SEO Tutorial: The Perfectly Optimized Page

brought to you by

Aku rasa ni panduan paling lengkap untuk SEO setakat ni.

Kita ambil contoh page chocolate donuts ni, start dari URL dia > http://marysbakery.com/chocolate-donuts. Keyword dia kat sini adalah chocolate donuts. Paling penting dalam SEO, keyword yang nak digunakan tu mestilah diletakkan di dalam tajuk dan kalau boleh untuk susunan perkataan (kalau tajuk panjang) keyword tu letak depan sekali.

Page title. Untuk pengguna WordPress, dah ada plugin untuk memasukkan page title ni semua. Basically, bentuk dia mestilah <Tajuk entri> | <Nama blog>. Lebih baik kalau nama blog dan domain pun ada diselitkan keyword <– biasanya dipanggil niche site/blog

Meta description. Meta description ni pendek je 160 characters (sama dengan satu SMS/Tweet). Cara terbaik untuk menulis meta description adalah dengan tidak mengulang keyword yang digunakan tadi lebih daripada 2 kali. Google boleh cop entri tu sebagai spam. Meta description adalah untuk manusia yang search keyword tu kat search engine, jadi tulis something yang berkaitan tentang keyword dan boleh menarik minat manusia itu untuk baca entri korang.

H1 Headline. Benda ni automatik, dah set dalam theme. Jadi kalau nak ubah, kena pandai ubah theme files.

Body text. Tulis je lah text ikut suka korang. Sila ulangi keyword. Kalau satu perenggan satu keyword pun cun gak.

Gambar. Filename gambar pun letak keyword. Sangat membantu dalam image search. Kena ingat, sekarang gambar pun boleh bawa trafik datang ke blog/laman web kita. Jangan lupa masukkan sekali ALT attribute untuk gambar dan sebagai tambahan, letak sekali width & height. Contoh:

img src=”https://ariffshah.com/wp-content/uploads/2010/05/perfectly-optimized-page.gif” alt=”Perfectly optimized page” width=”439″ height=”790″ /

p.s Kalau korang serius pasal berblogging ni dan baru nak start, seeloknya gunakan WordPress sebab WordPress ni memberikan ruang yang secukupnya untuk korang buat Search Engine Optimization (SEO)

By Ariff

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

55 comments

  1. bila semak balik rasanya ni bukan panduan paling lengkap untuk seo, tapi untuk artikel seo..
    sebab untuk seo secara umunya ada banyak sangat panduan tak cukup beberapa artikel kan?

    1. untuk masa entri ni ditulis, memang boleh kata lengkap dan baca balik tajuk, ini optimization untuk single page. Dari segi keseluruhan, banyak lagi faktor diambil kira seperti hosting, negara, IP address, pagerank dan sebagainya.

  2. Salam admin,

    Bila baca entry baru lebih jelas tentang penggunaan keyword untuk tujuan menarik traffik ke blog.Terima kasih bro.

  3. terima kasih atas perkongsian.info yang berguna buat nizam yang baru berjinak dalam dunia blogging ni. :)

  4. Aduss.. dah di translate kan ke BM puunn masih dok pening2 lalat lagi nak memahamkannya.. Thx anyway.. very good info..

  5. sebenarnya kan, kurang paham pasal meta description tu, sebab kalau pakai seo doctor cek blog, meta description mesti takde, so boleh terangkan ke??ke dah ada tulis..

  6. Pingback: Oh Alexa!
  7. hello bro
    bru jenguk2 blog kau ni
    thanks for the tutorials
    skrg tgh buat SEO berdasarkan tutorial ni

    semalam dah buat utk satu entry
    berjaya :) yeeehaaa!

  8. kalau malas nak buat SEO, maka malaslah bot/ spider nak mencari
    maka tak banyaklah trafik daripada engin pencari

    ada blogger yang betul2 blogger veteran (blogger yang hanya pandai menulis)

  9. SEO ni kadang2 nak buat tu rasa macam payah skit.. nak kene kaji dan pikir betol2.. huhu.. aku rasa ada faktor2 lain yg boleh mempengaruhi SEO, contohnya macam penggunaan keyword yg sama dengan blog2 lain.. bila sesuatu keyword tu dah ramai yg pakai, jadi ramai pesaing, susah jugak kan?
    .-= Cerita terbaru Anarm.. Kenapa manusia suka menzalimi haiwan? =-.

  10. Meta description. Boleh detailkan lagi ?
    Kurang faham apa fungsi dia.
    .-= Cerita terbaru Adziim.. Hati-hati bila anda terima hadiah baju. =-.

  11. “Jangan lupa masukkan sekali ALT attribute untuk gambar dan sebagai tambahan”

    Ariff, kurang jelas la yang ni..sori tanya walaupun dh ada contoh kat bawah. sy tak faham..sori naa..

    1. Kalau dalam blogspot, masa tulis post dah upload gambar tu, bukak Edit HTML.

      Cari <image tambah alt=”text yang sesuai” width=”400″ height=”300″>

  12. Aku rasa memang aku tak perlu komen apa2 di sini, sebab tak ada kaitan dengan aku. Cuma nak tegur ada typo dekat perenggan pertama.

    “……. keyword tu letak sepan sekali.”

    Aku rasa ko nak tulis “depan” kan, bukan “sepan”. Btw, aku rasa tips ko mudah orang nak faham sebab bahasa ko mudah difahami. Teruskan usaha anda.

    1. haha. Thanks sebab tegur. Ko tau la kan macam mana hidup kat sini time hujung semester. Kelam kabut la jugak..

  13. dah blh jd SEO sifoo ni…
    huhu… sampai sekarang aku masih belum master benda ni..
    .-= Cerita terbaru Azah.. 8 Things How Am I Differ From You =-.

Comments are closed.