarai 20 entri terbaik.

How I Got 50k Pageviews For A Single Post In A Day http://t.co/3YypWDM

Basically entri tu adalah case study terhadap entri Mesir hari tu yang meletup-letup. Dengan cara yang betul, penyebaran maklumat boleh menjadi lebih berkesan dan efektif. Dalam entri tu, aku jelaskan tentang bagaimana entri tersebut boleh mendapat liputan yang meluas dengan cepat.

20 entri terbaik akan dimuatkan ke dalam sebuah ebook bertemakan traffic generation dan boleh didapati percuma nanti. Adalah menjadi kebanggaan aku kalau entri aku terpilih untuk masuk ke sana sebab satu dunia akan baca ebook tersebut. Itu baru world dan bukan macam Mawi World yang sekarang dah senyap.

Jadi kalau sesiapa yang bosan dan takde benda nak tweet, retweet jelah link aku. Benda ni semua bergantung pada sokongan korang, kalau dapat beratus-ratus retweet, lebih daripada peserta yang berada di tempat pertama sekarang, maka dapatlah aku tempat pertama. Tentang artikel, aku yakin artikel aku boleh lepas masuk ke senarai 20. Pada masa yang sama, aku bertungkus lumus gak tinggalkan komen kat entri orang lain supaya mereka datang balik komen kat aku.

Lepas ni kena tulis artikel untuk sponsor pulak supaya dapat markah tambahan. Aku memang nak menang contest ni, nak menang besar. Jadi segala jenis pertolongan dan bantuan amatlah diperlukan dan dihargai. Terima kasih kepada semua yang sudi membantu. Terima kasih juga diucapkan kepada Amir dan Yuyu yang telah banyak membantu aku dalam memperbaiki artikel tersebut. Tinggal kat Russia ni memang buat membuatkan English aku berkarat.

—————

[#English Version]

As usual I’m participating again in this annual guest blogging contest organized by FamousBloggers.net, ComLuv.com, MyBlogGuest.com & iBlogZone.com. I was looking forward for this competition and was thrilled that the topic chosen this year is traffic generation. I have always wanted to write something on this in English to share it with the international community. Although I’m currently participating in another contest (which is offering a spanking new iPad 2 as the grand prize), I managed to come out with a post (a good one I should say) to participate in this contest.

My post this time is a case study on my update on the Egypt crisis that managed to attract quite an attention over the internet. It explains the dynamics on how to get people talking about our site without actually telling them to do so. By putting the case at hand aside and being a bit more creative, I believe you’d find a unique way to get people putting links to your site in their posts. Read my article and tell me what you think about it.

20 best entries would be chosen as winners and those 20 listed will be compiled in an ebook themed traffic generation. It will be available for free at FamousBloggers.net and on all partner sites. It would be a an honor for me to get my article in that ebook as it would be read by thousands. Really hope I’ll my post will be chosen. 10 days to go before article submission ends. I would like to invite all, especially my Malaysian readers to come and join me in this contest. You can also support me by leaving a comment and retweeting my article to your followers. That would be a great help.

How I Got 50k Pageviews For A Single Post In A Day http://t.co/3YypWDM

Also, thanks to my best buddies, Amir from Project 2074 and Yuyu for helping me with the proofreading task and final editing.

Here are the great sponsors of this guest blogging contest. Without you guys, this contest won’t be as fun as it is now. Thanks a lot!!


Posted

in

by

Tags:

Comments

41 responses to “Traffic Generation Blogging Contest – 4500 USD Untuk Dimenangi”

  1. izis Avatar

    bagi saya, kita tak patut mansuh upsr dan pmr tapi kita patut tukar kepada sistem pembelajaran yang lain dan lebih menajamkan minda kanak kanak seperti yang dibuat di negara Israel

  2. AminZunaidi Avatar

    wahh..cm best jerp
    hadiah yg sgt lumayan..

  3. Mohd Isa Avatar

    wah, boleh menang besar ni bro. hehe, semoga berjaya. tak sabar nak tunggu ebook yg bro nak kasi, adakan? :) apa-apa pun aku yakin bro boleh tersenarai dalam 20 list top meletop tu…xda hal punya…

  4. Mohd Nazari & Masninah Avatar

    Singgah sini nak review buat cerita pasal awak kat blog kita orang…. ada masa singgah jap…terima kasih… Dalam SEGMEN MARI Join Si DiA! Siri 2. retweet dah entri ni…klik banner, like facebook…wish u goodluck.

    — INFO YANG MUNGKIN YANG TIDAK TERDAPAT DIDUNIA LAIN.X PECAYA KLIK—

    1. ariff Avatar
      ariff

      Thanks a lot!

  5. Stella Anokam Avatar

    Hey Ariff:
    I just read your entry into this blogging contest – great post, and that was a fantastic traffic you got (which you mentioned in your post).

    1. ariff Avatar
      ariff

      Wow. Thanks for stopping by. That’s really something. Appreciate it.

  6. zuls Avatar

    semoga menang ariffshah :), nice post!

    1. ariff Avatar
      ariff

      thanks bro! yeah. harap dapat top 3

  7. titan Avatar

    wahh, yang jadi main sponsor pun bukan calang-calang gak tu..

  8. Amir F. Avatar
    Amir F.

    Semoga menang… :)

    1. ariff Avatar
      ariff

      leave a comment wherever possible la. helps a lot ;)

  9. namaakulynn Avatar

    will RT as much as i can..hee~

  10. nasslimdiet2 Avatar

    good luck bro. nanti aku tolong retweet mana yang mampu.

    *aku da jumpa junior ko aritu, shahidan. kenal ke? dia dah blik Malaysia

  11. syahrilhafiz Avatar

    alamak aku jarang pulak main twitter ni, kang cuba.
    gudluck bro

  12. denaihati Avatar

    great job bro aku support habis2an.

    1. ariff Avatar
      ariff

      thanks! kalau terpilih masuk dalam senarai 20 terbaik tu memang memerlukan sokongan padu untuk daripada semua untuk tentukan ranking. Setakat ni saya tengok peluang masih cerah lagi, so hope for the best jelah.

  13. Ikhwan Avatar

    Sudah RT :)

    1. ariff Avatar
      ariff

      Thanks. Nak RT banyak kali pun no problem =)

  14. blogger addict Avatar

    menarik…blogger baru mcm aku boleh ke nk join nie….

    1. ariff Avatar
      ariff

      Submit artikel dan join je. Takde masalah.

  15. Lord Zara Avatar

    Berzaman aku tak tulis dalam English =.= Kalau tulis sekadar untuk Tumblr atau speech skit2 sahaja. Apa pun, aku wish good luck pada kau. Hari tu aku dah komen kat entry tu. Dan telah RT juga. Boleh RT banyak kali eh?

    1. ariff Avatar
      ariff

      kalau aku schedule tweet, biasa aku buat selang dua jam, jadi 12 tweet sehari. No problem je nak retweet banyak kali. Macam tahun lepas, kalau dapat lagi 50 RT, aku boleh menang lagi $50. Tahun ni nak try masuk top 10. So far, so good aku tengok. Harap dapat kekalkan.

      1. Lord Zara Avatar

        Lagi satu aku nak tanya, kalau RT daripada kau RT, itu dikira tak?

        1. ariff Avatar
          ariff

          yup. kira je. so tak payah nak tulis tweet, just RT aku punya pun cukup dah.

          1. Lord Zara Avatar

            Ah. Bagus.
            Jadi kalau aku nampak apa yang kau RT di timeline, aku boleh RT terus.

            Sankyu~
            XD

            1. ariff Avatar
              ariff

              Thanks a lot! Sekarang aku kena tulis review banyak-banyak untuk link sponsor supaya dapat markah tambahan.

  16. aizuddin Avatar

    peh memang masyuk..tapi bab entri bi memang aku lemah la..dah lama tak tulis karangan bi..

    1. ariff Avatar
      ariff

      heh. ni pun kawan aku yang dua orang tu banyak tolong. Kalau tak memang lagi hancur essay tu..

  17. ekspresiruang Avatar

    respek dgn pencapaian ariff skg ni. salute! smoga berjaya dpt grand prize :)

    1. ariff Avatar
      ariff

      grand prize tu.. boleh tercapai kalau dapat sokongan padu daripada blogger semua. Apa-apa pun tengok dulu macam mana format tahun ni.

  18. apisv2 Avatar

    thnks for info;)

    1. ariff Avatar
      ariff

      Kalau ada masa, trylah masuk.

  19. eiman Avatar

    perghh 13k hadiah.. bestnya.. retweet jom

    1. ariff Avatar
      ariff

      Thanks RT. RT je banyak-banyak. Hari-hari pun boleh. Takde masalah.

  20. suffer8zine Avatar

    fuhhh banyak betul sponsor, gud lux bro!

    1. ariff Avatar
      ariff

      Macam ni lah budaya international punya competition. Sekali dia tarik sponsor, memang kaw-kaw punya..

  21. arrizz Avatar
    arrizz

    waa lumayan hadiahnya bro..jangan risau, aku akan tolong ko..tiap kali ko tweet sal entri tue, aku akan RT balik..hehe..all the best bro..hope boleh menang..adalah jugak duit buat simpanan nanti, hehe..

    1. ariff Avatar
      ariff

      Thanks for supporting. Amat dihargai.

  22. shah Avatar

    wahh nk jgakkk!!!

    1. ariff Avatar
      ariff

      Jom join!