Cuaca Panas Punca Jerawat

Aku ni bermasalah sikit dengan jerawat ni. Dulu siap kena jumpa specialist sebab jerawat naik melampau-lampau. Jumpa specialist dia kasi steroid untuk kurangkan efek kegilaam hormon. Yelah, masa sekolah menengah, hormon menggila. Lelaki atau perempuan sama je.

Tahun ni masalah jerawat ni datang balik. Aku sedar benda ni masa penghujung musim sejuk kat Moscow la. Kawan dah tegur  jerawat aku dah mula naik melampau-lampau. Masa tu tak tau sangat lagi kenapa. Balik Malaysia, makin banyak lak jerawat, macam cendawan tumbuh lepas hujan. adeh…

Malam tadi aku jumpa kawan-kawan yang sama belajar kat Moscow. Tengok cerita Inception kat Sunway Pyramid. Memang best! Mereka baru balik dari Puau Tioman. Kawan-kawan aku ni, dua-dua muka dah naik jerawat. ekeke.. tak pernah-pernah aku nampak muka naik jerawat sebelum ni.. Alasan diorang, pergi Pulau Tioman tak pakai sunblock.. tu sebab naik jerawat.

Jadi aku rasa betullah.. cuaca panas ni memang punca jerawat. Kalau nak kata makan makanan berminyak, daripada sumber yang aku baca kat internet makanan berminyak ni takdelah sampai jadi faktor utama. Faktor utama ni biasanya persekitaran, udara kotor (hidup kat bandar), panas dan lain-lain. Dalam kes aku, sebab sepanjang tahun bersejuk-sejukan kat Moscow bila sampai musim panas dan balik Malaysia yang serba panas ni, kulit tak biasa macam tu, jadi naiklah jerawat tanda memberontak.

Nampaknya lepas ni kena pakai krim pelembab yang ada SPF tu la.. adeh.. aku cukup malas pakai benda-benda ni. Kepada yang duduk oversea dan ada sejarah bermasalah dengan jerawat ni, bersedialah bila nak balik Malaysia nanti.

.. lepas ni kalau ada photoshoot kena make up tebal sket. ekeke.. kalau adalah..

73 Comments

  • shasha

    24 August, 2010 at 12:41 pm

    jerawat…sy pun de problem yg sme…mcm2 sy pkai..p,jrwt xsmbuh2 jg..fedup jg lha..pastu try pkai eskinol + antibiotic..1bln pastu mka sy sembh,xde jrwt..serius,mmg xde jrwt tumbuh..klu da pun,jrwt kecil..tue pun jrg tumbuh..skrg nie amalkn guna eskinol je lha..juz da kesan jerawat..ssh tol nk hlgkn kesan jrwt nih..tawakal je lha..

      • shasha

        1 September, 2010 at 11:32 am

        try lha…1st tue xcaye jg mka blh sembuh ngn cpt…ye lha..mcm2 sy guna sblm nie,jrwt xsembuh2..mkin bnyk jrwt tmbh..penuh satu mka..nk tgk cermin pun takut..jmpa doktor pun xsmbh..tp,bla sy try guna eskinol n tmbh antibiotic dlm eskinol tue..setiap mlm letak kt jrwt sblm tidur..pedih lha jg..thn je lha sbb nk smbh.. 1bln pstue jrwt trs smbh..alhamdulillah..sy cuma nk kongsi penglmn sy je..kasihan jg tgk mka org jrwt nie..sy pun prnh rs jg..nk keluar rumah pun malu..rs rndh dri sgt..kalau nk jrwt cpt smbh nie msti bnyk brsbr..berdoa bnyk2 pd allah..insyaallah penyakit sembuh..p/s-time ltk eskinol kt mka tue jgn main sapu je kt mka..juz,ltk kt tmpt jrwt je..guna kapas yg bersih..sbb klu sapu kt mka,bakteria mudah mrebak..

  • mieyra

    21 August, 2010 at 8:18 pm

    Ariff….!!!!,try SK II.i cbe produk tu mmg bagus.efeknye lmbt but the result is good.I know u nk ckap ape….MAHAL….kn???u buka web ni : bbcmi.com.kt situ sume jual brg ori and sgt murah dri harge asal.yg plg best die dlm trial saiz.so if xsesuai kte xrse rugi.I pkai treatment cleanser,treatment lotion and yg cm dlm tv…facial treatment essence.cubela.tp my sis pn sme je nsbnye ngan u…she’s even worse….berketol2 ats muke…merah je…tp skunk blaja kt bangalore…muke trus ok.btolla ckp u sal cuace…i pn kna gak efek tu….mse skolah muke pnyela licin.bile smp KL…sume tlh brubah.huhu…skunk ni da ade titik cni titik sne…hmmm…tp da mkin ok muke i….slmt mencube.

  • eba

    19 August, 2010 at 4:17 pm

    masalah jerawat? itu dulu ar…now dah ok dah…
    petuanya…susah ar ckit…tapi kerana xsuka jerawat kena tabah ar…
    petuanya senang je tapi nak buat 2 yg payah…
    petuanya ialah…berpantang dengan makanan tak kira la laut ke darat now menu utama sy ikan je la…ayam 2 kadang2 je makan mybe dalam 3 bulan baru mkn ayam… em sekali2 nak makan xpe tapi pastikan dalam setahun hanya 4 kali je (makanan laut kecuali ikan)…lebih2 so jerawat pun lbh2 la berdampingan dengan muka…
    satu lagi sy mmg xmakan telur…suka tapi telur lah paling berbisa…(ikut muka masing2 ar)
    mmg xde alahan berat…tapi wajah manusia ni mmg ada resdung…so bnda2 mcm ni la yg boleh mempercepatkan jerawat…hormon pun terlibat gak tapi kalu dah jaga makan so hormon pun boleh stabil….
    jerawat kat muka sy ni sejak tingkatn 3 lg n masa 2 xyah citer ar muka mcm udang kena panggang je…merah je…
    tapi sy nekad ar…so buat eksperimen kat muka…
    contonya kalu makan telur cmne…kalu esoknya jerawat naik so xyah la makan.. kalu ok makan je la…so smpai la…kepada makanan2 lain…last2 kita akan tahu resultnya…
    em xsuruh cuba pun tapi kalu nak try silakan…
    tahu..xramai yg mmpu…saya mmg mmpu coz dah berjaya dah pun…now muka dalam proses menghilangkan parut2 jerawat je….

    • ariff

      19 August, 2010 at 11:44 pm

      waa…. memang mustahil la kalau nak ikut macam awak. Lauk hari-hari saya kat Moscow adalah ayam dan telur. Kalau stop makan tu, tinggal daging yang mahal. Ikan kat Russia tak sedap, banyak tulang.

      • eba

        20 August, 2010 at 9:29 am

        ya ke? em susah gak ek…so kena ar ikut petua orang dulu2…em paling mudah ar sapu air asam jawa (letak air ckit je) kat muka…masa sapu 2 urut2 la ckit…lepas 2 biarkan kering…lepas 2 boleh ar cuci em sebelum cuci dengan air, urut2 muka smpai kesan air asam jawa tadi hilang…pastu cuci la muka…dalam seminggu buat 3 kali…insyaAllah boleh kurangkan jerawat…n air asam jawa ni boleh sejukkan wajah…lepas cuci muka rasa segar n lembut…kalau xcaya try ar buat…proses ni lambat ar ckit tapi berkesan la…insyaAllah

  • Zaki Helmi

    8 August, 2010 at 6:38 pm

    Aku pun ada masalah yg sama. Benda ni, kalau berkaitan dengan genetik memang kena terima lah. Kalau nak betul-betul clean, memang perlukan duit yg banyak. Nanti la bila abang dah berharta.

    Aku teringat dua tahun lepas sepupu perempuan aku yg comel dan berumur 5 tahun cakap dekat aku. Masa tu dia tengah bermanja dengan aku sambil main-main rambut aku. “Oh, Aleeya dah faham. Abang Zack sama macam Mama (Mak Ngah aku)”.

    Dia cakap begitu sebab kulit kepala dan muka aku kurang sihat seperti Mama dia (adik Ayah aku). Tapi kena la pandai jaga supaya kulit sentiasa sihat. Sepupu aku Aleeya pernah cakap jugak, “Abang Zack ni hensem jugak kan, Mama”. Ehehe.

    Mak aku cakap, Ayah aku dulu kulit ok sikit selepas kahwin. Ayah aku kahwin muda, masa umur 22 tahun kot. Tak kan aku pun kena kahwin dulu kot? Haha. Tapi itulah, aku tetap berpendapat lelaki berada pada tahap terbaik dari semua segi pada umur 30 tahun.

    Masa tu lah baru berfikir nak kahwin. Ustazah aku pun pesan cari yg 5 tahun lebih muda. Memang sesuai sangat la kan masa tu. Heh.

    “Don’t even think about getting married until you are 30”, Barney Stinson.

    • ariff

      8 August, 2010 at 7:01 pm

      hahahaha.. barney takpe.. dia tiap2 hari ada teman.

      Kalau nak cakap genetik, aku rasa aku sorang je dalam family aku ni yang ada problem jerawat. Adik beradik aku relax je. Dahla aku sorang je yang rabun. aaaaaaa…….. Pelik..

      • sha myheart

        10 August, 2010 at 12:13 am

        aku pn sama.. aku sorg je yg ada jrwt dgn teruk… adik beradik aku ada la jgk, tp xla seteruk aku.. n blh kta muka diorg xde jrwt la..

        smuanya sb hormon.. masa aku kecik2, muka aku lincin lincau… bila masuk form two, dh mula ada jrwt… masa form 3, lg truk…

        tp, aku bersyukur sb muka aku ni xnmpk sgt jrwt bl ambik gambr.. tu yg ramai yg jeles kat aku… hikhik…

        tp, sampai aku dh tua ni, xhilg2 jgk, aku mula risau… nsb baik la skrg ni dh mkin ok stlh kna pntang dr mknn kegemaranku… kna berkorban la..

  • genit

    7 August, 2010 at 7:36 pm

    yup2! saya pon jmpa specialist..persekitaran yg sgt panas dan tercemar mmg salah satu punca..sblum ni kulit saya oke je..sjk dok stdy kt mlake ni mmg kulit dah tak suci..kalau keluar siang2 panas kulit jadi wane merah sangat..sampai nipis kulit muka..but now alhamdulillah la..dah tak naik dh jrwt tu sume..parut je degil tanak hilang =)

      • sha myheart

        10 August, 2010 at 12:06 am

        ala, guna jer petua2 org dlu… kan mcm2 jnis ptua ada…

        aku biasa bt, ambik serbuk kulit kayu manis n gosok kat bks jrwt tu.. tp, kena istiqomah la…

          • sha myheart

            14 August, 2010 at 2:42 am

            aduar,

            pedih ke?

            tapi, kalau nak lebih pedih, tumbuh bawang putih n letak kat muka. memang boleh nangis! ada beran?

            bawang putih untuk licinkan kulit dan hilangkan parut jugak. But, be careful, jgn biarkan ada tompokan bawang putih. kira ambik pati dia je la. kalau tak, akan ada kesan terbakar (spot) kat muka.

            selamat mencuba.

            • aduar

              20 August, 2010 at 12:13 am

              sha, pedih la.. kalau terbubuh kayu manis banyak pedih sampai berparut mcm ade kesan terbakar. cuba try letak colgate kat muka, camtu la kesan dia.. dulu2 ms skola asrama dulu (semashur) kalau nak MC balik rumah, sapu colgate kat bwh ketiak, konfem demam. haha.. teringat dulu2…

          • aduar

            13 August, 2010 at 9:25 pm

            ariff. cuba ah serbuk kayu manis.. campur ngn air.. pastu kau sapu kat muka.. sblm tu kau rakam la sesi menyapu serbuk kayu manis tu.. aku nak tgk kau jerit.. pedih siott…haha. cubalah.. haha ;p

          • sha myheart

            15 August, 2010 at 2:35 am

            No hal la. Sharing is caring, right?

            Nanti bila ko dah berani, ko buat la. Pada aku, better buat sekarang, sebelum raya. Sebab bila raya jumpa ramai orang. Nanti mesti ada orang yang perasan muka ko dah ok :-)

            Tapi, macam kata aduar la, ko rakam la. Boleh kami tengok aksi ko menjerit. :-D

            • sha myheart

              20 August, 2010 at 2:07 am

              Aduar,

              Ye ke? Sha buat xde la pedih sgt. Sapu colgate pun xpedih, berangin ada la.. Mgkin ikut ketahanan diri masing2 la.

            • MIEYRA

              24 August, 2010 at 12:35 pm

              wat rawatan muke gune kulit kayu manis la.skunk xwat dh.prefer bli cleanser je.sng.sye ni xske nk wat sndri mende2 tu.lau ade yg nk watkn okla.smela cm rkok resdung tu…mmg bgus tp lecehla and sgt mkn mse.lainla ade org nk wat cm kt spa kn?hahaha….tp bazir duit plak p spa.apepn…sye sgt hepi sejak pkai SK II sal mmg bgus.mhl ckit xpe.skunk muke da mkin licin.huhu…jgn jeles ye…

  • DyaNz

    6 August, 2010 at 9:00 am

    Ada member dah penah pegi sebab nk try laa…10 session = RM9K…act kena 20 session tapi member baru start keja…mula2 ok then dah lain macam plaks ak tengok…lain orang lain kulit kot…ehehe

  • DyaNz

    5 August, 2010 at 11:17 pm

    Hi Ariff..DyaNz pun ada prob yg sama jugak. Zaman muda2 dulu boleh la bila kata ada kaitan dgn hormon tapi dah meningkat usia ni, masih alami masalah sama. Bila kerja kat site tempat panas, bertambah teruk muka DyaNz. Bila duduk dlm ofis ok la sikit. Ada kaitan dengan genetik ke..??

  • ieda

    6 August, 2010 at 2:52 pm

    10 session = RM9K???
    giler, mane nk korek duit….mhl seh…bkesan ke???
    kalu kulit x selicin sutera, rase rugi jer…huhu

  • aduar

    5 August, 2010 at 3:16 pm

    jerawat kalau nak baik betol betol betol kena jumpa skin specialist. mana2 klinik kulit, rawatan dia 6 bulan. makan antibiotic tak bleh tinggal/lupa pesan doktor la.. kalau tak kena start dri awal blk..6 bulan. antibiotic for acne is doxycycline plg effective bactrim. kalau ikut disiplin, insyaallah baik betol betol betol jerawat. cuaca panas ke, pencemaran udara ke, hormon menggila ke, jerawat tak tumbuh lagi punya.. kalau setakat krim2 ni sekejap jer..just nak kecutkan jerawat yg tumbuh. kulit berminyak selalu punca jerawat. aku pun mangsa jerawat gak bro..haha. dah berjenis2, bermcm2 product, dah bertahun2 pengalaman. tak terkira bnyknye jerawat meletop2.. tapi ade gak kwn2 yg muka licin jambu takde jerawat.. jelous la gak.. hoho. kalau nak.. aku suggest kat ko klinik kulit kat shah alam. tapi rawatan dia mahal la nak compare dgn krim jerawat. jerawat, jeragat, parut jerawat, parut yg lubang2 pun bleh hilang.. huhu.

    1) KLINIK JERAWAT & JERAGAT (Poliklinik Zulkifli)
    No. 42, Jalan Pinang C, 18/C,
    Seksyen 18, 40000 Shah Alam.
    Dr. Hasseenah Hassan (doktor ni baik woo..)
    03-5541 1392 , 012-315 1650

    2) Dr. Ranjit Skin Specialist Clinic
    Seksyen 18, Shah Alam.
    (depan Giant.18, bis. card hilang..huhu)

    ” wajah tanpa jerawat, hati maanyak sinang oo..!” =)

    • ariff

      5 August, 2010 at 4:15 pm

      I see. Thanks for the recommendation.

      6 bulan.. masalahnya aku ada kat Malaysia tak sampai 3 bulan. Itu masalah utama.
      Kos dia berapa eh? Anggaran?

      • aduar

        5 August, 2010 at 7:21 pm

        ariff.. 6 month treatment tu for antibiotic. antibiotic untuk jerawat, treatment dia mmg 6 bulan. aku kan pharmacist..hehe. makan ubat kena disiplin. jgn selalu lupa nak makan. kalau kau tak jumpa specialist pun takpe. pegi farmasi beli stok antibiotic bactrim @ doxy (kalau tak allergic penicilline) untuk sebulan2 ke.. 6 bulan terus ke.. bila jerawat dah baik barulah pegi jumpa specialist. ataupun bleh je jumpa specialist dulu. baru dia tau keadaan kau.. mane tau, kes kau mkn antibiotic utk 3 bulan jer ke.. lepas antibiotic, baru bleh buat treatment Microdermabrasion. treatment tu mcm laser.. Dr. Hasseenah yg buat. treatment tu 5 in 1: jerawat, parut jerawat, jeragat, kulit kusam & kecilkan liang roma. harga pakej RM900 untuk 6-8 treatments tak termasuk antibiotic. buat ms ni makan antibiotic je dulu..aku pun still makan..huhu. da..~ =)

  • syahirul

    5 August, 2010 at 8:31 pm

    aku nya kes lain plak.. kalo pakai pencuci muka or sebarang produk kulit kat muka, kompom jerawat tumbuh.. kalo tak pakai, takde dia nak keluar.. so biarlah ia flow ikot natural aje.. no need to use anything.. hehehhee…

  • nursarah

    5 August, 2010 at 8:21 pm

    haa, gunalah pelembab ya Ariff. (padahal aku pun tak pernah hayat lagik guna pelembab ceh)..

    haha, takyah solek tebal2, edit je gambo guna photoscape. ekeke

  • ejam

    5 August, 2010 at 8:10 pm

    Alhamdulillah aku takde masalah jerawat teruk, keluar jerawat2 comel tu ada ler…
    tapi aku tak suka biarkan jerawat yg keluar hidup lama, dgn separa sedar aku akan picit dan hapuskan jerawat2 tersebut dengan segera…

    kalau boleh elakkan dr ambil apa2 jua suntikan yer…

  • Fie

    5 August, 2010 at 5:50 pm

    Muka yg berjerawat memang susah nak jaga but klu rajin mesti hilang punya…satu petua…rajin-rajin la cuci dengan air suam…dan klu kuar umah, balik umah mesti cuci muka…nak tido pun kena cuci muka… yg paling penting jangan picit2 jerawat tu sebab cecair berkuman dr jerawat tu boleh menyebabkan tumbuhnya jerawar baru…klu boleh cuba kaedah traditional..especially guna mask jerawat at least 2 kali smggu…memang letih kalau ade jerawat nih….slmt berjaya

  • didik

    5 August, 2010 at 3:59 pm

    first time bertemu n baca blog ni..
    simple n nice…

    saya suka search n baca blog2 para blogger.. :-)

    good job utk tuan pnya blog…n good luck in ur study…

    (masalah jerawat tu..byk berkaitan dgn hormon, termasuk jgk cara pemakanan & persekitaran..n.. acne ni byk peringkatnya…)

    p/s : komen first..n tak merujuk sgt pd entri..hnya dlm bracket jer.. :D ..sowii tuan pnya blog ;-)

      • didik

        6 August, 2010 at 9:03 pm

        tq tq..

        utk masalah jerawat tu..better jmpa doktor kulit la..
        i sendiri pn kena..sblm takde..first jdi sbb allergic..n skrg cmpur dgn acne pulak…aduusss..naik pening fikir…hehe..

        keje bhgn medicine pn..i sdri pening nk settle mslh ni..hoho…kalo muka jns yg hyperallegic ..saranan pilih pcuci muka Cetaphil…
        antibiotic perlu makan…tp ni kena jmpa doktor dulu…kalo nk pakai krim pn…baik jmpa doktor jgk…acne serum salah satunya boleh pakai…

        TQ..

  • joegrimjow

    5 August, 2010 at 2:40 pm

    makan herbalife la bro
    hehe
    bagi seimbang balik hormon, ada kawan ku yg balik dari UK ok je bile balik mesia makan herbalife ni
    hoho

    bagi free jadikan model…
    hermm
    nanti difikirkan
    ekeke