Jalan Jalan Beijing (Part 6)

Ape yang korang boleh teringat pasal China? Kalau sebut je pasal barang kemas ke, barang perhiasan ke? Paling famous, paling murah (agaknye) dapatkan barang-barang made in China nih seperti sutera, jade dan jugak kristal (pos untuk kristal akan ditulis di bahagian seterusnya) Yang menariknye pasal jade nih, kekerasan die adalah ke 2 selepas Berlian. Nak tahu jade tuh ori senang je, pergi ambik kaca mane-mane, lepas tuh cube calarkan atau pecahkan kaca tuh pakai Jade tadi. Gerenti lah pecah! Tak percaya cube cari dalam Internet, sebab dah tengok sendiri lah boleh cerite…

Jade warna hijau (jade paling mahal dalam pelbagai jenis jade)

Yang menariknya jugak dalam Pingat Temasya Sukan Paling Besar di Dunia Olympic 2008 di Beijing di perbuat daripada Jade, kalau tak percaya tengok website nih… Olympicmedal

Perak untuk Jade Perang, Emas untuk Jade Hijau, Gangsa untuk Jade Hitam

Jadi sekarang korang tahu lah ye jenis Jade ade dalam dunia dan macamane nak bezakan antara ori atau tidak…
Pasal harga jade pulak korang jangan risau, sebab harga die aku boleh confirmkan lagi mahal dari emas, tapi of course lah lagi murah dari diamond kan?

Kedai Barang Jade

P/s: Aku cadangkan korang bagi cincin jade je untuk kahwin, sebabnye orang Malaysia tak tahu nilai harga jade tuh, jadi senanglah pakai pergi mane-mane pun tak de masalah, takde orang nak curi (potong tangan) korang..

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

27 Comments