Lelaki & Perempuan Boleh Berkawan Ke?

Lelaki dan perempuan boleh berkawan ke? Maksud saya, berkawan rapat dan berdua macam tu. Tapi kawan je. Jom tonton video tentang isu ni.

Apa yang saya boleh simpulkan daripada video ni:

  • Jaga-jaga kalau boyfriend anda terlalu rapat dengan perempuan lain, tapi ini tak berlaku pada lelaki sebab perempuan yang biasanya akan lebih rapat dengan boyfriend mereka dalam sebuah relationship yang normal.
  • Perempuan boleh kekalkan status ‘just friends’ sahaja, takde masalah tetapi most of the time, lelaki yang jadi kawannya akan mula perasan yang perempuan tu suka dia terutamanya bila perempuan tu cantik. Lagi cantik, lagi cepat perasan.

Tak setuju? Apa pula pendapat anda?

Bantu saya dapatkan hadiah tamat belajar. Sila klik

33 Comments

  • farah idris

    26 December, 2011 at 12:29 am

    bg sy, it depends kt korg mcm mane nk handle bnda neh…dulu sy dew kwn lelaki BFF yg sy knal slame 10 taun…then baru2 neh die confess yg die mang dh ske kt sy sjak 10 taun yg lpas…kesudahannya, kami dh putus kwn skunk sbb perhubungan kami neh dh smkin plik…ssah rsenya nk handle pershabatn jika kita dew feelings towards each other..mang agk sdey mlihat pershbatn terkubur bgitu shja…but when the time comes, we have to move on with our lives..thats what makes me strong until now…:-)

  • Lord Zara

    17 December, 2011 at 6:31 am

    Boleh je beb.
    Aku ada kawan baik, best buddy = lelaki.
    Bertahun aku boleh kawan dengan dia, help each other, etc dalam keadaan stay as buddy. Dia ada love life dia sendiri, aku dengan hidup aku sendiri. Tak pernah ada sekelumit perasaan pun :)

  • kpev2

    14 December, 2011 at 11:04 pm

    Kadang-kadang pompuan juga yg lebih perasan.
    Berkawan boleh tapi jangan terlebih batas.
    Berkawan berpada-pada aje. Nanti perasaan pulak kena
    main-mainkan..

  • Ariff

    10 December, 2011 at 5:13 pm

    Dah baca setiap satu komen anda. Terima kasih atas pendapat dan pengalaman anda semua. Harap dapat membantu pembaca lain yang buntu dengan persoalan ini =)

  • Noriz

    10 December, 2011 at 4:52 pm

    confirm tak boleh!

    haha, sbb my own experienced dolu2…
    plus Movies My Best Fren wedding & Kuch Kuch Hota Hai pun ada selit psl ni gak…

    mmg susah boy n girl nk sekadar fren-fren je, sikit2 mesti ter feeling bunga-bunga cinta, tpi samada lelaki ego nak ckp atau pompuan segan luahkan so semua makan dalam, padahal dlm hati ada bunga…huhuuu

  • akubiomed

    10 December, 2011 at 2:36 am

    Kenyataan mengenai lelaki perasan yang dia syok sendiri apabila ada wanita rapat dengan dia tetapi sebenarnya hanya kawan sahaja. Ia menyakit kalau ketahui hal yang sebenar.

  • hisham

    10 December, 2011 at 1:53 am

    berkawan baik boleh..tapi ada batasan..sejauh mana ‘baik’ tu?

    lelaki dgn lelaki pun ada batasan… ini kan pulak lelaki vs perempuan.. sbb cas negative (-) dan positive (+) berbahaya bila berdekatan..

  • Fitrihadi

    10 December, 2011 at 1:17 am

    perempuan boleh kawan dengan laki sebab diorang suka attention. tapi laki takleh kawan dengan perempuan sebab diorang pun ada hati dan perasaan. lelaki takde siapa2 untuk berkongsi masalah bila dalam kesusahan atau bila stress kecuali dengan kawan perempuan diorang. Agak weird lelaki nak kongsi masalah dengan kawan lelaki dia. Tak macho ar kan. that’s why one day lelaki akan suka gak kat perempuan tu.
    .

  • azman

    10 December, 2011 at 12:54 am

    Memang lelaki cepat perasan bila pmpn tu baik semacam jer…alah kalau pmpn suka kat kita boleh nampak dari segi body language.”Action speak lauder than words hehehe”…

  • titan

    10 December, 2011 at 12:37 am

    em..susah. bukan tak pernah cuba. tapi memang tak jadi. kalau tak aku yang suka kat dia..mesti diorang yang suka kat aku.

    Jadi..aku memang tak leh berkawan rapat. Kawan biasa-biasa aje tu leh la kot.

    Tapi yang selalu jadi..kalau aku layan prempuan tu lebih sikit. Kompem diorang sangkut tak kiralah pempuan tu lawa ke huduh ke..cantik ke..apa ke..

  • mayam

    10 December, 2011 at 12:25 am

    myb.. myb not.. b’kwn x slh tp ade bts2 nye.. n yg plg pntg klu da taw yg kwn kta 2 de feeling kt kta.. jgn men kn prsaan dia.. ;)

  • missina

    9 December, 2011 at 11:57 pm

    rasanya mungkin agak susah nak berkawan baik juga,,kadangkala boleh terpesong terbit bibit perasaan,,bergantungla camne,,kalau takde tarikan mustahil jugk boleh jatuh cinta,,

  • haiqal

    9 December, 2011 at 11:52 pm

    Bagi aku tiada masalah.I used to have girlfriends yet boyfriends.Kawan lah.So far so good.Perempuan ini macam bagi kita inspirasi how to take care of girll,tapi no feeling pun.Macam da anggap mereka tu adik beradik.

  • red

    9 December, 2011 at 11:47 pm

    aku rasa tak jugak. sebab aku sendiri berkawan rapat dengan sorang fenfuan. and status kitorang masih close friend. aku tahu macam susah nak percaya. pelik, kn?

  • kakyong

    9 December, 2011 at 11:40 pm

    semasa di kampus dulu pun (back 20 years ago), kakyong pun ada kawan baik lelaki.. mungkin sbb kami rapat sbb dlm 1 team musik & gamelan. then dah habis study & dah kerja.. terjumpa lah dia semula.. pastu pernah la jugak lepak2 rumah dia & kenal dgn mak & adik-beradik dia (tak bermalam la).. then lepas 1-2 tahun, dia ade cakap, tak nak rapat2 sgt , nanti kena gossip.. nak tergelak pun ade bila dia cakap mcm tu.. yer lah sbb kita kawan biasa jer kan.. memang xde feeling2 pun.. pastu dia plak dpt kerja yg kena travel oversee, so kami pun xde la berjumpa2 dah..

  • umairamaisara

    9 December, 2011 at 9:56 pm

    kadang2 lelaki dengan wanita boleh berkawan baik cuma most of the time xboleh kot. hehe. kalau dah rapat sangat tu last2 mesti ada punya la sikit2 perasaan ke feeling2 ke segala bagai. hoho.~

  • ainun

    9 December, 2011 at 9:32 pm

    bagi saya lelaki dan perempuan boleh jadi kawan biasa saja. saya rasa itu lebih baik. dan persahabatan akan kekal lama, mungkin berpuluh tahun.

    sebab apa tak boleh jadi kawan baik, saya tak boleh bagi jawapan spesifik sebab ia bergantung pada individu. tapi, kawan biasa is better. lama-lama pon akan jadi kawan baik cuma ia masih dalam kawalan. so, dua-dua akan lebih selesa berkawan..hatta sampai kahwin, ada anak dan sbg nya…

    hanya pendapat peribadi

  • namee roslan

    9 December, 2011 at 8:58 pm

    hoh, namee baru tengah nak up pasal batas kawan laki dan perempuan. :D

    em, tapi personal opinion. laki dan perempuan boleh kawan tapi ada batas lah. ni kadang-kadang tengok laki pompuan berkawan siap main tepuk2 tampar, main cubit2, duk atas riba, main panggil sayang2, kongsi minuman (air liur campur). too much lah.kan boleh jadi lain macam tu. em kalau yang dah couple tu, boleh jadi salah faham kat pasangan masing2. so jaga2 lah. jangan tak jaga batas.

  • akid azami

    9 December, 2011 at 8:48 pm

    hehe. aku pernah update status ni : “aku rasa laki dengan perempuan takleh jadi kwn baik”

    Dari feedback status tu, ramai setuju dgn aku.

    Bagi aku boleh je jd kwn baik.. cuma niat kena betul.. tp mostly, lelaki bermasalah dalam hubungan mcm ni.. sebab lelaki cepat perasan.. cepat sgt jatuh cinta.. nak2 kalau perempuan tu cun..