Blog Cantik Blogger Perempuan Malaysia 2011

Reading Time: 2 minutes

Dah lama sebenarnya nak kemaskini senarai ni, tapi sampai sudah tak dapat. Bukannya apa, I’m just too picky. Susah sebenarnya nak cari blog blogger perempuan yang cantik (bukan blog perempuan cantik ye…) sebab satu je, perempuan tak reti design dan code blog.

Jadi saya dah berulang kali tengok balik pada senarai lama. Kebanyakan blog masih 100% pada rupa yang sama. Kalau 100% sama, tak perlulah saya senaraikan lagi sebab boleh tengok sendiri dalam senarai yang lama (sorry screenshot dah hilang atas kesilapan teknikal).

Penyenaraian ini adalah berdasarkan kriteria berikut:

  • Design header yang menarik dan kena pada keseluruhan blog termasuk tema dan latar belakang blogger tu sendiri.
  • Sidebar tersusun rapi – sebenarnya kalau tak nak sidebar bersepah walaupun banner berlainan saiz, centerkan aje kesemua elemen. Susunlah daripada banner paling kecil, kepada paling lebar dan sebagainya. Kalau rajin, resize banner.
  • No bullshit pop-up especially pop up yang paksa orang Like. Benda macam tu menampakkan yang anda tak confident dengan content sendiri, jadi paksa orang suruh Like supaya dapat menambahkan fan.
  • Of course, blog bukanlah 100% bahasa Inggeris.
  • Last but not least, kekemasan dari atas hinggalah ke bawah.

Tiga blog telah dipilih untuk penyenaraian kali ini. Walau bagaimanapun, kalau ada blogger perempuan yang lawa dan rasanya setanding dengan tiga blog ni, boleh cadangkan pada saya dan saya akan pertimbangkan. I’d be more than happy to evaluate their blog.

Tiga blog ini bolehlah dijadikan contoh kepada sesiapa yang nak redesign blog mereka. Ada blogger content menarik, but design is very basic. Invest some time (maybe money) supaya rupa blog bertambah menarik. It’s not a requirement but a complement. So without further ado (and any without particular order) tiga blog cantik blogger perempuan Malaysia 2011 goes to:

blog sayadoodle
Saya Doodle

blog fatin iskandarshah
Fatin’s Formulated Feelings

blog ajwin ajeera
Ajwin Ajeera

blog miss lolly

Miss Lolly

blog saffawati

Saffawati’s Blog

Looking forward to see more beautiful blog from fellow beautiful Malaysian girl bloggers. Impress me. Pada masa yang sama, dijemput untuk menyertai projek 5 blog. Kita tengok 5 blog mana yang paling kerap dilawati oleh blogger Malaysia untuk tahun 2012.

Comments

63 responses to “Blog Cantik Blogger Perempuan Malaysia 2011”

  1. Nine Avatar

    Saffa kreatif, Lolly lawa blogspot yer..

  2. Sya Isya Avatar

    memang cantik-cantik belaka. Sya memang tak reti nak design blog cantik2. huhu

  3. Lia Nadia Qistina Avatar

    alamak! Saya rasa blog kendalian saya out! Jarang ada blogger perempuan menulis artikel-artikel teknologi apatah lagi yang berbentuk berita industri gajet seperti yang saya buat.. anyway thanks for the list bro! I feel inspired.

  4. Azza Azman Avatar

    diorang ni blog cantik, muka pun cantik….

    1. Lia Nadia Qistina Avatar

      ya betul .. muka diorang lawa-lawa..muda lagi.

  5. Mr.Danfiq Avatar

    mmg cantik dorang design blog.. tuan ampunya pun cantik.. ehehehe.

  6. amyamlan Avatar

    Lawa sungguh designnyer,,,,,saya baru berjinak – jinak jer

  7. Azuan Avatar

    Cantik2 design blog nya.. kalah sy punya.. lgpun padanlah, tuan punya blog pun cantik2 jer.. :)

  8. Lagubestbest Avatar

    Ramai blog/blogger perempuan yang cun nih keluarga berada. Boleh nampak. Biasalah perempuan..

  9. Harfiz Avatar

    Perempuan je ke? Hehehe :D

  10. Anonimes Avatar

    Nimes suka baca belog ni — http://hakmiliksaya.blogspot.com/. Belog dia kemas, design pun tak kabut. sedap je tgk. tapi ni choose based umur jugak ke? cause she still school student.

  11. ciksembang Avatar

    mmg tak tersenarai la.. tak reti nak mendesign sekadar pandai nak kemaskan blog je

  12. Azza Azman Avatar

    atas cabaran Ariff, saya pun dah senaraikan blog paling kerap dilawati pada tahun 2011 tada!! http://azzaazman.blogspot.com/2012/01/5-blog-paling-kerap-dilawati-2011.html

    mungkin tahn 2012, Blog Ariff pulak, maaf lah saya baru je kenal Blog ni… sape suruh khennnn

  13. Azza Azman Avatar

    atas cabaran Ariff, saya pun dah senaraikan blog paling kerap dilawati pada tahun 2011 tada!!

    mungkin tahn 2012, Blog Ariff pulak, maaf lah saya baru je kenal Blog ni… sape suruh khennnn

  14. cikpuanhady Avatar

    memang comey..bilalah blog me nak lawa..haha..

  15. ayu lilprincess Avatar

    wow…memang lawa!! terer dorang mendesign blog..jeles!

  16. Nia Ridzwan Avatar

    awesome! boleh jadi inspirasi ni :)

  17. Ekspresi Ruang Avatar

    list utk lelaki xde ke bro? looking forward to reading that :)

  18. tarmizishukri Avatar

    harap2 blog aku boleh masuk list ko lepas ni ^^,V

  19. AZZA AZMAN Avatar

    Miss lolly page tu memang cantik, eh blog dia cantik, tapi orangnya pun cantik juga…. sangat ceria layoutnya. Ben Ashaari yang perkenalkan dia masa dulu dulu.. tu yang kenal tu.

  20. yangbaik Avatar

    eh… rasa2nya malam tadi bagi komen kat sini, apsal tak keluar.

    nak join seblog leh…hehehe

  21. ohcikgu Avatar

    3 orang aje? Bagilah banyak sikit. hehe..

  22. Fazreen Avatar

    blog no 2 tu ada auto play bg music. mana aci. LOL

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      haha. Asalnya nak reject gak, tapi kali ni aku tengok purely design je. Terpaksalah pekakkan telinga. Nasib baik lagu tak jiwang karat

      1. Khairul Aizizi Avatar
        Khairul Aizizi

        Hai, bro belajar dekat Moscow ke? Amik kos apa? Boleh tak suggestkan blog2 yang cita pasal aerospace, aeronautik dan kapal terbang sebab saya lepasan SPM dan amat minat kapal terbang selepas membaca artikel tentang jurutera kapal terbang dalam surat khabr baru-baru ini.

        Kat Malaysia ni mana tempat boleh amik kos tu? Tima kasih.

        1. Fazleen Nor Avatar
          Fazleen Nor

          I selalu baca blog kujie.com, tak silap hari tu dia ada buat artikel dan suruh tengok tentang kos kapal terbang dekat blog http://www.airasri.com

          Maybe you can get something there, hope its helps and good luck.

  23. Fitrihadi Avatar

    Yang penting blog tu kena kemas dan cantik. Kalau ada wow factor lagi bagus :)

    Buat ar lagi entry kategori blog ni.. boleh mengenengahkan bakat-bakat baru dan terbaik. hehe…
    .

  24. klcitizen Avatar

    memang tak ada harapan nak masuk list ni ariff.. :)

  25. titan Avatar

    aku tak kenal tiga-tiga tu. tapi..blog diorang memang cantek.

  26. Izwan Avatar

    baca recent comment.. tips nak masuk list ariff kena design header besar2.. terfikir plak aku nak list out blog takde header.. hahaha

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Boleh je nak cadangkan.

  27. Nabel Avatar

    Nampak macam si ariff kita lebih kepada design header yang besar, tips untuk sesiapa nak masuk dalam list ariff.

    hehe, lawa-lawa juga header dorang, lagi lagi ajwin tu.

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      kalau header text, orang lain boleh tiru. Kalau header custom, baru nampak ada effort

  28. AZZA AZMAN Avatar

    hehe tak sabar nak tunggu list baru.. mesti syakey tu masuk kan.. blog dia comel sangat dan simple… http://syakey.blogspot.com/

  29. aziq Avatar

    Cantek blog2 ni..Kasi banyak lagi best..

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Ada beberapa pencalonan baru dalam pertimbangan. Akan dikemaskini selewat-lewatnya minggu hujung minggu ni

  30. zafira Avatar

    Semua blog kemas dan cantik. Saya pun suka baca blog Ajwin. By the way, all the bloggers above juga memang cantik. (Indeed).

    Ehehe. :)

  31. paeh Avatar

    blog sayadoodle tu zelo yang buat… mana aci… kakakaka… eny mana reti main code kat tumblr… kakaka…

    by the way tambah lagi satu ciri blog yang cantik ariff. NO BULSHITT AUTOPLAY SONG.

    KAHKAHKAH

  32. lilacfla Avatar

    rasanya blog saffawati pun lawa. http://saffawati.com/

    satu lagi, blog tu kena owner sendri buat ke, upah orang? hehe
    upah orang konfem la lawa kan. :)

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      tak kisah siapa buat. Asalkan lawa

    2. otoks Avatar

      a’ah blog saffawati tu pun mmg best..

  33. cik sha Avatar

    blog saye cantik tak? hahaha..

  34. otoks Avatar

    Best je baca blog Saya Doodle tu.. Eh2, yang lain tu pun best jgk. Hihi

  35. wazy Avatar

    Saya Doodle tu memang cantik

  36. AZZA AZMAN Avatar

    saya suka tengok blog saya sendiri AZZA AZMAN http://azzaazman.blogspot.com

    dan satu lagi suka sangat tak tau lah kenapa http://syakey.blogspot.com/
    blog dia smart seyh…

    1. Nia Ridzwan Avatar

      sokong! blog kak syakey lawa :)

  37. Yuu Hidayu Avatar

    cantik la sume nye… :)

  38. man Avatar

    blog cantik dan blogger cantik..sama penting bagi org bujang..nasib aku dah kawin..hehe :)

  39. jedi Avatar

    Blog popuan je ke?? laki xde ek??

    blog aku mmg bersepah…hahahha

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      blog lelaki masih cuba dibuat list. Senarai sebelum ni pun ada dah. Banyak blog yang tak berubah rupa

  40. Shahrul Avatar

    blog lelaki kacak takde ke bro…hahaha

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Dalam proses.

  41. Noriz Avatar

    blog ank gadis mmg cantik semua…

    klu akak start blog dr zaman ank dara dulu maybe blog pun cute tpi sbb start bila dah status mak dara so comot je lah…hehehe

    1. wanG Avatar

      hahaha..comel la akak ni…hehehe

  42. ainun Avatar

    cantik blog diorang….

  43. Ahmad Ijat Avatar

    Tak tau macam mana nak cantikkan blog..mungkin betul kata Mr Arif, kena spend some money kot..

  44. afiqaiman Avatar

    tunggu blog cantik blogger lelaki 2011 pulak hehe.

    1. aizuddin Avatar

      hensem lebih sesuai kot :p

  45. lina Avatar

    3 je..? blog yg simple tp content dia mnarik…nak harap blog aku..mmg x la kan..hihihih

    1. sukacuka Avatar

      eleh lina…nak la tu kan..meh aku buat review blog hang..nak tak.. hehehe

      1. lina Avatar

        hahahha..x pela..kita dah kurang aktif blogging skrg..bahaha..sentap sbb x smpt bayar domain..terus ilang mood blogging..

    2. Ariff Avatar
      Ariff

      senarai ni based on design. Tutup mata pada content

  46. CMRatu Avatar

    memang cantik blog2 ni.. kreatif..