TM High Speed Broadband (HSBB) Malaysia Speed Test – Memang LAJU!!

Haha~ Kali ni aku nak reveal kelajuan sebenar TM High Speed Broadband kat Subang Jaya, Malaysia. Screen shot ni diterima direct daripada sumber, tapi tak boleh la bagitau siapa sumber aku. Dengan kelajuan sebanyak ni, barulah layak kita panggil internet broadband. Nak download apa-apa pun tak payah pening-pening dah.

Laju giler!! Aku teruja dengan kelajuan macam ni. Sedangkan 1 Mbps kat tempat aku ni pun dah cukup ok dah, ni sampai 17 Mbps, memang seronok la. Cuma harga dia.. entah la. Yang tu tak dapat maklumat lak. Tapi yang pasti dengan kelajuan macam ni, kurang-kurang price dia RM150 gak sebulan.

Harap kualiti High Speed Broadband ni takdelah sesampah macam Streamyx dulu.

 

Comments

  1. says

    Unifi ni dah makin berkembang kualitinya. Kalau memula dulu memang jeles la sebab only for KL and Klang Valley je. Sekarang ni dah makin meluas dan aku jugak dah apply untuk upgrade dari streamyx 4MB hanya kerana tertarik dengan bandwidth limit upload yang dorang bagi tu. Hopefully I won’t make a mistake.

  2. QooL says

    Unifi hampeh! Pasang seminggu dah. Kekadang nak connect pada mana2 site pun kena tunggu sampai 15 minit selepas berkali2 re-try. Bila masa ada connection & buat speedtest, cam bagus je lebihkurang macam speedtest atas ni lah; tapi nak tunggu full download, lebih kurang Streamyx gak. Bayar mahal kemain; reliability & consistency : nada, zilch, zero. Seb baik tak potong lagi Streamyx; lagi reliable dari UniFi. Kalau putus2 pun takpe la sebab bayar murah! Installer pun komplen pasal lembab & takleh nak masuk site UniFi utk register new user bila dah instal.

  3. ceria says

    TM Unifi mmg laju aku sendiri dah pakai 20Mbps.. so far so good speedtest yg aku dapat dwnload – 21mbps dan Upload – 10Mbps..

    Cuma yang aku tau Upload mmg ada masalah sikit tapi Unifi tgh rectify masalah ni…. puas hati aku ngan unifi ni compare dengan P1 Wimax yg sengal tu dan website kami sendiri pun dah tukar ke Unifi Biz Plan 20Mbps

    http://www.iuneety.com

  4. fatinmmj says

    hye..ariff..heheh..sya prnah buat industrial training di TM..dan dh tau..cara2..hsbb ini diimplementkan..menarik tau..tpi…waktu tu..dikenali sbg HSBB..giler..sume…pkerja..die..fresh graduate,dan adalah executive yg lain2…dan semua org trtumpu pda hsbb…hihih..streamyx…dah org pdgn sblh..je..huhu..btw..HSBB atau unifi..bnda yg sma je..hihihi

  5. Murugappan Ramanathan says

    Dont be taken by this tests. This core media level testing which is behind the scene. You can have the engine in car running at very speed but that does not meet it actually cab travel very fast on the road. What you see on the dashboard is only a perception. The real test when i do it at home from my PC. The speed is lousy because TM levels the bandwidth and does not deliver the speed that you pay for.

    Its like having fast electric train from KL but KTM only allowing the driver to travel at a low speed. As far as the passenger is concerned, KTM is lousy and slow. The same applies to TM. I get download speed of 5 to 6kbs. So what is the use. We are in a state of denial.

  6. kurogane says

    tapi tu dia test speed dgn server seri kembangan….mmg ar laju … cuba mintak ping server new york….

    haiz @@

  7. Syairi18 says

    Walao lagu giler siot..!!!
    tp makin lama makin menurun speed la kot..
    sbb makin rmai org gune makin lembap klajuan intenet.. lol

  8. says

    Yeah, good news! tapi, aku dengar speed ke luar negara sangat kurang memberangsangkan.. nak dapat 50% daripada total speed memang susah.. betul ker?
    .-= Cerita terbaru Stargone.. Sorry Sorry =-.

    • ariff says

      Yang tu tak sure sangat.. kana tanya orang yang dah guna or cuba sendiri baru bleh buat review user experience

  9. mr.skoil says

    speed mmng best…tpi satu jer :((register dh dkat 2 minggu..tpi xde pape respon mari pasang pun kat umah..adeshhhhhhhhhhhhhhhhhh benci mcam nie:((

  10. says

    mungkin jgk harga dalam RM150..
    sbb harga untuk streamyx dah turun diantara RM 20 – RM 38 siap free netbook lagi..
    lepas ni online gaming, video online mesti laju…
    .-= Cerita terbaru therband.. SOLOMON KANE =-.

  11. sabri says

    Ya betul memang laju.
    Semasa TM memperkenalkan TM*Net first time dulu aku adalah pelanggan yang ke-enam kat malaysia masa tu.. aku dapat speed yang sangat laju.. aku sangat gembira kerana dapat speed yang mengalahkan IBM*Net (masa tu la).
    Tetapi setelah semakin ramai pelanggan melanggan TM*Net speed internet kat umah aku pun mula menjunam.. hinggalah teus kiokkkk….

    Aku switch kepada ISDN yang baru diperkenalkan masa tu.. hehe sekali lagi aku dapat speed yang laju.. tapi seperti biasa apabila ramai mula switch kepada ISDN, speed internet umah aku sekali lagi mernjunam dan terus merangkak seperti kura-kura yang kena demam TB.

    Apabila streeamyx diperkenalkan, akutak lepaskanpeluang.. aku juga melanggan Streamyx yang amat laju juga.. tapi sekali lagi setelah ramai melanggan sstreamyx.. umah aku yang menggunakan speen 2MB line pun terus merudum.. menjunam.. macam kura-kura yang sihat tapi kurang cukup makan.. boleh la gerak sikit2..

    masa tu aku terkenang.. bertapa lajunya internet semasa menjadi pelanggan IBM*Net.. eeemmm.. apakan daya.. kita kan Malaysia.. Perintis Teknologi.. mendahului negara-negara lain dalam teknologi.. negara lain dah lama berikan internet speed 100MBps dan percuma.. kita baru nak mula..

    begitulah ceritanya..
    harap-harap HSBB ni tak jadi macam kes-kes lama la..

  12. says

    tadi aku pegi register streamyx. utk 4Mbps pon dah RM160 sebulan. HSBB takkan dapat RM150 lah. hahaha. lagi pon baru beberapa kawasan je yg dah siap install fibre. 24 hari bulan ni dia orang announce harga dan semua.
    .-= Cerita terbaru mrkay.. Aku dan Orange 4 Kay =-.

    • ariff says

      tu kalau direct dan takde cap. biasa akan ada cap, jadi running speed dia lebih kurang 2-3 mbps la kot

  13. says

    Salam arifshah ~saye pelik lah kenapa kat wordpress saye comment luv die tulis “bad juju has happened” tapi kat page anda ok jek tu yang hairan dan bingung

    Tm Highspeed broadband? Wow Batu 3 Shah alam dapat tak agak2? hehe
    .-= Cerita terbaru nizam6281.. SENARAI SCHOLARSHIP & TIPS UNTUK TEMUDUGA SCHOLARSHIP ATAU UNIVERSITI =-.

    • ariff says

      Bad juju tu biasa problem ngan RSS. Tak faham sangat, tapi kalau ada kena pergi comluv.com dan unban url. Tapi saya check tadi ok je.

      Batu 3 shah alam, sebelah2 subang jaya je. Confirm dapat nanti

  14. says

    huh~~ mmg dasyat laju gtu. mmg gelak2 la sedut movies..
    memandangkan kerajaan pun dah wat pendekatan utk perluasan penggunaan tenet ni, moga2 murahla harganya nnt..

  15. says

    aku dulu pakai 1Mbps pown dah 100+..ni 17Mbps mmg aku tak rasa boleh murah la..tapi kalau mahal sangat, tak ada orang nak beli. anyway, rasanya harga tak mahal tak murah la. yang pasti lepasni syarikat laen akan panas punggung dan turut bersaing. speed makin meningkat dan harga makin menurun. untungnya pengguna yang dapat. tapi bukan dalam masa terdekat ni la..haha
    .-= Cerita terbaru Azizuan.. Firefox Tips : Full Page Screenshot Dengan Screengrab =-.

    • ariff says

      Ha.. Biar padan muka telco2 lain ni. Bagus gak, lepas ni Digi, Maxis n Celcom terpaksa la turunkan harga.

  16. iyllienaz says

    streamyx wifi dah agak laju jugak sebenanya nak banding ngan broadband laen2..hsbb xpenah try lagi..mahal..haha
    .-= Cerita terbaru iyllienaz.. bertambah serabut fikiran.. =-.

    • ariff says

      Hm. Dapat HSBB kat rumah aku nanti, memang senang la nak jadi blogger paling friendly kat GB

      • TycoBlogger says

        Adeh arif… antara syarat2 blogger friendly kt GB kene highspeed internet connection ae? Hahaha..
        Aku suka statement ni.. baru aku leh tersenyum pg ni..
        .-= Cerita terbaru TycoBlogger.. Manusia Di Dalam Perut Buaya =-.

    • TycoBlogger says

      mmg best la.. laju gak… aku baca kat forum2, negara lain ada dah smpai 100mbps…skrg dgr kata Korea Selatan invest lg nak capai 1GBPS. hu hu hu…
      .-= Cerita terbaru TycoBlogger.. Manusia Di Dalam Perut Buaya =-.

      • ariff says

        hm. tak faham apa motif nak laju gila macam tu, tapi internet ni keperluan masa hadapan. Jadi kalau ada negara boleh ada internet paling laju pada harga yang murah, ada advantage la untuk pelabur masuk melabur kat negara tu

    • ariff says

      haha~ Brader Hensem kena optimistik sket. Kita kasi peluang untuk TM buktikan kehebatan HSBB ni dulu.

  17. says

    aku tak rasa boleh dpt RM150 utk speed macam ni. Tapi kalau dapat, aku tak kesah bayar RM150 utk speed dan service yg bagus. lebih dari berbaloi sebab kerja aku mmg 100% depends pada connection internet. Makin laju internet, makin byk kerja aku boleh buat.

  18. says

    tapi yang sakit hatinya dia buat bukan utk rakyat..tp untuk business jer..penetration utk orang awam hanya kat lembah kelang..orang sana je leh pakai..lembab sangat malaysia ni..tapi speed memang tak boleh agak kalo sampai mcm tu skali..memang rasa macam naik bugatti veyron..
    .-= Cerita terbaru Rokku.. Erkk..Alyah Oh Alyah =-.

    • ariff says

      Well. Dah nama company, kenalah buat business dulu. Tapi in a way bantu rakyat gak sebab kalau untung banyak, dia bayar tax banyak kat government. Duit government adalah duit rakyat la kan. Sepatutnya macam tu la.

      Pasal penetration tempat lain tu.. sedia maklum je la kan. Diorang boleh kasi 1001 alasan pasal ni

  19. says

    bedesup tu.. haha.. pastu aku dapat tau gak kali ni tm tak cap p2p dah.. boleh la donlot torrent sampai lebam.. tapi sure hard disk cpt kong (bkn admin gb tu)..

    • ariff says

      haha. Kaki torrent nih. Kalau kat tempat aku orang yang guna torrent dah kira ketinggalan zaman. Semua nak main Rapidshare ngan Megaupload je

    • ariff says

      pasal billboard aku tak tau lak. Aku kat Russia. Tapi betullah, ni memang direct source. Wohoo~ Laju gile High speed broadband nih

  20. SyimaSyaz says

    tapi sesampah-sampah streamyx, berjaya jugak download movie, game yg berat2..
    kalau harap P1-W1, maxis, celcom, skrg latest digi broadband…lagilaaaaa sampah masyarakat!

    so saya masih setia dgn streamyx

    • ariff says

      P1 tak tau sangat. Tapi ikut pengalaman wimax ni bagus kalau depan rumah ada tiang pemancar dia. Time tu memang berdesup la internet. Kalau dah jauh-jauh tu kirim salam je la

      • SyimaSyaz says

        tp utk yg latest ni agak berbaloi kalau invest banyak pun…sbb future husband gile game.dia kata kang kat rumah baru pn dia nak pasal streamyx.alang2 better yg baru ni kan…tgk mcm mana….=)