Coca Cola – Kurangkan Meminum Air Hitam Ini

Aku terpanggil nak buat entri ni selepas membaca berita ni kat Business Times.

Coca-Cola to see more fizz with RM1b plans

It is setting up a 12ha bottling plant at the Enstek Industrial Park in Nilai, Negri Sembilan, which will support its core brands of Coca-Cola and Sprite.

The world’s largest beverage company, The Coca-Cola Company, plans to invest RM1 billion in Malaysia over the next five years to further boost its growth in the country
[Baca lagi]

Hebat. Jual air memang untung banyak. Setakat nak invest RM1billion nak buka kilang baru memang takde hal. Tapi itu bukan point dia kat sini.

Tengok, hitam kan?

Korang perasan tak air coke dalam botol tu warna hitam? Oklah, mungkin dia ada warna tersendiri, tapi kalau beli Coca Cola satu botol memang akan nampak air dalam botol tu warna hitam. Tak percaya pergi tengok sendiri. Tak rasa ragu-ragu ke dengan air yang warna hitam macam tu?

Sejak aku start pergi gym secara aktif ni, makanan dan minuman yang tak berguna macam ni semua aku kurangkan. Yelah, rugi kot dah penat-penat angkat besi sampai tergeliat pinggang kadang-kadang, lepas tu makan benda-benda yang tak berfaedah. Coke ni banyak kalori/gula. Bila gula banyak, lepas tu makan nasi pulak, bertambah-tambah la kalori dalam badan. Lebihan kalori akan disimpan dalam bentuk lemak yang terkumpul di perut. Maka dapatlah perut yang boroi. Tahniah~

Lagi satu aku baca coke ni acidic. Hm.. Ntah la. Ye kot. Bab2 macam ni malas nak percaya sangat, tapi ada je orang rajin nak buat eksperimen. Macam video bawah ni. Orang tu rendam telur (bunyi lain macam.. lol~) dalam air coke selama setahun, tak tau la betul ke tak tapi result dia, kulit telur tu larut dalam air coke disebabkan air tu yang bersifat seperti asid.. macam belajar kat sekolah lak. haha~ Apa kata kementerian masukkan eksperimen ni dalam sukatan pelajaran sains. Takdelah bosan sangat.

Apa-apa pun bukannya nak cakap kat sini jangan minum atau boikot, tapi kalau nak buat tu terpulang lah. Cuma nasihat untuk pemakanan sihat, kurangkan minum Coca Cola ni, kalau boleh segala jenis minuman ringan lain. Aku ni kadang-kadang minum gak, sebab teringin. Tak tau kenapa, dah semacam ada dadah pulak dalam Coca Cola tu.

Tapi serius aku cakap, aku agak prejudis bila tengok warna air Coca Cola ni. Memang hitam legam. Kalau kopi tu boleh percaya lagi sebab aku bancuh sendiri. Ni ntahapehape dalam tu, takde orang tahu. Inilah aku yang paranoid..

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

62 Comments