Takaful Untuk Lifestyle

demc-suites-health-enrich-premier

Jangan ingat bilik hotel je ada Balinese, Japanese style ni ye. Suite kat DEMC pun ada

Selain daripada perlindungan kewangan, plan takaful juga boleh digunakan sebagai simbol status sosial seseorang.

Itu sebabnya bila diumumkan minimum contribution sebanyak RM400 untuk plan HealthEnrich Premier PruBSN Takaful bakal dikenakan bermula 9 Febuari ni, berpusu-pusu orang datang nak ambil medical card ni.

Mana taknya, pergi cari medical card lain dalam market, belum tentu ada lagi yang bagi kemudahan bilik RM1000 sehari kat hospital power-power macam Prince Court, Gleneagles KL, Darul Ehsan Medical (DEMC) & Tropiciana Medical.

Tak cukup dengan tu, plan Full Coverage ni bagi elaun RM200 sehari lagi (dulu boleh dapat sampai RM400). Gila. Masuk hospital 10 hari dah boleh bayar plan takaful untuk setahun bro.

Orang yang mampu dan nampak value plan ni memang dah lama sign up.

Sebenarnya tak salah pun sebab medical card ni boleh guna untuk tolak personal tax sebanyak RM3,000 setahun.

Daripada bagi kat ‘lembaga’ eloklah guna untuk manfaat sendiri sepenuhnya. Cukuplah dengan segala bagai cukai yang dibayar kepada kerajaan.

Anggaran kadar caruman bulanan untuk HEP, berdasarkan sum covered minimum RM10,000:

  • Umur 24 ke bawah: <RM200
  • Umur 25 – 30: RM200 – RM250
  • Umur >30: RM250 ke atas

Lepas ni, kadar tetap untuk HEP:

  • Umur 18 ke bawah: RM300
  • Umur 18 ke atas: RM400

Sila fahamkan ya. Bukan harga medical card ni naik, cuma minimum contribution sahaja diletakkan. Maksudnya RM300 atau RM400 tu mungkin dapat sum insured yang tinggi atau macam-macam manfaat lain yang mungkin orang tak perlu.

Mereka nak jadikan HEP ni eksklusif untuk VIP, businessman, selebriti dan yang seangkatan dengannya sahaja, sesuai dengan lifestyle dan poket golongan ini.

Esok, Ahad 8 Februari adalah hari terakhir untuk saya dapatkan tandangan bagi sesiapa yang berminat nak ambil plan ni pada kadar normal.

Tak kira di mana anda berada, dalam atau luar negara, kalau berminat, hubungi saya. Saya akan berikan jalan penyelesaian untuk dapatkan medical card ni.

Ariff Shah – 014-6278868

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

10 Comments