Daftar Pengundi

Dah daftar ke belum? Nampak ramai yang layak mengundi bukan main lagi di social media. Itu ini kononnya ‘diperjuangkan’. Baguslah ada perjuangan. Tapi kalau bising je lebih tapi tak ambil inisiatif sendiri untuk melakukan sesuatu yang boleh memberikan kesan besar pada perjuangan tu, macam no point lah jugak, betul?

Nak daftar pengundi ni kurang daripada lima minit je. Cara-caranya:

  1. Pergi ke pejabat pos
  2. Bagi IC cakap nak daftar sebagai pengundi
  3. Tak payah isi borang, semuanya akan di key-in terus ke dalam komputer oleh pegawai yang menjaga kaunter
  4. Lepas tu borang pendaftaran yang telah diisi dicetak dan anda hanya perlu menurunjan tandatangan
  5. Siap. Bolehlah teruskan demonstrasi dan bising-bising di Facebook macam biasa. Jangan lupa ajak rakan yang lain (yang layak mengundi) untuk mendaftar sekali. Pilihanraya nanti jangan lupa pergi mengundi

Pendaftaran mengikut alamat pada IC. Jadi kalau alamat lama, maka pendaftaran pun ikut kat situ. Saya daftar je tadi walaupun alamat lama (Melaka). Takpe. Bila dah buat ni, ada obligation nak pergi JPN untuk tukar alamat pada kad pengenalan. Bila ada kelapangan nanti boleh buat. Point sekarang daftar je supaya ada dah tanggungjawab pada negara.

P.s. Help me win a Macbook Air & join my giveaway!

 

Comments

  1. says

    Bila dah tukat alamat kat Pejabat Pendaftaran nanti, jangan lupa pi balik ke Pejabat POS untuk “tukar tempat mengundi”. Prosedur sama macam kat atas tu.

    Takut ada yang salah anggap. Tempat mengundi tak tukar automatik bila tukar alamat di pejabat Pendaftaran, kecuali la kut kalau SPR lepas ni laksanakan “Pendaftaran Secara Automatik” macam yang Pakatan Rakyat minta.
    Entri terbaru cenangau >> Macamana boleh NFC beli kondo tanpa kelulusan pengarah?My Profile

    • Ariff says

      yup. memang tak automatik. kena pergi balik pejabat and tukar semula. alah.. kerja tak sampai 5 minit.

  2. says

    kalau KL, num ic mesti ada nombor 14…
    jadi ’56′ untuk melaka ya?
    baru tahu…..
    btw, rasa ye bek blurkan sikit num ic tu takut ada org yg tak bertanggungjawab guna nanti….
    ^O^
    Entri terbaru takky >> 4 = Itazura Na KissMy Profile