Popularkah?

Aku terharu bila blogger lain tulis pasal aku dan puji macam-macam walaupun pada hakikatnya aku ni biasa aje. Takde special mana pun..

Handsome? erm.. entahla. Benda ni subjektif. Sama juga untuk kecantikan pada perempuan ni. Orang cakap Tyra Banks cantik, pada aku dia biasa-biasa je. Pada aku kalau dari segi fizikal cantik, tapi perangai macam mat saleh party girl pun tak kena gak pada imej Melayu tu, jadi tak cantik. Jadi ya, tentang kecantikan dan ke-handsome-an ni, memang subjektif sebab ikut citarasa individu dan ya, benda ni sementara sahaja sebab kalau dah masuk bab nak cari pasangan hidup, perkara yang paling penting dalam pemilihan pasangan adalah faktor sama ada orang tu boleh beri korang kebahagiaan dan kegembiraan sampai bila-bila atau tidak.

Blogging mengejar populariti? Entahlah. Aku ni takdelah popular mana pun, cuma blog ni je yang popular sebab kadang-kadang ada entri yang ntahapehape dan tips yang mungkin berguna pada sesetengah orang. Ada blogger memang popular, ada blogger yang blognya popular. Ada beza kat situ. Rasanya kalau aku jalan-jalan kat Mid Valley berpegangan tangan dengan somebody, memang takde orang perasan punya. Percayalah. Ariff Shah tak popular, tapi mungkin blog.ariff yang popular.

Aku ini pendiam. Semua yang kenal aku tau yang aku ni pendiam dan amat susah untuk memulakan perbualan. Jadi sebab itulah kadang-kadang macam-macam aku boleh tulis dalam blog ni sebab semua yang terpendam lebih mudah untuk ditulis daripada dituturkan. Lagi satu, aku memang tak suka cakap kat phone lama-lama. Aku bukan jenis orang yang selesa cakap kat telefon, cerita macam-macam. Dengar cerita orang boleh, tapi kalau aku cerita-cerita dalam phone ni.. aahhh.. Susah. SMS boleh, kalau call aku diam. Cakap benda penting-penting je. Siapa yang jadi girlfriend aku memang pening nanti, nak2 bila berjauhan.

Aku tak taulah macam mana kalau ada gathering masa cuti musim panas ni nanti. Aku agak kekok untuk bermesra dengan orang yang aku baru kenal. Silap-silap orang akan cakap aku ni sombong dan perasan bagus pulak. Entahlah. Pening gak kalau nak fikir benda macam ni.

Sebenarnya hari ni aku plan nak pergi botanical gardens amik gambar. Tapi.. macam takde mood pulak. Kalau mood takde, buat apa-apa pun mesti tak betul punya. Jadi aku batalkan plan tu dan lepak kat bilik je. Nak tulis entri baru pun macam kurang idea, walaupun ada beberapa info lagi yang aku nak kongsi pasal Google Pagerank ni. Bila aku terbaca entri Little Amoi ni, baru ada mood sikit nak tulis. Thanks Litte Amoi =)

Aku tak harapkan apa-apa pun berkawan dengan blogger lain ni, kalau aku blogwalking tengok blogger tu ada letak link Facebook dia, biasanya aku akan add je. Dah terbiasa. Mungkin ada orang masih lagi tapis siapa yang diapprove, siapa yang tak, tapi aku tak tapis pun dan kalau tak approve aku no big deal. Mereka ada sebab tersendiri.

Jadi percayalah aku cakap ni, Ariff Shah dalam blog dengan Ariff Shah dalam dunia sebenar tak sama.

36 Comments

  • Iman

    12 May, 2010 at 9:58 pm

    hmm I was pretty blunt asking why u are famous…sbb i 1st know ur blog from this one blogger sarah kowt..entitled: blogger lelaki paling hot. u r the first, 2nd goes to Joe..then there is another girls’ blog mentioning about you…wuhuu mcm femes gile. Just wondering why u r femes.As for me myself, I’ll be happy if someone like myblog due to my writing style, and I might be pretty sad if its due to my look(i dont have a good look anyway)

    but anyway, its often, the person in blog is different than the person in real. Macam as what u mentioned above lah, sbb susah nak tuturkan u say it in blog. Kalau tgok dak2 yg clubbing or extrovert around me , they hardly have time for blogging.adala few excuses…

    good luck anyway. anyway round should just show ur real self ( i mean during the gathering)

    • ariff

      12 May, 2010 at 10:30 pm

      U know if I’m famous because of my looks, than this blog ain’t going anywhere. People knew me through my writings first (you can see my earlier postings about blogging tips), then maybe as they alleged, my looks (which I myself sometimes doubt) But good point you have there.

      Talking about budak2 clubbing.. reminds me of this particular hot girl I once met before this. Yeah, she goes clubbing and people like her don’t actually care much about what happens in the internet.

      Anyway, where’s your blog? Would love to pay a visit.

      The linking happens automatically though, depending on the keywords that I have set. Don’t worry about that.

  • bh

    10 May, 2010 at 8:12 pm

    setuju..walaupun kita tak pernah kenal..blogger memang berbeza di dunia maya dan realiti…wakaka
    .-= Cerita terbaru bh.. Selepas 100 =-.

  • nurulbadiah

    11 May, 2010 at 5:29 am

    ariff…
    bg i u mmg popular…
    u n your blog agak famous k..
    i never wondering why..
    coz blog u ni mmg bgus la for me..
    nice blog..
    nice story..
    i hve read ur entries..beberapa..n i found that..bahasa u mmg boleh buat org tertarik utk baca..plus story yang u nk smpaikan kn pon bgus n interesting..
    so..
    u are popular coz u r great!

    btw..its nurul here….happy blogging..
    .-= Cerita terbaru nurulbadiah.. kurang ajar punyer manusia curi gambar aku! =-.

  • nurulbadiah

    11 May, 2010 at 5:18 am

    ariff xpopular??i dont think so..bila ade org buat entry psl u..mean that..u n ur blog popular..
    but i never wondering if u popular..u got a very nice blog..nice story..n when i read ur entries2..no wonder la ramai yng suka ngn blog u ni..mmg ade la part2 yng berguna…yang boleh dijadikan rujukan..
    well..
    ur blog nice..my honest compliment…

    btw..its nurul here…hope u sehat2 aja..peace no war..:)
    .-= Cerita terbaru nurulbadiah.. kurang ajar punyer manusia curi gambar aku! =-.

  • fatimah samsuddin

    11 May, 2010 at 1:04 am

    u mmg popular la bro kalau ade org tulis entri pasal u.. hehe
    .-= Cerita terbaru fatimah samsuddin.. ‘LUKISAN JALANAN’.. heh.. cantik wehhh.. =-.

    • ariff

      11 May, 2010 at 3:13 am

      Haha. Kurang gemar menggunakan singkatan banyak-banyak. Dalam sms pun kalau boleh type penuh, maka perkataan penuhlah jadinya. Agak skema pulak kan..

      Gathering yang kat putrajaya tu.. setakat ni keputusannya memang join lah =)

  • mokteh

    10 May, 2010 at 10:50 pm

    perwatakan manusia memang sukar diramal
    apatah lagi jika kenal hanya melalui dunia maya dan tak pernah bersua muka langsung
    boleh jadi sifatnya 100% berlawanan daripada dunia internet di dunia sebenar
    .-= Cerita terbaru mokteh.. Adam Lambert, Iron Man 2, Dan Setahun Yang Lalu =-.

  • SyimaSyaz

    10 May, 2010 at 8:09 pm

    same lah…(tiba2 nak sama dgn ariff)..tak btl, saya jenis manusia yg sussaaaahh sgt nak bukak mulut n jadi ramah tamah.not me..1st time, mmg agak ssh nak bukak mulut tp kalau berdepan dgn orang yang pendiam,saya paksa diri utk jadi peramah..saya akan jadi gile2 talkative kalau dgn orang yang saya rapat n trust…bf saya lah tu!
    kalau kat tempat kerja pun,just focus pada kerja.ckp sesekali je…=)
    tapi bukan ke kurang bercakap lebih baik dari byk ckp…?=)
    .-= Cerita terbaru SyimaSyaz.. Luahan hati =-.

    • ariff

      11 May, 2010 at 3:25 am

      Betul, kurang bercakap ni lebih baik sebab takut kalau cakap banyak nanti, tersalah/terlebih cakap. Orang kecik hati pulak.

      Eh betulla. Kita sama =)

    • ariff

      11 May, 2010 at 3:36 am

      Mungkin format penulisan dalam blog ni boleh diikut sebab saya cuba buat sekemas mungkin. Biasa ambil masa sejam jugaklah kalau nak post satu-satu entri tu.

      Gaya dan intonasi tu, eloklah gaya sendiri, tapi biasalah kadang-kadang mesti terikut-ikut dengan blogger/penulis lain punya gaya. Itu perkara normal, don’t worry.

  • nursarah

    10 May, 2010 at 7:51 pm

    ehehe. mmg blogger dan org asalnya biasanya tidak sama. dunia blog lain, in reality pun lain. sangat banyak yang jenis macam ini. tapi org mudah nak nilaikan kita. aritu masa gatsby. ramai duk review yang aku ni pemalu pendiam dsb. tapi biasalah jumpa org baru secara ramai2 mmg macam tu. len la kalau jumpa blogger setakat sorang dua. abis bising kot.
    .-= Cerita terbaru nursarah.. The Mines. (entry bergambar) part I =-.

    • ariff

      11 May, 2010 at 3:39 am

      Tiket ade dah. Mesti raya kat Malaysia tahun ni :D

      Tak sabar nak balik. Joinlah nanti. Terharu tengok mereka2 yang semangat organize ni. Bagus betul!

  • Wawa

    10 May, 2010 at 5:57 pm

    ramai ckp camtu, biasa yg bnyk “ckp” kat web, pendiam org sbenarnye. tp tak semua kot.. kadang2 tak ramah mula2… tp bila dh knal, ya ampunnn, hahaha
    .-= Cerita terbaru Wawa.. Kesian Yang Menjual ke Yang Membeli? =-.

  • Azah

    10 May, 2010 at 5:53 pm

    klau ko dpat makwe macam aku, senang x yah nak bazir kredit.
    aku pon sama la, x suke cakap dlm telipon.
    jumpa org baru kenal pon agak kekok utk mulakan perbualan.
    hoho…
    kita serupa.
    .-= Cerita terbaru Azah.. test 1 =-.

  • Zaki Helmi

    10 May, 2010 at 5:49 pm

    First time aku nampak ko dalam gambar dulu, aku nampak ada iras2 Alex Yoong. Dan aku dah lupa bila first time kita bersua muka, yg pasti dalam bilik Maja kan? Dan ya, ko memang pendiam, sama macam aku. Kalau dengan orang yg tak kenal susah ouh mula2.

    Dan personally, aku terkejut ko hot di kalangan bloggers perempuan, sebab macam ko kata la kehenseman & kecantikan itu subjektif. Mungkin aku anggap ko tak berapa kacak sebab dibayangi oleh Kyo kot.

    • ariff

      10 May, 2010 at 6:27 pm

      Itulah aku cakap, aku ni biasa je. Nasib baik Kyo xde blog. wakaka~

      Tapi betullah, gambar dulu2 memang iras Alex Yoong. Sekarang takde dah..