Migraine – Sakit Kepala Yang Amat

Salah satu kegemaran aku kalau aku sakit adalah membuat diagnosis terhadap diri sendiri sewaktu sakit, a la Dr. House gitu. Cara aku berfikir lain, aku nampak teori sains apa yang diaplikasikan dalam kehidupan seharian. Mungkin sebab aku fikir terlalu banyak membuatkan aku terkena migraine ni.. Adeh~

Dah bertahun sebenarnya ada sakit kepala ni, sakit dia daripada level pening-pening lalat ke tahap sampai boleh terasa (dan mungkin nampak) denyutan kat kepala ni terutamanya bila sujud dalam sembahyang. Malam tadi selak wikipedia dan rasanya informasi kat situ agak lengkap.

Apa yang boleh trigger/menyebabkan migraine ni datang?

Dalam kes normal, antara sebab-sebab migraine adalah:

  • alahan kepada sesuatu
  • cahaya yang cerah, bunyi bising dan bau tertentu
  • tekanan fizikal atau emosi
  • perubahan dalam waktu tidur
  • merokok atau terhidu asap rokok
  • tak makan
  • alkohol
  • haid
  • makanan yang ada MSG (contoh: aji-no-moto)
  • pening kepala
  • makanan lain seperti chocolate
  • cuaca

Biasanya kat sini, faktor penyebab utama aku pening kepala dan migraine ni adalah disebabkan perut kosong (tak makan), pening kepala dan faktor cuaca. Perut kosong tu normal la kat sini dan memang aku benci sangat. Bangun-bangun tidur je perut kosong! Ni part yang aku memang tak suka hidup kat sini. Kalau dalam sehari tu memang biasalah lambat lunch dan makan pun benda lebih kurang je. Belum cerita lagi part berapa jauh nak cari makanan halal ni.. bertambah-tambah stress. Jadi memang darurat kat sini kalau nak ikut diet pemakanan yang betul. Kalau darurat tu pandai-pandai hidup la kan..

Faktor cuaca ni pun lagi satu. Kadang-kadang kat Moscow ni perubahan cuaca boleh berlaku dengan drastik. Macam sekarang ni nampak je cahaya matahari cerah, tapi kalau keluar angin kuat sampai boleh menggigil. Suhu kadangkala boleh berubah dari 8 darjah Celcius ke 20 darjah Celcius dalam sehari dan perubahan drastik macam ni menyebabkan perubahan dalam tekanan udara. Perubahan dalam tekanan udara menyebabkan badan terpaksa menyuaikan diri untuk mengadjust kebolehan menyerap oksigen dan biasanya bila dah adjust2 macam ni boleh menyebabkan pening dan migraine.

Apa yang aku biasa buat kalau kena migraine ni?

Panadol dah semacam menjadi keperluan dalam hidup aku. Daripada sikit-sikit dulu, sekarang secara purata aku makan satu kotak panadol dalam setahun (150 biji). Kalau kena hari yang teruk ada pernah sampai 8 biji aku kena telan (nota: aras selamat makan panadol adalah 8 biji dalam masa 24 jam).

Lebih kurang macam ni la perasaan bila kena migraine ni

Lepas makan panadol, aku tidur biasanya. Kalau waktu siang, kena gelapkan bilik sebab cerah-cerah sangat pun tak boleh. Jadi lagi teruk pun kadang-kadang ada. Time migraine ni memang cepat marah dan perasaan nak cari gaduh tu sentiasa ada. Jadi aku elakkan sebarang komunikasi dengan manusia lain.

Aku tak tau kenapa, kadang-kadang time aku migraine aku kemaruk nak minum Coca Cola. Kononnya memberi efek yang baik di situ, mungkin sebab gas dia kuat. Aku pun tak tau. Kalau winter aku berendam dalam air panas supaya suhu badan ni jadi normal balik, tapi biasanya kurang efektif gak sebab cuaca terlampau sejuk, dan tekanan terlampau rendah. Senang sangat pening kepala time winter.

Jadi itulah cerita aku dan sakit kepala aku yang tak pernah sudah ni. Sabar jelah..

Comments

  1. idzma says

    migrain eh..sb pk macam2, panas, stress, penat..ble baca2 skit kadang2 ilang..tdo pung kadang2 tak berkesan gak..tak tau nak bt aper lagi..

  2. orkid says

    As Salam

    byk giler telan panadol…
    sepjg idup org ni org rs ader la sebijik dua jer kot org telan panadol…
    dr kecik mmg sll campak dlm longkang jer panadol tu bile kena mkn…
    mintak maaf mak…org tipu2 telan…

    org ader t’baca dlm magazine…
    utk hilangkan rs sakit kepala guna tuala kecik warna MERAH n then basahkan pastu letak kat mata…ni ala2 terapi warna la..guna aura warna merah tu…tp org xtau keberkesanannya…org pernah cuba sbb xya susah2 mkn ubat hahaha tp sllnyer lps letak kat mata sure t’tdonya…so xtau ar yg maner 1 yg b’kesan…tdo (rehat) or tuala merah tu…maybe both kan…or maybe mind set kita tu sendiri konon2 pakai tuala merah leh ilang sakit kepala…tu yg baik…bile sakit kena byk pk +tif n baik2 jerrr…

      • orkid says

        xder tuala merah…ape2 kain merah pun boleh…yg penting warna merah la…tp klu mata yg merah pastu pejam mata tu dengan harapan nk ilangkan sakit pale tu…sure xjd nyerrr laaaa…hahaha

        kot2 la nnt t’gerak hati tu nk try jgn lupa bgtau org…nk tau gak b’kesan ker hehehe

        semoga lps ni ilang terus sakit pale tu…aminnnn

  3. MIEYRA says

    korang….mse aku study dlu lecturer aku ada ckap klau migrain petuanye…sedut air msuk idung.sedut smp air tu msuk kt rongga yg kt area dahi tu (ala ble rse da pedih idung tu btolla tu)…mse tu kte akn rse pedih.tp pastu skt kt pale tu bleh ilang.lecturer aku ckap sal ble air msuk kt rongga tu ade bukaan ape ntah…so die akn kurgkn skt pale.cbela.aku cbe and skunk da lme xwt pale da kurg sakit.biasela keje customer service…for sure tension n skt pale sgt2(xtaula consider migrain ke x).huhu…lg satu cbne produk Mona vie or Gamat healin’.Gamat healin’ rsenye subhanallah aku xthan.tp sgt bgus.selamat mncube…

      • MIEYRA says

        xdela mencabar mne pn.lau ko pnh lemas kt sungai and tersedut air msuk idung….cmtula rsenye…hhahhaha…eh aku pmpuan ok jer…ko laki kot…msti lg kuat kaaaannn….heheheh….da cube ker????at least ko xkna lalui pengalamn waxing.errrmmm….suare jantan bleh betukar tau…hahaha.bubye

  4. says

    saya mengalami maigrain yg teruk, setiap minggu kena,, sampai mata kiri boleh bengkak dan berair mata, kadang2 telan ponstan or paracetamol,,,urat belakang leher kiri pun sakit juga,,,

  5. says

    penat aku google pasal migraine kt intenet. aku dah x thn skrg. tq for da info. 3 minggu straight ak kna migrain, kalau x pn, kepala kiri ak kebas2. smpai wat scanning lg.

    wei, carbonated drink x baik utk migraine la weh, ak dah x minum dah coke semua tu,

  6. says

    riff…ko jangan bergantung kat panadol jer…nanti ader effect kat buah pinggang ko..cari alternatif lain dulu..
    .-= Cerita terbaru hafiz.. Hari ini.. =-.

  7. says

    aku…… aku tidoq je. haha aku kadang2 sebab tengok monitor lama bebeno.. so tido..
    .-= Cerita terbaru TMUkmkd.. Pakistan Sudah, Malaysia? =-.

  8. maisyara says

    mai kalau kena migrain ni bila pertukaran waktu tidur or tak cukup tidur. selain telan panadol, mai minum 100plus dan tidur. ngee^^
    .-= Cerita terbaru maisyara.. Word Cup 2010 | demam, sengal badan ku kau buat. =-.

  9. says

    kalau saya migrain, mencuba sedaya upaya melupakan panadol. walaupun ada depan mata buat-buat tak nampak. haha..sebabnya, taknak immune pada effect panadol pulak. mcm kawan saya die dah jadi junkie dah. sebabnya, panadol, dengan satu lagi ubat sakit kepala dah tade kesan ape2. hoho…

    jadi, isi perut sikit dengan milo panas ke ape, then tutup semua lampu dan tido. tapi, kalau lepas bgn tu masih sakit lagi baru telan panadol.

    tapi..sekarang colitis pulak. adeh…
    .-= Cerita terbaru Nadia Dizarch.. Colitis-Inflammation of the Colon? Bahayakah? =-.

  10. iyllienaz says

    hmm..susah gak kalau asal migrain kena telan panadol..take care yourself..nanti klo mak hans nk masak utk kamu, suruh dia ajak sy sekali..haha
    .-= Cerita terbaru iyllienaz.. Opening MSSM di Stadium Larkin Johor Bahru.. =-.

  11. says

    wah, jangan makan panadol banyak2 weih…
    nanti kesan di hari tua….
    tapi dalam kes ko nak makan apa lagi kan?
    adoi,kesian plak aku baca entry nih
    aku dah faham sebab apa ko xsuka russia
    nanti kalau datang kedah nak pi rumah zakwan ker singgah la umah aku
    suruh mak aku masak sedap2 untuk ko ariff
    nih dah makan ke belum?

Trackbacks

  1. Migrain…

    Share Mereka yang ada migrain selalunya berpunca dari beberapa jenis makanan, bau perfume yang kuat, sinar cahaya atau perubahan cuaca serta keadaan sekitar.  Ada yang sudah tahu punca serangan migraine mereka. Tapi bagi yang masih tercari-cari, tentu …