SEO Tutorial: The Perfectly Optimized Page

brought to you by

Aku rasa ni panduan paling lengkap untuk SEO setakat ni.

Kita ambil contoh page chocolate donuts ni, start dari URL dia > http://marysbakery.com/chocolate-donuts. Keyword dia kat sini adalah chocolate donuts. Paling penting dalam SEO, keyword yang nak digunakan tu mestilah diletakkan di dalam tajuk dan kalau boleh untuk susunan perkataan (kalau tajuk panjang) keyword tu letak depan sekali.

Page title. Untuk pengguna WordPress, dah ada plugin untuk memasukkan page title ni semua. Basically, bentuk dia mestilah <Tajuk entri> | <Nama blog>. Lebih baik kalau nama blog dan domain pun ada diselitkan keyword <– biasanya dipanggil niche site/blog

Meta description. Meta description ni pendek je 160 characters (sama dengan satu SMS/Tweet). Cara terbaik untuk menulis meta description adalah dengan tidak mengulang keyword yang digunakan tadi lebih daripada 2 kali. Google boleh cop entri tu sebagai spam. Meta description adalah untuk manusia yang search keyword tu kat search engine, jadi tulis something yang berkaitan tentang keyword dan boleh menarik minat manusia itu untuk baca entri korang.

H1 Headline. Benda ni automatik, dah set dalam theme. Jadi kalau nak ubah, kena pandai ubah theme files.

Body text. Tulis je lah text ikut suka korang. Sila ulangi keyword. Kalau satu perenggan satu keyword pun cun gak.

Gambar. Filename gambar pun letak keyword. Sangat membantu dalam image search. Kena ingat, sekarang gambar pun boleh bawa trafik datang ke blog/laman web kita. Jangan lupa masukkan sekali ALT attribute untuk gambar dan sebagai tambahan, letak sekali width & height. Contoh:

img src=”http://ariffshah.com/wp-content/uploads/2010/05/perfectly-optimized-page.gif” alt=”Perfectly optimized page” width=”439″ height=”790″ /

p.s Kalau korang serius pasal berblogging ni dan baru nak start, seeloknya gunakan WordPress sebab WordPress ni memberikan ruang yang secukupnya untuk korang buat Search Engine Optimization (SEO)

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

55 Comments