Sikit Lagi

sikit lagi

Sikit lagi.. Dalam nak dapat duit refinance low cost ni kena:

1. Call direct orang yang uruskan kelulusan kerajaan negeri untuk keluarkan surat cepat-cepat.

2. Marah clerk kat lawyer ofis sebab tak reti nak dapatkan kelulusan kerajaan negeri tu.

3. Setelkan segala tunggakan maintenance fee walaupun pemilik sebelum ni tak tak pernah bayar dari apartment tu mula dibina dan dapatkan statement daripada JMB yang mengatakan nama kita dah clear daripada segala tunggakan.

4. Marah clerk lagi sekali sebab buat kerja lembab, bila nak minta diskaun sebab kerja tak bagus tak nak bagi.

5. Tunggu sampai nak dekat setahun. Dalam banyak-banyak bersabar tu, dua kali jugak la lawyer clerk kena tengking.

Sikit lagi..

Dapat duit ni masuk bank lain pulak untuk bayar rumah kedua. Guna aset untuk tambah aset. Tak merasa nak berjoli.

At least duit tak habis beli sport rim kereta. Ye tak?

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

11 Comments

  • akma hartiniey

    6 April, 2015 at 10:48 pm

    Saya da beli subsale. Adakah permintaan geran melalui perumahan kerajaan lambt. Xkisah la kerajann negeri atau pusat. Dekat sebulan geran xdpt lg nu. Lawyer plak ckp ssh nk dpt cepat.

  • cinet

    21 March, 2015 at 7:48 pm

    try sebelum ni kena reject sbb home loan yg ke-3 hanya 70%..kne tunggu lg 2-3 tahun baru lebih breakpoint kot..klu kira sekarang lebih dlm rm10k je tak berbaloi nak go through kesusahan nak refinance tu…agak2 ada solution x nak buat refinance 90% utk rmh ke-3…hehehehe

    • Ariff

      21 March, 2015 at 9:56 pm

      Baru tau kalau dah tiga rumah, refinance 70% je.

      Solution yang ada, pindahkan satu rumah & loan ke nama lain dalam family. Itu pun kalau lepas la untuk loan kan.

      Selain daripada tu, saya kena tanya yang lebih pakar..

    • Ariff

      21 March, 2015 at 1:35 pm

      35 years.

      Dia senang je. Mula2 akan kira DSR based on 10 years. Kalau lepas dia akan bagi 35 years. Ni apa yang saya dengar dulu la.

      Sekarang.. takde masalah dah rasanya nak refinance 35 years. Orang dah senyap pasal isu refinance 10 years tu

  • Suriya

    20 March, 2015 at 3:07 pm

    refinance rumah memang ambil masa berbulan-bulan ye? suami saya pun alami benda yang sama. sekarang duit letak dalam ASB. Projek beli rumah tahun 2017.

  • namiacinta

    20 March, 2015 at 1:22 pm

    Tunggu surat keelulusan dari kerajaan negeri tu buat sakit dan jiwa sebenarnya … ini pun tgh tggu surat kelulusan …

    Mungkin cra ini boleh di guna pakai … ok jom kita cuba