Coca Cola – Kurangkan Meminum Air Hitam Ini

Aku terpanggil nak buat entri ni selepas membaca berita ni kat Business Times.

Coca-Cola to see more fizz with RM1b plans

It is setting up a 12ha bottling plant at the Enstek Industrial Park in Nilai, Negri Sembilan, which will support its core brands of Coca-Cola and Sprite.

The world’s largest beverage company, The Coca-Cola Company, plans to invest RM1 billion in Malaysia over the next five years to further boost its growth in the country
[Baca lagi]

Hebat. Jual air memang untung banyak. Setakat nak invest RM1billion nak buka kilang baru memang takde hal. Tapi itu bukan point dia kat sini.

Tengok, hitam kan?

Korang perasan tak air coke dalam botol tu warna hitam? Oklah, mungkin dia ada warna tersendiri, tapi kalau beli Coca Cola satu botol memang akan nampak air dalam botol tu warna hitam. Tak percaya pergi tengok sendiri. Tak rasa ragu-ragu ke dengan air yang warna hitam macam tu?

Sejak aku start pergi gym secara aktif ni, makanan dan minuman yang tak berguna macam ni semua aku kurangkan. Yelah, rugi kot dah penat-penat angkat besi sampai tergeliat pinggang kadang-kadang, lepas tu makan benda-benda yang tak berfaedah. Coke ni banyak kalori/gula. Bila gula banyak, lepas tu makan nasi pulak, bertambah-tambah la kalori dalam badan. Lebihan kalori akan disimpan dalam bentuk lemak yang terkumpul di perut. Maka dapatlah perut yang boroi. Tahniah~

Lagi satu aku baca coke ni acidic. Hm.. Ntah la. Ye kot. Bab2 macam ni malas nak percaya sangat, tapi ada je orang rajin nak buat eksperimen. Macam video bawah ni. Orang tu rendam telur (bunyi lain macam.. lol~) dalam air coke selama setahun, tak tau la betul ke tak tapi result dia, kulit telur tu larut dalam air coke disebabkan air tu yang bersifat seperti asid.. macam belajar kat sekolah lak. haha~ Apa kata kementerian masukkan eksperimen ni dalam sukatan pelajaran sains. Takdelah bosan sangat.

Apa-apa pun bukannya nak cakap kat sini jangan minum atau boikot, tapi kalau nak buat tu terpulang lah. Cuma nasihat untuk pemakanan sihat, kurangkan minum Coca Cola ni, kalau boleh segala jenis minuman ringan lain. Aku ni kadang-kadang minum gak, sebab teringin. Tak tau kenapa, dah semacam ada dadah pulak dalam Coca Cola tu.

Tapi serius aku cakap, aku agak prejudis bila tengok warna air Coca Cola ni. Memang hitam legam. Kalau kopi tu boleh percaya lagi sebab aku bancuh sendiri. Ni ntahapehape dalam tu, takde orang tahu. Inilah aku yang paranoid..

Comments

  1. jur says

    aku nie suka btl minum coke,,aku dh cuba berhenti minum coke nie tp smpi skunk xleh….ada sapa2 blh bg tips x….

  2. says

    yang penting gula banyak dalam tu..kalau xpercaya try jemur bawah sunlight..tgk dr rase masam tu tuka jadi manis giler..bila karbonat die dah ilang..100plus pun manis..leh dapat diabetes kalau amik berterusan

  3. Farah says

    aku pun x suka minum coke dan air yg mengandungi karbonat..rase sakit tekak kalau minum air macam tu..dan yg paling aku x suka nanti bila lepas minum asyik rasa nak ber’gas’ je(bukan kentot eh)

  4. liza says

    Elakkan minum air ni & yg sewaktu dgnnya… terutamanya para kaum hawa.. x bgs utk sistem peranakkan kita..peringatan utk dri sy jgk lps apa yg jd kat kakak sy… 2 kali dibedah sbb cyst.. doc ckp yg slh 1 puncanya sbb suka minum jenis yg ni la…

  5. tanpanama says

    sape2 yang ade ‘tandas’ yang dah berkarat di rumah. try lah tuang coke dekat mangkuk tandas. cube check dalam mase sehari,i.allah pasti bersih berkilat..

  6. says

    aku mmg dah lama stop minum air coke n pepsi, sejak skolah menengah lagi..sbb dah tahu keburukan air nih. Masa tak tahu dulu selalu je minum, tapi xmo la…byk keburukan coke neh…in addition, air coke, rokok ni semua punya kerja orang yahudi, korang fikir2 logik la kenapa kan?!
    Ariff, jgn nak rasa2…org cakap jangan…maknanya jangan…huhuhu~~ =)
    .-= Cerita terbaru wawaa.. Bola bowling hempuk aku! =-.

    • lily says

      7up pown sama la….xleh minum gak…cuba rendamkan brg tembaga yang dh berkarat….tgk resultnya after 2 hour….

  7. fifi says

    gile..
    nasib ak bkn orng ske air gas2 nie..huhu
    tp 100plus
    ak sukak!huhu
    .-= Cerita terbaru fifi.. do dream, plan and set your goals high =-.

  8. says

    …takut gak dgr n tengok…skg mmg x minum dah…nk diet..hehe…tp klu time dahaga tueeee…mak datuk sedapnyer….tp tpaksa ku tahan juge…

  9. says

    Dah lama aku stop air berkabonat ni…dah la gula banyak, acidic pulak…amat tidak sesuai dengan orang yang gastrik cam aku…air suam, terbaikk!!

    • ariff says

      Air cincau tak hitam, kecuali kalau cincau tu halus gila. Lagipun air cincau ni air biasa je. Dan saya suka =)

  10. says

    ariff..thanks for sharing it..minuman ni mmg berhantu…especially bila drive balik kampung..konon2 nak buat ubat tahan ngantukk…
    .-= Cerita terbaru eyriqazz.. Transformasi Alisya =-.

  11. MrRollies says

    aku minom kadang2 je..
    kalau teringin sangat baru aku i beli..
    kalau teringin beiasa2 je aku try tangguhakan minom,nanti lama2 hilangla rasa teringin tu huhu
    .-= Cerita terbaru MrRollies.. 8 Modifikasi Badan Yang Menyeksakan =-.

  12. lan says

    dah lama da dgr pasal ni…minum coke pon 2 3 kali dlm 6 bulan..tu pon kalo nk buat coke float…huhu..farah ske minum coke…ko nasihat die tu

  13. SyimaSyaz says

    tak minat minum coke..tp kalau makan fastfood terpaksa minum..no choice! itu pn 2,3 sedut jew

  14. epulafea says

    untung-untung aku seperti alergik minuman berbikarbonat ini; jika sekali teguk boleh flatulence dua tiga hari..

    hmm. mujur alternatif lain masih banyak.

    air kosong lebih enak. hiks!
    .-= Cerita terbaru epulafea.. 16 mac 2010 =-.

  15. says

    akak pernah terbaca yang air coke ni, org jew yang cipta, tapi dieorng sendiri tak minum(means kat Israel tu)… huhuhu akak pun nak buat eksperimen lah, salur sinki tersumbat, kot-kot boleh lancar ke sbb die boleh menghakis huhuhu..

    diri sendiri mg tak minum air gas. huhu, nway thanks for sharing, scary tgk video tu.

    • says

      sis minum coke ni sbb lepas minum ni, sure angin2 semua kuar…sedap jer sendawa…hehee..xsenonoh kan..

      tp ingat xdulu pernah ada cerita bangla mati dalam tong air ni ke pepsi ntah kat kilang dia…lama dah laaaa citer ni…selama tu sis xminum airni bg ruang dan masa dia cuci tangki dia dulu..hehehe

      p/s: napa kod intext ariff kuar gitu? taip post dgn WLW gak ke?
      .-= Cerita terbaru DaHLia.. Ada update, ada trafik? Pentingkah update blog selalu? =-.

      • says

        huhu..sy pn tak minum sejak dengar bangla jatuh kat dalam tangki tu :P
        sekarang pn tak minum..kalo minum pn time penat sgt2..selalunya pas buat kuih yg banyak guna tenaga/main asap waktu bulan puasa

        • ariff says

          Hahaha. Betul ke cerita bangla jatuh tu? Ades~ Ntah sape la yang terminum time tu.. Memang malang..

      • ariff says

        Eh la.. tak perasan. Takdelah. Type guna wordpress la. Kesilapan disitu. patutla tak kuar ads.

  16. says

    i mmg xleh minum coke…
    nanti I pening2…
    pastu rasa cam nak pengsan…
    kira satu bdn mmg rasa xsedap arr…
    lgpown I mmg dah lama prejudis sket kat air coke nie…
    huhu…

  17. maisyara says

    tak minum pun coke. and tak minat. gas dia kuat sgt..

    but, air ni pernah buat kawan mai hampir K.O sebab minum banyak sangat. sakit macam mana pun mai tak tahu. dia cakap air coke buat dinding perut dia makin nipis. macam tu la kot dia cakap. air ni tak bagus ler. macam aliff cakap, ketagih sudah. hahaha. but, not me ler. xD
    .-= Cerita terbaru maisyara.. Dunia Blogger | tiba masa aku berhenti menulis blog. =-.

  18. says

    aku dulu2 mmg ketagih minum coke ni.. setiap hari minum 1.5 liter.. hahaha.. tapi lepas dah kena gastrik sbb coke ni la.. aku dah kurangkan sket la.. eh byk.. hehe..

    makcik aku klu nak mkn ubat mesti nak kena ngan coke.. mungkin dah terbiasa kot.. ade ganja kot dalam coke.. sbb tu ramai jer ketagih.. blurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr..

  19. says

    Dah lama tak minum coke ni. Sejak keje makan ni, minum yg sendiri buat je. Hehehe. Anyway, thanks for sharing the info. Sokonglah produk tempatan.

  20. says

    aku baru plan nak minum coke esok. bukan apa, terliur kot, semalam masa kuliah lecturer aku selamba minum coke yg sejuk depan student. dia kata ada orang bagitau dia yg coke ni boleh kilatkan duit syiling, so imagine la kesan nya pada perut, then dia kata, “saya peduli apa, saya suka minum”. aku pun terkesan ngan kata-kata dia. adoi..
    .-= Cerita terbaru nursarah.. lelaki cool lebih diminati. =-.

    • ariff says

      Hahaha~ Ntah hape hape la lecturer tu. Biarlah dia. Kalau minum sekali sekala takde hal. Tapi kalau minum tiap2 hari, kenalah check balik.. Takut ada apa-apa yang tak kena..

  21. says

    bagus entri kali nih (mesti tuan blog tanya “ehh entri sebelum nih tak bagus ke?” haha)

    dah lama quit minum coke. lain2 carbonated drinks pun suda lama x teguk. clap clap clap.

    kudos for myself and you as well :)
    .-= Cerita terbaru anakgajah13.. EARTH HOUR OFFICIAL VIDEO =-.

  22. says

    aah, dulu pun selalu gila minum air ni. kira macam gila addicted lah.
    hari-hari wajib ada, yang light or diet or vanilla memang tak layan sangat sebab yang pior coke ni rasa dia lagi kuat. kadang-kadang sakit hidung.
    tapi semenjak 2,3 bulan ni, dah memang tak sentuh langsung dah coke, sebab caffien yang kononnya sikit dalam coke tu memang boleh buat sakit kepala 2 hari.

    so, jangan minum coke. HAHA.
    .-= Cerita terbaru feeza.. i’m a smoker babeh ! =-.

Trackbacks