Wealth Protection – Kenapa Semua Orang Perlu Ada?

Money-Safe

Cuba bayangkan kalau tiba-tiba korang ada ketumbuhan atau tumor. Nak refer kat hospital kerajaan ok, takde masalah, cuma kena tunggu paling kurang sebulan. Yang tunggu sebulan ni pun untuk scan je. Belum lagi tunggu advice daripada pakar.

Pilihan lagi satu, dapatkan perkhidmatan dari hospital swasta. Korang masuk, terus boleh scan dan dapatkan diagnosis daripada doktor pakar. Keputusannya, kena bedah.

Nak bedah kat hospital kerajaan boleh, tapi kena tunggu. 3-4 bulan maybe? In the meantime, tumor yang dijumpai takkan berhenti membesar sementara korang tunggu giliran pembedahan. Sekarang ni masih lagi di peringkat awal, belum jadi kanser.

Atau terus proceed kat hospital swasta. Bayaran yang dikenakan untuk prosedur RM6,000. Duduk sehari kat hospital sementara nak tunggu preparation dalam RM238/malam. Ada bajet?

Ada yang jenis menyimpan, baguslah. Boleh terus proceed. Tapi sayang la duit simpan susah-susah, sekelip mata habis kat belanja hospital.

Solution ok, tapi kurang cerdik.

Dan benda ni jadi kat kawan saya sendiri. Sementara korang tengah baca ni, dia tengah dibedah untuk buang tumor tadi. Tapi satu sen pun dia tak payah keluarkan duit.

Kawan ni bertakaful.

Takaful dia bayar RM200 sebulan. Tapi bila tengok dia relax je masuk hospital, post gambar kat FB macam takde apa-apa berlaku, saya tau dia tak risau apa-apa. Apa nak dirisaukan kalau bil ribu-ribu penyumbang takaful lain yang tanggung? Pelaburan RM200 sebulan tu berbaloi.

Dan inilah yang saya maksudkan dengan wealth protection. Kawan saya ni ada bisnes sendiri dan saya yakin dia mampu bayar bil tu guna duit simpanan sendiri. Dalam hal ni dia lindungi duit simpanan dia daripada membayar bil perubatan sendiri.

Korang nak bayar benda mahal ke atau bayar benda murah bulan-bulan?

Kalau nak bayar murah bulan-bulan dengan protection yang power, contact saya sekarang: 014-6278868. Whatsapp PM kat FB pun boleh.

Kita boleh adjust bajet ikut kemampuan.

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

21 Comments