Gadis Malaysia Lebih Menyukai Lelaki Yang Menggunakan Android Berbanding iPhone?

 

Saje buat survey beberapa hari yang lalu di page blog.ariff untuk melihat ‘kebenaran’ komik atas ni. Daripada keputusan survey tersebut (lihat respon pembaca blog.ariff di bawah) kebanyakan perempuan Malaysia lebih menggemari lelaki yang menggunakan smartphone Android berbanding iPhone.

 

 

Aku agak terkejut dengan keputusan ini kerana pada aku, dari segi rupa, iPhone tampak lebih kacak dan bergaya berbanding Android phones. Pada masa yang sama iPhone juga melambangkan status kewangan pemiliknya yang kukuh. Perempuan mesti suka lelaki macam tu kan?

 

Mungkin jawapan daripada survey yang aku lakukan di page aku tidak cukup langsung untuk mencari gambaran sebenar lelaki yang menjadi pilihan kebanyakan awek diluar sana, adakah yang menggunakan smartfon Android, atau mungkin juga kesimpulan asal yang aku buat tadi memang tepat?

 

Berikan pendapat anda. Dalam hal ini, sila abaikan segala aspek lain (rupa, wang, peribadi, dan sebagainya) supaya tak merumitkan survey ni. Kaum perempuan suka lelaki yang guna phone apa? Android atau iPhone? Jawab berdasarkan kemahuan dan pengetahuan anda. Takde jawapan yang betul atau salah.

 

Android phones or iPhone? Sorry, BlackBerry tak layan :P

By Ariff

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

82 comments

  1. Aku prefer iphone la sebagai lelaki. Bukan nak nampak loaded tapi iphone ni agak senang nak guna, nak maintain pun mudah. Tapi ada jugak hasrat nak pakai samsung galaxy s II bila ia dilancarkan kat Malaysia ni (tengah kumpul duit) hahahha.

  2. actually, mmg budak laki yang pakai android lagi smart..bagi ak diorang lagi bijak guna duit..hahahaha ;p iphone cam tanda tak bape nak matang la budak laki tu..hmm entahlah..but sape ada android lagi hot! ;p

  3. salam…

    e’eh…biar betul…?perempuan lebih android dari iphone?patut la orang umah aku buat tak layan je aku beli iphone.ceh,nak kene tukar ni sebab anak aku pun perempuan…hehe…alasan nak beli handphone baru :p

  4. Baru lepas meluat dengan sorg mamat berlagak pakai android huh..sorry. (gelak)

    Rasa2 tersuka pulak dengan lelaki yang pakai iphone (sengih).

  5. Biasanya awek akan pilih lelaki yang pakai android sebab android murah. Kenapa? Sebab bila lelaki tu pakai phone yang murah maka mesti ada duit lebih untuk disimpan lepas tu depa pow lah belikan iphone haha

  6. android terbaik…huhu
    gajet ley ltak dpn… menu tkn home… launcher/theme/bootscreen ley berubah2… ley masuk memcard, ley move app ke sd n bnyak lg…. even phone ak low end pnye…(galaxy 5) still ley run cyanogen 7.1..huhu…>.<

  7. sudah semestinya android….yeaaah hidup android hahaha…ada kelebihan dan keburukan android ni ha…android punya apps, semua orang boleh buat apps, (kalau terer bab os dia la kan), pastu publish je msk dlm market, kalau iphone, nk kena mintak kelulusan ios lagi…terpulang la, takat ni, android the besh ^^

  8. walaupun mcm mana pun
    sony tetap dihati…
    Android lebih nampak kemas dan selesa
    berbanding iPhone…

    nota
    bukan semua wanita suka lelaki guna iPhone..
    itu kalau aku ler.. hu3

      1. cik mamat… bukan semua wanita sukakan
        satu jenama hp saja.. ada yang suka
        tukar2 jenama kerana ingin glamours…

        tapi aku dari dulu hingga sekarang
        SONY tetap terbaek… itu jer…

  9. Weehuu ~ Rasanya banyak yg pilih android sbab nset dorang android kot? dan aku pun pengguna android.. diulangi.. ANDROID.. sila lihat ye cik adik.. ANDROID.. kah kah kah..

  10. aku pun suka android. cool kot tengok orang guna android ni. iphone pun suka gak tapi aku prefer android.

  11. Iphone, smartphone etc tak penting pada saya … sebab saya bukan orang yang suka sangat dengan benda yang terlalu canggih

  12. Hmmmmmm *memikir dengan dalam*

    Aku tak fikir laki,aku fikir next target hp aku nak beli hahaha
    sooo IPHONE !!! : D hahaha

  13. Aifon is so lame. Susunan teratur je kotak2 atas wallpaper tu? Hesh.. Better android. Ada thousands kot free apps. Hoho! Android-men adventure sebab diorang pilih apps sendiri. Yeay!

  14. Cleaner indon kat tempat keja aku pun pakai iphone 4, kukuh sgtlah kewangan dia…mostly yg aku tgk ramai lelaki yg pakai iphone tu yg set lembut2 dan gay aja…

  15. Sempat semak tanya orang rumah beza android dan iphone. Katanya processor lain. Tah ye tah tidak. Ke kami berdua buta gajet. Jadi di sini pilih saja android, sebab sebutan enak dan macho..hah!hah!

  16. Android la, Apple nih cam tak matured je. Android dengar nama pon dah gempak kan. Ape lagik bila guna. Hidup Android!!!hahaha

  17. kalau 3310 masih ada jual yang baru,aku try cari yg mana minat dengan 3310.. minat game snake.. itulah pilihan.. hahaha…

  18. agak mengejutakan la bila semua vote for Iphone 4…

    or maybe semua jatuh hati dengan Andriod sebab Ariffshah kot..

    Ariff kan guna Andriod..

    HUhuhu

  19. ala tak kesah pon sbb dah kawin. komfem isteri prefer BB sbb husband dia pakai BB. haha. tp so far kalau nk impress girls, iphone atau androids kot. tapi kalau nk impress executive2 dlm bisnes, better pakai BB. people look you more organise dan business orientated. tu my opinion la kan

  20. mine is android.tapi kekasih hati gune iphone…zzzzz…terpakse lah kan.dah nama kekasih hati.terima seadanya.

    but personally,lagi suka laki guna android.boleh together2 dgn i punya…ngee~~~

  21. hahahhaha, disebabkan saye pengguna android, of course la pilih android…!!! terbaek dowh…. unik ckit berbanding iphone n blackberry…. hahahahha

Comments are closed.