SP Setia Seri Mutiara Setia Alam Balloting

seri-mutiara

Pendaftaran untuk balloting projek apartment Seri Mutiara Setia Alam oleh SP Setia akan dibuka minggu ni. Baru dapat SMS beberapa hari lepas. Details adalah seperti berikut:

  • Pendaftaran: 25 – 28 September 2013
  • Bawa photocopy IC berserta bank draf RM5,000 atas nama Bandar Setia Alam Sdn Bhd
  • 1 penama sahaja untuk 1 bank draf
  • Total units : 676 (330 unit sahaja di blog 3,4 & 6 dibuka untuk balloting, lain-lain untuk staf SP Setia
  • Bilangan blok: 6
  • Bilangan tingkat: 10 tingkat (Blok 2,3,5,6) & 11 tingkat (Blok 1,4)
  • Layout: 3 rooms + 2 baths
  • Built-up : Approx. 939 sqft
  • Bilangan unit/tingkat : 12
  • Bilangan lif/tingkat : 2
  • Kemudahan : Swimming Pool, children pool, function hall, management office, space for (gym, reading room, kindergarden, shop, laundry), surau, badminton court, futsal court, playground BBQ area, drop off at apartment blocks, guard house.
  • Pakej : Free S&P daripada developer
  • Price : RM248,000 to RM249,000 (RM266psf!!!)
  • Balloting pada 1/10/2013

seri-mutiara-setia-alam-layout

seri-mutiara-2

Untuk pengetahuan, apartment Seri Mutiara ni adalah fasa terakhir apartment medium cost yang akan dibina di Setia Alam. Sebelum ni yang dah launch adalah Seri Kasturi (RM233k) dan Seri Intan (RM185k).

Dianggarkan launching price untuk Seri Mutiara adalah dalam lingkungan RM248k – RM249k dengan keluasan 939 sqft. So dapatlah dalam RM266/sqft minimum. Unit di Seri Mutiara adalah yang paling besar berbanding launching yang sebelum ini.

seri-mutiara-setia-alam

Personally, saya akan beli apartment ni. Dari tahun lepas lagi follow update berkenaan apartment launching di Setia Alam. Saya percaya Setia Alam adalah antara township utama di Lembah Klang beberapa tahun lagi.

Tak payah tengok jauh, Setia City Mall tu takkan tutup punya. Bila ada mall besar macam tu, in most cases development di sekitarnya tak akan mempunyai masalah. Harga tanah boleh kata confirm akan naik mendadak. Orang Malaysia suka shopping mall.

Seri Mutiara pada harga kurang daripada RM300k is a good buy dengan target untuk flip dalam lingkungan RM400k after 3-4 years give or take. Downside pada pembelian ini adalah takde pakej DIBS di mana pembeli kena tanggung pembayaran interest pada bank sebelum projek ini siap. Senang cerita, kena ada duit lebih sikit kalau nak flip.

seri-mutiara-3

Apa-apa pun ini hanyalah pandangan sebagai seorang rookie dalam property investment ni. Sharing dalam entri ini hanyalah sekadar pandangan peribadi. Saya alu-alukan pandangan mereka yang lebih berpengalaman dalam hal ini.

Jadi kepada yang nak masuk balloting, pergi jelah ke welcome centre mereka di Setia Alam pada tarikh yang saya nyatakan berserta dengan bank draf dan photocopy IC. Semoga nama anda tersenarai semasa balloting nanti.

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

23 Comments