Jalan Jalan Beijing (Part 6)

Ape yang korang boleh teringat pasal China? Kalau sebut je pasal barang kemas ke, barang perhiasan ke? Paling famous, paling murah (agaknye) dapatkan barang-barang made in China nih seperti sutera, jade dan jugak kristal (pos untuk kristal akan ditulis di bahagian seterusnya) Yang menariknye pasal jade nih, kekerasan die adalah ke 2 selepas Berlian. Nak tahu jade tuh ori senang je, pergi ambik kaca mane-mane, lepas tuh cube calarkan atau pecahkan kaca tuh pakai Jade tadi. Gerenti lah pecah! Tak percaya cube cari dalam Internet, sebab dah tengok sendiri lah boleh cerite…

Jade warna hijau (jade paling mahal dalam pelbagai jenis jade)

Yang menariknya jugak dalam Pingat Temasya Sukan Paling Besar di Dunia Olympic 2008 di Beijing di perbuat daripada Jade, kalau tak percaya tengok website nih… Olympicmedal

Perak untuk Jade Perang, Emas untuk Jade Hijau, Gangsa untuk Jade Hitam

Jadi sekarang korang tahu lah ye jenis Jade ade dalam dunia dan macamane nak bezakan antara ori atau tidak…
Pasal harga jade pulak korang jangan risau, sebab harga die aku boleh confirmkan lagi mahal dari emas, tapi of course lah lagi murah dari diamond kan?

Kedai Barang Jade

P/s: Aku cadangkan korang bagi cincin jade je untuk kahwin, sebabnye orang Malaysia tak tahu nilai harga jade tuh, jadi senanglah pakai pergi mane-mane pun tak de masalah, takde orang nak curi (potong tangan) korang..

Comments

  1. farlyna says

    kami sekeluarga akan pergi beijing awal bulan 2/3 sampai 6/3..so masa tu still sejuk lagi tak? ke dah masuk spring? pakaian still nak tebal gak ke?

  2. azie says

    saya plan nak g Beijing dlm bulan Nov 2010 katanya musim winter so nak tahu sejuk sgt ker? bape darjah celcius ? sbb bw kanak2 & baby umur 8,5,3 thn & 8 bln .. sesuai ker tak ?

  3. naniey_oshin says

    sya plan bulan jnuary 2011 thn depn nk pegi beijing..
    tp tkut cuaca sejuk sgt..ada org kata takat beku kn…hu3…
    ok tak kalau pegi tu..??

  4. Rozie says

    Bulan December 2010 nie, saya dan family akan ke Beijing. Boleh bagi tau tak cuaca pada masa tu dan pakaian yang sesuai sebab x pernah pegi.

  5. iyllienaz says

    xbeli ke buat simpanan??but still xtau camne nk pastikan jade ori n x..
    .-= Cerita terbaru iyllienaz.. anak disisihkan kerana warna kulit yang berbeza?? =-.

    • says

      nak pastikan ori atau tak tgk kat cahaye, jgn pastikan tak ade gelembung udara dalam die.. kalau permata kenelah smooth je permukaan luar and dalam… tgk bawah cahaya nak pastikan.. dan jed tahan calar jadi calarkan pada permukaan cermin, kalau jed rosak… maksudnye tak ori…

  6. maisyara says

    silap ckp.. nape batu jade lg mahal drpd emas? bkn emas lg mahal drpd diamond ke?
    .-= Cerita terbaru maisyara.. aku nak MERANTAU. nak berlajar silat boleh? :P =-.

  7. maisyara says

    adekah batu jade ni lebih mahal drpd emas???

    *sorry ler.. tk minat pkai brang kemas mcm ni.. hehehe
    .-= Cerita terbaru maisyara.. aku nak MERANTAU. nak berlajar silat boleh? :P =-.