Blog Cantik Blogger Perempuan Malaysia 2011

Dah lama sebenarnya nak kemaskini senarai ni, tapi sampai sudah tak dapat. Bukannya apa, I’m just too picky. Susah sebenarnya nak cari blog blogger perempuan yang cantik (bukan blog perempuan cantik ye…) sebab satu je, perempuan tak reti design dan code blog.

Jadi saya dah berulang kali tengok balik pada senarai lama. Kebanyakan blog masih 100% pada rupa yang sama. Kalau 100% sama, tak perlulah saya senaraikan lagi sebab boleh tengok sendiri dalam senarai yang lama (sorry screenshot dah hilang atas kesilapan teknikal).

Penyenaraian ini adalah berdasarkan kriteria berikut:

  • Design header yang menarik dan kena pada keseluruhan blog termasuk tema dan latar belakang blogger tu sendiri.
  • Sidebar tersusun rapi – sebenarnya kalau tak nak sidebar bersepah walaupun banner berlainan saiz, centerkan aje kesemua elemen. Susunlah daripada banner paling kecil, kepada paling lebar dan sebagainya. Kalau rajin, resize banner.
  • No bullshit pop-up especially pop up yang paksa orang Like. Benda macam tu menampakkan yang anda tak confident dengan content sendiri, jadi paksa orang suruh Like supaya dapat menambahkan fan.
  • Of course, blog bukanlah 100% bahasa Inggeris.
  • Last but not least, kekemasan dari atas hinggalah ke bawah.

Tiga blog telah dipilih untuk penyenaraian kali ini. Walau bagaimanapun, kalau ada blogger perempuan yang lawa dan rasanya setanding dengan tiga blog ni, boleh cadangkan pada saya dan saya akan pertimbangkan. I’d be more than happy to evaluate their blog.

Tiga blog ini bolehlah dijadikan contoh kepada sesiapa yang nak redesign blog mereka. Ada blogger content menarik, but design is very basic. Invest some time (maybe money) supaya rupa blog bertambah menarik. It’s not a requirement but a complement. So without further ado (and any without particular order) tiga blog cantik blogger perempuan Malaysia 2011 goes to:

blog sayadoodle
Saya Doodle

blog fatin iskandarshah
Fatin’s Formulated Feelings

blog ajwin ajeera
Ajwin Ajeera

blog miss lolly

Miss Lolly

blog saffawati

Saffawati’s Blog

Looking forward to see more beautiful blog from fellow beautiful Malaysian girl bloggers. Impress me. Pada masa yang sama, dijemput untuk menyertai projek 5 blog. Kita tengok 5 blog mana yang paling kerap dilawati oleh blogger Malaysia untuk tahun 2012.

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

63 Comments