Daftar Pengundi

Dah daftar ke belum? Nampak ramai yang layak mengundi bukan main lagi di social media. Itu ini kononnya ‘diperjuangkan’. Baguslah ada perjuangan. Tapi kalau bising je lebih tapi tak ambil inisiatif sendiri untuk melakukan sesuatu yang boleh memberikan kesan besar pada perjuangan tu, macam no point lah jugak, betul?

Nak daftar pengundi ni kurang daripada lima minit je. Cara-caranya:

  1. Pergi ke pejabat pos
  2. Bagi IC cakap nak daftar sebagai pengundi
  3. Tak payah isi borang, semuanya akan di key-in terus ke dalam komputer oleh pegawai yang menjaga kaunter
  4. Lepas tu borang pendaftaran yang telah diisi dicetak dan anda hanya perlu menurunjan tandatangan
  5. Siap. Bolehlah teruskan demonstrasi dan bising-bising di Facebook macam biasa. Jangan lupa ajak rakan yang lain (yang layak mengundi) untuk mendaftar sekali. Pilihanraya nanti jangan lupa pergi mengundi

Pendaftaran mengikut alamat pada IC. Jadi kalau alamat lama, maka pendaftaran pun ikut kat situ. Saya daftar je tadi walaupun alamat lama (Melaka). Takpe. Bila dah buat ni, ada obligation nak pergi JPN untuk tukar alamat pada kad pengenalan. Bila ada kelapangan nanti boleh buat. Point sekarang daftar je supaya ada dah tanggungjawab pada negara.

P.s. Help me win a Macbook Air & join my giveaway!

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

26 Comments