Kebaikan & Keburukan Widget LinkWithin

Reading Time: < 1 minute

Aku tengok sekarang ni majoriti blog dan website menggunakan widget LinkWithin. LinkWithin ni bagus, tapi masih ada keburukan yang patut korang tau kalau gunakan widget ni.

Kelebihan Penggunaan LinkWithin

  • Peningkatan pageviews antara 20-40% Pembaca mudah tertarik untuk baca entri lain bergantung kepada imej dan tajuk yang korang gunakan. Pageviews banyak, duit pun dapat banyak
  • Simple, bersih dan kemas. Berbanding dengan widget Related Post yang berasaskan teks, penggunaan LinkWithin membuatkan relayed posts lebih kemas dan menarik

brought to you by

Keburukan Penggunaan LinkWithin

  • Rugi PageRank. Kalau boleh aku tak nak link ke website-website besar sebab website macam tu tak akan link kita balik. Kalau guna LinkWithin, diorang akan letak link ke website diorang kat setiap entri ┬ádalam blog korang
  • Image cache disimpan di LinkWithin. Keburukan kalau imej dihostkan di luar ialah kalau hosting diorang down, imej tu tak keluar. Jadi agak leceh macam tu
  • Entri berkaitan yang kurang tepat. Aku tak tau macam mana diorang tetapkan entri mana yang berkaitan, tapi aku rasa banyak plugin lain (pengguna WordPress) yang lebih bagus
  • Percuma. Haha.. alasan ni agak melampau tapi kena ingat nothing comes free in this world. Aku yakin suatu hari nanti LinkWithin akan selitkan ads, mungkin pop up ads bila orang klik. Masalah ads dari luar negara ni ialah, kadang-kadang ada trojan, bug dan sebagainya. Kena berjaga-jaga

Alternatif Lain?

Untuk pengguna WordPress, korang boleh gunakan plugin Yet Another Related Post Plugin (YARPP) yang telah dimodifiedkan. Aku dah pernah try cara tu, tapi tidak berjaya sebab aku pun tak reti sangat lagi. Tapi contoh yang paling bagus kat Hongkiat.com la. Untuk tutorial, korang boleh baca kat blog Mr. Piratz.

By Ariff

Beli rumah, invest MY/US equity, manage unit trust client, tukang kira duit syarikat dan simpan crypto on the side. Pernah bekerja di beberapa MNC dari SG, CH & US dalam industri aviation sebelum Covid. M.Eng Moscow Aviation Institute, Russian Federation. Currently pursuing Certified Financial Planner (CFP) qualification.

31 comments

  1. untuk theme baru ni..aku akan buang Linkwithin tu..dan cuba kurang kan link keluar..:P

    mungkin ads dari nuffnang/advertlets pun takkan diletak..:P

  2. patutla ade link back ngan banyak referall.. ini ke.. tapi itulah plugin yang aku pakai…
    aku pakai pun sebab linkwithin ni tak support theme aku.. kena buat manual edit..

  3. ekceli malas nk host kan plugin kat tmpat sndiri, ekekeke…
    but thanks for sharing ;)

  4. Tapi…sy suka dgn linkwithin ni. Memudahkan.
    Kalau esok dorang kuarkan iklan entah apa2…
    tak pyhlah guna linkwithin lagi…betul tak ariff

  5. ehh bro guna linkwithin gak kan?? hehehe

    saya pun guna linkwithin..rasa nak tukar gak tapi tatau plugin apa yang terbaik..nanti ar usya dulu.. sekarang busy skit ar.. adoiii

  6. aku guna outbrain.. lebih kurang sama macam linkwithin gak la.. blog aku tu pelik sket.. nape ntah takleh install linkwithin..

  7. aku guna link within..mmg bkira2 nak tukr p plugin lain sbb mmg btol ckp ko, entri bkaitan kurang tepat..thanks for the alternative..

    1. LinkWithin memang ada untuk blogspot. Pergi website dia tengok. Senang je kot nak pasang.

  8. dah agak mmg ada keburukan sebab tu x pasang.
    lagipun mesti memberatkan blog

    1. Sebenarnya keburukan tu tak signifikan sangat setakat ni sebab. Terpulang lah. Kalau rasa pageviews tu penting, lagi baik guna je.

  9. salam..dah bnyak kali saya masuk blog arif ni..bnyak istilah2 yg x phm..cnthnye LinkWithin ni…nak tye soklan pun x reti…

  10. aku x minat nak guna link within. dulu pernah pakai sekejap… skg guna related post plugin je nak increase page views.

Comments are closed.