Berapakah Umur Paling Muda Untuk Memiliki Rumah Sendiri?

Reading Time: < 1 minute Biasanya fresh graduate dan mereka yang baru mula bekerja akan beli kereta, mungkin selepas itu berkahwin dan akhir nanti barulah nak beli rumah. Logiklah sebab bila dah berkahwin, rumah tu boleh dibayar bersama dengan pasangan. Tapi aku nak ubah peraturan yang sebenarnya bukan peraturan tu. Nak jadi pemilik rumah seawal yang mungkin. Ini adalah cabaran… Continue reading Berapakah Umur Paling Muda Untuk Memiliki Rumah Sendiri?

Nak Cuba Melabur Dalam Silver

Reading Time: 2 minutes Pada pandangan aku, sekarang adalah waktu yang sesuai untuk menceburkan diri dalam pelaburan silver (perak). Harga silver sekarang adalah dalam lingkungan $30/oz, jatuh setelah beberapa bulan sebelum ni berada dalam linkungan harga $40-$50 /oz. Maksudnya, untuk harga silver mencecah semula pada paras $40 tu (~ 30% kenaikan) adalah tak mustahil sama sekali. Kalau orang tanya… Continue reading Nak Cuba Melabur Dalam Silver

Kenapa Duit Jadi Semakin Murah?

Reading Time: 3 minutes Bandingkan kos hidup beberapa tahun dulu dengan sekarang, memang banyak bezanya. Barang semakin mahal, namun pendapatan untuk rakyat biasa tak bertambah. Ada yang sampai terpaksa ambil dua kerja semata-mata nak menampung kos hidup yang tinggi.