Kebaikan & Keburukan Widget LinkWithin

Aku tengok sekarang ni majoriti blog dan website menggunakan widget LinkWithin. LinkWithin ni bagus, tapi masih ada keburukan yang patut korang tau kalau gunakan widget ni.

Kelebihan Penggunaan LinkWithin

  • Peningkatan pageviews antara 20-40% Pembaca mudah tertarik untuk baca entri lain bergantung kepada imej dan tajuk yang korang gunakan. Pageviews banyak, duit pun dapat banyak
  • Simple, bersih dan kemas. Berbanding dengan widget Related Post yang berasaskan teks, penggunaan LinkWithin membuatkan relayed posts lebih kemas dan menarik

brought to you by

Keburukan Penggunaan LinkWithin

  • Rugi PageRank. Kalau boleh aku tak nak link ke website-website besar sebab website macam tu tak akan link kita balik. Kalau guna LinkWithin, diorang akan letak link ke website diorang kat setiap entri ¬†dalam blog korang
  • Image cache disimpan di LinkWithin. Keburukan kalau imej dihostkan di luar ialah kalau hosting diorang down, imej tu tak keluar. Jadi agak leceh macam tu
  • Entri berkaitan yang kurang tepat. Aku tak tau macam mana diorang tetapkan entri mana yang berkaitan, tapi aku rasa banyak plugin lain (pengguna WordPress) yang lebih bagus
  • Percuma. Haha.. alasan ni agak melampau tapi kena ingat nothing comes free in this world. Aku yakin suatu hari nanti LinkWithin akan selitkan ads, mungkin pop up ads bila orang klik. Masalah ads dari luar negara ni ialah, kadang-kadang ada trojan, bug dan sebagainya. Kena berjaga-jaga

Alternatif Lain?

Untuk pengguna WordPress, korang boleh gunakan plugin Yet Another Related Post Plugin (YARPP) yang telah dimodifiedkan. Aku dah pernah try cara tu, tapi tidak berjaya sebab aku pun tak reti sangat lagi. Tapi contoh yang paling bagus kat Hongkiat.com la. Untuk tutorial, korang boleh baca kat blog Mr. Piratz.

31 Comments