tips beli rumah 2016

Tips Membeli Rumah Pada Tahun 2016 Untuk Pembeli Rumah Pertama

tips beli rumah 2016

Saya yakin ramai kat sini yang bakal membeli hartanah pertama pada tahun ini. Kalau belum baca panduan beli rumah, boleh khatamkan dulu. Tahun 2016 ni akan ada lebih banyak good deal dalam pasaran hartanah akibat daripada keadaan ekonomi yang agak slow sekarang. Rugi kalau anda tak ambil kesempatan untuk membeli hartanah pertama anda tahun ni.

Tentukan Lokasi

Tentukan lokasi yang nak dibeli. Kalau nak beli kat Shah Alam, kena tau seksyen berapa, condo/apartmen apa. Masalah pembeli rumah pertama ni biasanya bila dah ada duit baru dia cari apa yang nak dibeli. Bila dah jumpa, site viewing sikit dan agen hartanah agah sikit cakap ada pembeli lain berminat, cepat-cepat dia letak booking tanpa tengok unit lain kat kawasan tu. Last-last menggigit jari bila nampak unit lain yang lebih bagus.

Memanglah sekarang belum lagi ada duit downpayment. Mungkin dalam 5-6 bulan lagi baru cukup tapi kena mulakan tengok hartanah ni satu persatu secara serius. Gunakan tempoh masa 5-6 bulan tu untuk buat homework secara mendalam tentang hartanah yang dibeli. Lakukan site visit, pergi ke pejabat JMB dan berborak dengan ahli JMB tentang hartanah tu. Banyak maklumat yang boleh dikorek daripada mereka.

Kumpul Listing

Bila dah kenalpasti lokasi, tiap-tiap minggu buka laman web iproperty dan mudah. Cari listing untuk hartanah dan rekodkan. Dengan record keeping macam ni, lepas 2-3 bulan anda akan mula nampak trend harga permintaan di kawasan tu dari yang paling tinggi ke yang paling rendah.

Kalau nak extra effort sikit, call agen tanya bila dia buat viewing. Ikut sekali kalau boleh. Ada agen yang nak layan, ada yang tak. Tak mengapa. Anda customer yang nak beli hartanah puluhan/ratusan ribu ringgit. Tak salah untuk anda buat semua ni untuk menjaga duit anda dan untuk mendapatkan deal terbaik.

listing rumah

Benda sama yang saya share dengan client saya

Bila dah cukup bajet nanti anda akan tahu range harga hartanah ikut blok dan tingkat. Kalau rajin site visit, anda akan tahu unit yang menghadap mana / tingkat berapa / blok berapa yang sesuai dengan citarasa dan kemahuan anda.

Jangan Gelabah

Menggelabah adalah sindrom biasa untuk pembeli rumah pertama. Yang dah berkali-kali membeli rumah pun kadang-kadang tak boleh control diri. Kalau ikutkan tahun ni adalah tahun kebanyakan owner menggelabah nak jual rumah sebab:

  1. Ada di antara mereka tak plan nak simpan lama-lama hartanah yang dibeli. Tahun ni dapat kunci dan kebetulan pulak ekonomi slow. Jadi mereka pun sebenarnya dah mula menggelabah nak jual.
  2. Ada yang dah kena buang kerja, terpaksa downgrade.
  3. Ada yang bisnes tak rancak sangat, pun terpaksa downgrade.
  4. .. dan macam-macam alasan lagi

Jadi bila jumpa hartanah yang anda memang minat selepas melihat pelbagai pilihan yang anda, dan anda rasa harga boleh runding lagi, maka ambillah masa untuk berunding sampai dapat harga yang diingini. Dalam situasi sekarang, pemilik hartanah lebih rela kurangkan sikit untung daripada lambat jual hartanah mereka kalau mereka benar-benar nak jual.

Saya bukan nak ajar anda semua nak ambil kesempatan atas kesusahan orang lain tapi dalam hal pembelian rumah ni, konsepnya adalah suka sama suka. Tiada paksaan nak beli/jual. Semua atas kerelaan pihak pembeli dan penjual. Free market. Jadi kalau anda rasa anda boleh dapat harga murah, dapatkan harga murah. Bila ekonomi dah ok nanti, jangan harap la..

Kadang-kadang acara rundingan ni boleh memakan masa. Daripada sehari dua boleh jadi seminggu dua. Mungkin minggu ni kita offer harga tu, owner tak nak, minggu depan tak tau lagi macam mana. Benda ni tak pelik. Tak semestinya anda view rumah tu, hari tu jugak kena bagi keputusan nak beli dan tak semestinya unit yang dilihat tu perlu dibeli.

Jadi jangan menggelabah. Take your sweet time. Window shopping dulu, berunding sampai dapat harga yang munasabah untuk anda.

Secara peribadi, saya pun ada merancang untuk membeli rumah tahun ni. Masih study market dan cari peluang. Doakan supaya usaha saya ni dipermudahkan.

Kepada pembeli rumah pertama, jangan beli rumah sebelum anda baca buku ini.

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

31 Comments

  • Maz

    22 March, 2016 at 8:29 am

    Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

    Hai saya maz, saya telah membeli rumah kategori leasehold, s&p dan loan semua dah sign.. dalam rasa seronok dlm membeli rumah yg agak murah ini.. ada juga ralatnya.. rumah bernilai market value 110k ni saya dan suami beli pada harga 84k.. bermula dgn menelefon pihak bank utk bertanyakan kelayakkan pinjaman rumah dan tidak dilayan.. saya meminta tlg dari seorg kenalan utk rekemen laywer yg dpt menguruskan pinjaman perumahan saya.. so lawyer A ini telah submit loan proposal saya pada public bank.. tapi ditolak dgn sekali call tanya, you ni kerja ker tak?? then this lawyer A (agent bank public) htr proposal pada bsn pulak… kebetulan mereka adalah sama2 bangsa ha nun dal wau.. saya dimaklumkan terpaksa membyr 2nd lawyer memandangkan lawyer A tiada partner.. walau saya nie org gelar saya serba serbi tahu, saya ada juga kelemahan iaitu bab2 lawyer, hartanah dan loan nie.. sepatutnya lawyer fee dlm 4k ajer jadi 7k… bagi sesetengah org.. tak besar nilainya.. tapi bagi org yg bergaji bwh 3k mcm saya dan suami nie.. mmg perit.. lain kali jika saya dan suami ada rezeki membeli rumah lagi.. saya akan gunakan pengalaman yg paling berharga dlm kehidupan saya ini.. mujur lah buat markup loan.. sedihnya terpaksa kurangkan budget renovation rumah yg semakin mahal.. pesan saya.. cari bank.. jgn cari loan…

    * sekadar menumpang pengalaman..

    • Ariff

      22 March, 2016 at 11:20 pm

      Terima kasih atas perkongsian.

      1. Kalau telefon pihak bank (no telefon cawangan) memang susah nak dilayan. Kena pergi cawangan dan cari pegawai yang uruskan pinjaman perumahan. Urusan ni tak boleh buat melalui telefon.
      2. Apa2 yang dibuat oleh lawyer adalah chargeable. Jadi hati-hati kalau nak suruh mereka buat apa-apa.

      Nak buat macam mana. Benda dah lepas. Harap perkongsian ni dapat bantu orang lain untuk elak daripada buat kesilapan yang sama.

  • Amad

    2 March, 2016 at 7:08 pm

    Assalam Tuan Ariff,saya nak tanya,saya belum ada rumah,masih menyewa di bukit jalil sebb bekerja di K.L dan saya ada masalah keewangan.Ada agen menawarkan beli rumah di ipoh utk tujuan invest dan buat loan lebih utk Tutup hutang.Tuan rasa betul ke Cara ni untuk selesaikan masalah saya untuk jangka masa panjang.dari segi lokasi rumah yang di jual tu adakah ia akan menjadi masalah besar?lagi pun saya ni menyewa.pendapat kawan saya ialah saya perlu ada rumah sendiri dahulu.itu yg patut di dahulukan.masalahnya saya pun belum tau loan saya boleh lepas ke tak kalau takda orang dalam.Tolong Tuan beri komen ya.Tq

    • Ariff

      2 March, 2016 at 9:18 pm

      1. Kalau nak invest dalam hartanah tapi tak tahu macam mana, JANGAN BELI RUMAH LAGI. Cari ilmu dulu, fahamkan, consult beberapa orang yang dah ada pengalaman then baru buat keputusan.

      2. Kenapa Ipoh? Tinggal / kerja kat KL, tiba-tiba beli rumah kat Ipoh. Tak logi.

  • Faiz

    25 February, 2016 at 3:58 pm

    Salam, terima kasih atas info yang diberikan. Saya ada satu soalan, adakah sukar untuk saya dalam urusan pembelian rumah (loan rumah dan sebagainya) jika saya baru bekerja dan tiada komitmen hutang yang lain (kad kredit, kereta etc). Saya difahamkan bank tidak akan luluskan permohonan loan rumah jika individu tiada rekod pembayaran loan.

  • Amir Mazlan

    24 February, 2016 at 4:09 pm

    min..kalau nak cari keje, kita cuma perlu pegi ke jabatan tenaga kerja negeri.

    kat situ nanti kita bleh tengok list keje kosong yg berdekatan dgn tempat tinggal kita..biasanya diorang akan tampal kat notice board.

    kalau nak tengok list rumah utk dijual, kat jabatan/opis/tempat mana yer kita bleh pegi (versi offline)?

    kalau dulu, dekat bank pun ada banyak jugak diorang letak flyer iklan rumah utk dijual..sekarang ni macam dah takde dah.

  • Cik Anon

    12 February, 2016 at 6:05 pm

    Saya ni masih muda dan kedudukan ekonomi pun tidak lagi stabil, terima kasih untuk informasi yang membantu ini. Sy ingin tanya, maksimum rumah yang boleh loan untuk seorang penama berapa ye ?

  • semak saman

    5 February, 2016 at 8:57 pm

    terima kasih atas tips ni..btw, saya baru sahaja dapat email daripada pihak pr1ma mengatakan saya berjaya dalam cabutan undi.dan mereka akan hubungi saya untuk pemiliha unit. apakah maksud email yang diberikan tu?adakah baik ataupun sebaliknya?

  • Azmil

    4 February, 2016 at 6:54 am

    Deal dgn ejen ke…dgn owner ke…decision kena pantas…letak diri jika anda sbg owner…anda nk buyer cepat buat keputusan@lambat?:-)

  • rahimah

    4 February, 2016 at 6:11 am

    Ada agen yang nak kerja mudah. Ada rumah yang ada caveat tapi agen tak check dekat pejabat tanah. Tau-tau deal susah nak lepas urusan jual beli tu. Ada juga agen yang advertise tanpa pengetahuan owner . Ada agen yang deposit buyer masuk akaun sendiri bila kita pergi pejabat dan terus deal dengan boss dia terus gelabah sebab rahsia dah pecah.Dah jumpa macam macam ragam agen. Tak semua tapi memang ada yang menyakitkan hati dan memang patut kena blacklist.

    • Ariff

      3 February, 2016 at 9:45 pm

      Alamak, kenapa ya tak nak deal dengan agen? Memang diakui ada agen yang jenis nak kejar close sale cepat, tapi ada ramai lagi yang bagus2.

      Ada agen lagi selamat duit. Transaksi terjamin berjalan lancar

  • anon

    3 February, 2016 at 1:32 pm

    mmg slalu gelabah sbb deal dgn agent slalu susah nk kurang kan harge and ckp kne buat decision urgent. kurang ilmu lagi untuk deal. huhu. good post! :)