Si Gadis Yang Lebih Muda

Dapat awek budak sekolah macam ni? hmmmm…
Gambar dipinjam daripada page Facebook Nurul Elfira Loy

Berjalan pulang keseorangan selepas berjogging sambil menikmati Slurpee yang dibeli di 7-Eleven USJ 4.. Melintas jalan dan lalu di kawasan Sekolah Menengah USJ12. Seorang pelajar perempuan lengkap dengan pakaian seragam sekolah, berumur dalam lingkungan 14-15 tahun berjalan pulang seorang diri. Si gadis dari arah bertentangan berselisih dan melemparkan senyuman manis penuh bermakna kepadaku. Terkejut tapi aku balas balik senyumannya sambil berlalu pergi.

ah.. sudah. Malam tadi baru je borak dengan kawan-kawan pasal awek yang lebih muda ni. Diorang cakap kalau nak cari yang lagi muda ni, ada formula untuk tetapkan ‘had’ berapa muda kita boleh cari. Formula dia macam ni: Umur sendiri bahagi dua tambah tujuh. Jadi kalau macam tu, untuk aku dalam linkungan 18-19 tahun la. erm… Adik bongsu aku umur 17 tahun, boleh.. boleh.. dia boleh panggil kakak lagi. haha!

Dalam hidup aku ni baru beberapa orang perempuan yang berani melemparkan senyuman penuh bermakna macam tu sambil bertentang mata, kira macam perempuan Melayu berani mati lah ni. Dan aku rasa setakat ni semuanya lebih muda daripada aku. Dalam kes hari ni, inilah yang paling muda setakat ni. Adakah gadis-gadis muda hari ni dah jadi semakin daring? Adakah mereka lebih suka mencari yang lebih matang (mengelakkan daripada menggunakan ‘tua’)?

Ok, itu kalau lelaki pilih pasangan yang lebih muda. Bagaimana pula kalau memilih pasangan yang lebih matang? Berapa jauh agaknya jarak umur yang masih boleh dikira ‘selamat’? Selamat tu kat sini membawa pengertian yang hubungan mereka ni boleh berkekalan sampai bila-bila tanpa banyak sangat masalah yang berpunca daripada pasangan kepada lelaki ini lebih matang daripadanya. Dari segi rasional, aku rasa kalau 3-4 tahun tu masih boleh lagi kot.. Mungkin 5 tahun la paling paling tidak pun. Apa pendapat korang? Kalau perempuan sanggupkah cari pasangan lebih muda?

Sebenarnya takde apa yang janggal sangat pasal hal ni. Banyak je orang besar-besar yang cari 10-20 tahun lagi muda daripada mereka, cumanya mereka tu dah tua (ok kali ni boleh guna ‘tua’ ekeke..). Lagi satu mereka ni orang besar, duit banyak. Jadi apa-apa yang dia buat pun masyarakat terima aja. Persoalan sekarang dalam kes orang biasa ni, macam aku dan korang semua. Lebih-lebih lagi yang masih bujang.

Jom sembang-sembang sikit pasal ni. Aku nak sangat dengar pendapat korang :D

94 Comments

  • xaria

    9 October, 2010 at 3:02 pm

    aku sendiri pun suka lelaki matang ni..ingat lagi masa form 3 dulu, i was head over heels to a man aged 28 and i was 16 at that time! but it turns out dia da ada wifey, and i moved on…but the think is,i cant really get over him..yeah, my first love to an old man..it sucks isnt it? LOL..and i was hoping for another man like him walaupun yang aku kaple sekarang ni and sebelum ni is almost my age…sebab laki ni lambat matang..maknanya, aku nak lelaki yang lebih matang dari aku yang childish ni..lagipun,its cool what kaple ngan aged guy ni?? *wink2..
    ~~p/s:the so aged guy are not above 40 k??~i ada taste gak taw..hahah

    • ariff

      9 October, 2010 at 9:42 pm

      Orang selalu cakap, orang dah kahwin ni romantik dia lain macam sikit. Yelah. Dia banyak pengalaman dengan perempuan so senang untuk perempuan yang belum kahwin untuk terpikat kat dia.

      • xaria

        10 October, 2010 at 10:45 am

        yup…maybe kot?tapi xnk la laki orang..huhu..klu duda pun..ummm..no way hahaha..sebenarnya, kematangan seseorang lelaki itu akan membuat perempuan terpikat…huu~~itu opinion sy..agak2, teens lain perr jawapan mereka ye?

  • alang eppy

    13 September, 2010 at 11:36 pm

    salam.. em, kalo lelaki muda setahun dari pmpuan, ok lagi kott.. kwn sy, lelaki, sebaya dgn saya, 21, kawen ngn pmpuan umur 41.. (if Not mistaken laa.. sbb beza umur diorg dlm 20 taun).. ssah nk trima tp jodoh yg ditetapkan di Luh Mahfuz tu mmg xleh nk sangkal la.. :)

  • gemnies

    7 September, 2010 at 5:24 pm

    xsalah nk pilih lelakilag muda asalkan serasi dan matang.sy pom kaple ngn lelaki muda setaun dr sy.. ok jer sebab dye lg matang and understanding. alhamdulillah hbngan kami da masuk 2 taun.. hope kekal smp akhr hyat. :)

  • Hayat

    27 August, 2010 at 9:11 am

    cool la topik ni…dah ramai dah kahwin dengan pasangan yang lebih muda…ada 3 relatives aku..semua perempuan, memasing umur 31 dan ke atas tapi bawah 37 tahun, dah beranak pinak..alkisah menjanda la ceritanya..berkahwin lagi dengan lelaki yang beza umur tak kurang dari 4 tahun….phew…ok la kot…yang penting masing-masing beriman, ikhlas, bersopan, ekonomi stabil..dan bla-blu-bley..(ciri-ciri ni kalau diutarakan tak habis-habis..sampai ke waktu moorey tau)

    Lelaki cari pasangan lagi muda tu cerita biasa la..haha

    Kau jumpa je la Lisa Surihani tu Ariff!

  • eba

    19 August, 2010 at 3:56 pm

    umur? agak penting gak..kalu beza bnyak sangat mmg terasa diri ini veteren la plak….tapi pada pendapat saya la..umur agak mnjadi persoalan bg saya tapi jika kematangan boleh mengatasi umur… e2 harus dipertimbangkan…alah ramai je lelaki berumur tapi xmatang pun…suka tengok lelaki yg comel2 ni…dah mmg sah2 diorang muda lagi…untuk cuci mata je la…n kebanyakkan yg sy suka semuanya muda2…em jodoh dengan lelaki muda kot? ooppps…susah nak jawab…jodoh telah ditentukan tapi kita masih lg diberi peluang untuk memilih…tapi kalu dapat yg muda pun xjadi masalah jnji serasi dah ler…xyah gaduh2…

  • nazra

    14 August, 2010 at 10:53 am

    umur tak payah nak dikisahkan sangat, yg penting pemikiran dia. ada jugak high school yg matang drpd yg umur kita sendiri. cuma kita lah (dlm konteks ni perempuan) kena tepuk hati tanya minda :)

  • amanda eltiqaz

    9 August, 2010 at 9:51 am

    hm..tak kisah klau nak yang lebih muda. asalkan lelaki tu cukup serba serbi nk tanggung anak org tu. klau lebih muda tentu dia tak cukup ilmu, tak abis belajar, banyak kerenah, takda duit tp nafsu shopping membuak2.. seronok2 juga..tanggungjawab bsar tu ;)

  • Zaki Helmi

    8 August, 2010 at 6:47 pm

    Aku terigat kata-kata ustazah aku masa Form 5:

    “Haa, yg lelaki-lelaki ni. Cuba hampa usha adik-adik perempuan Form 1 tu.”

    “Sebab apa ustazah?”

    “Yg tu la nanti hampa nak ambil buat bini. Bukan depa-depa ni yg sebaya hampa (sambil tunjuk perempuan-perempuan dalam kelas aku).”

    *Satu kelas ketawa*

    Aku cuma akan kahwin selepas umur 30 tahun. Memang aku idamkan perempuan yg lebih muda dari aku. 25 tahun ke bawah. Tapi itu semua rancangan kita je la kan, jodoh semua dah ditetapkan. Hehe.

  • prettySABIAN's

    7 August, 2010 at 11:48 pm

    Salam :) Hohoho, tak tau la sesuai ke tak cinta dengan orang muda. Kat sekolah saya pun ada cikgu laki suka-suka dekat pelajar pompuan. Very not sweet. Kalau yang dah kahwin tu, elok-elok lah sedar diri. Ingat isteri dengan anak-anak kat rumah tu. Tapi bagi saya, tak sesuai sangat kot. Entahlah, jodoh adalah ketetapan Allah SWT.

  • bakal che gu

    8 August, 2010 at 9:20 am

    slm…aku rse x sesuwei la klu laki muda tp pompuan tue..rse hrmat 2 kurg ckit kot..klu laki tua 2-3 thn je pun rse hrmat 2 x brape bgs sgt…klu ikut kn lectrer aku dia ckp beza suami ke isteri 2 yg ok 8-10 thn..

  • wai

    7 August, 2010 at 4:27 pm

    well entry yg menarik..to me la kan kalo pompuan lg muda mungkin leh terima lagi..tp kalo laki yg lebih muda mcm kureng sket la..kureng bukan sbb pe sbb kurang matang kot..tp takat 2-3 thn beza bole terima lagi..

  • Lord Zara

    7 August, 2010 at 4:12 pm

    Aku kalau muda2 sangat, tak nak la kot~
    Tapi setakat ni kalau aku pergi mana2 tournament atau kem, mesti budak sekolah yang sangkut kat aku~
    Huhuhu~
    Tak mau.
    Sebaya adik2 aku~

    Bak kata kawan2 aku, bahaya anak2 ikan berpakaian seragam sekolah~
    Aku tak mau~
    T___T

  • nikfarhananadiah nikmustapha

    7 August, 2010 at 9:59 am

    ermm..menarik2.tp cane plak kalu pompuan yg lebih tua digandingkn dgn lelaki yg lebih muda..time2 skrg leh ckp ‘nak kawan jek’ tapi..agak2 kalu dh masuk umur 30an nanti..mau org kate ‘toyboy’..nk tau gk dr perspektif lelaki..:)

    • ariff

      7 August, 2010 at 3:45 pm

      itulah. benda ni macam.. jarang sangat berlaku. kalau umur isteri macam lebih tua daripada suami. persepsi masyarakat tu lain dah

  • ROCKprincess

    6 August, 2010 at 9:54 am

    teman hidup sy sekarang 11 thn lbh tua dr sy…
    I admit at first I was freaked out…
    tny diri sendiri bleh ker hidup dgn org yg 11thn lbh tua nie…
    but in time I learn to accept the way things turned out…
    faktor umur tue xmain peranan sgt…
    yg penting dier mmg bersungguh nak jg kita, terima kita seadanya n syg kita sepenuh ati…
    ok per dpt teman hidup yg matang nie…
    hee…

  • Sumijelly

    6 August, 2010 at 9:10 am

    jangan cari yg teralalu muda lak…
    sebenarnya nak cari awek biar sampai jadi bini…
    jgn sekadar awek jer….
    sebab bini lagi penting dr awek…
    dan juga mencari bini muda tidak di galakkan selepas itu..
    kerana siap la.. bini tua dtg menyerang..hehehehe

    **larikkk**

  • cuz

    6 August, 2010 at 8:00 pm

    menarik entri ko ni bro..sebelum tu lupa lak nak bagi salam..kang orang cakap main terjah tak bagi salam pulak kan..assalamualaikum bro..sihat??
    mengikut apa yang pensyarah aku cakap waktu aku belajar dulu, seeloknya cari la pasangan yang 5 tahun lebih muda kerana lelaki ni lambat matang berbanding perempuan yang cepat matang..maksudnya kat sini cepat tua la berbanding lelaki..
    Katanya lagi (bukan aku cakap ha) perempuan yang paling cantik boleh kita lihat adalah pada umurnya 19-21 tahun manakala lelaki pada umurnya 28-31 tahun..nampak tak perbezaan umur tu..
    so bagi aku klu cari yang lebih tua tu lagi la tak sure boleh kekal atau tidakkan..maklumla lelaki ni nafsunya mana boleh dikawal-kawal berbanding dengan perempuan.
    itu dari segi batinnya, manakala dari segi zahirnya mungkin boleh diterima la selagi masing² menerima keadaan pasangan masing²..
    sori kalau ada yang tak betul kat sini..info ni pun dari pensyarah aku..panjang pulak aku terkomen..tak pe la bro..cukup la tu..sekian.

    • ariff

      6 August, 2010 at 10:41 pm

      Waalaikumussalam. Sihat jer..

      Terima kasih atas perkongsian anda.

      Betullah tu, memang kalau nak pilih eloklah yang lagi muda atas faktor-faktor fizikal ni kan. Cuma itulah kalau dah jatuh cinta tu.. erm..

      apa2 pun thanks again for the comment. No hal la panjang ke, pendek ke..

  • Mya Zara

    6 August, 2010 at 4:59 pm

    Rasenyer pe yg penting slg hormat menghormati n fahm each other. that’s all. $$$ bkn segala2nya tp xdinafikan ada owg bercinta n berkasih bcoz of $$$. tepuk dada tanya iman(~_^)

  • ily

    6 August, 2010 at 3:32 pm

    salam semua,moga dalam keadaan sihat sejahtera hendaknyer…

    Soal jodoh itu di tangan Allah swt.kita mampu merancang tapi Allah yang menentukannya…kita mampu buat yang terbaik dalam hidup,bukan hanya untuk diri sendiri, tapi buat family tercinta dan masa depan anak2 yang bakal dianugerahkan kepada kita,insyaAllah.soal muda atau tua,mungkin pilihan hati sendiri untuk memilih…yep betul,jawapan stabil dan lebih matang untuk membimbing.bagi gurls yang berdikari,mrk pasti mengharapkan agar pasangannya org yg sama keadaan dan mampu untuk membimbing mereka dari soal agama hingga lar hal2 lain.termasuk lar saya…kami bahagia bersama family dan pastilar nak alam perkahwinan serupa.memang ada pahit manis dan diharap dikala pahit itu,sama2 dapat menghadapinya dgn tabah.
    dan yang paling penting,saling mencintai dan orang itu sayang kita seadaanya…

    semoga semua berbahagia selalu dan dipertemukan dengan orang yg kita impikan(jgn lupa doa selalu selepas solat Y(*v*)Y plus perbaiki lah diri sendiri untuk jadi lebey baik dari sekarang )….

  • dee

    5 August, 2010 at 9:40 pm

    confident ‘dia’ xbaca? soal rasa hati nih xleh ukur guna skala likert … kalau muka muda umur tua pun still muda ag ye idak…
    mmg pompuan lebih cendrg pada laki yg bleh di harap(tapi dah ramai yg haprak), tapi bukan semua yg matang (tua) itu boleh diharap…hahaha….

  • joe

    6 August, 2010 at 1:26 pm

    pompuan muda ska lelaki yg berduit jew…. lau kt ipt,diorg cri yg beh senior…kta diorng pe clas sma level kn…++ dak 1st year…huhu

  • fiezaradzi

    6 August, 2010 at 1:07 pm

    tgk jodoh la.. kdg2 pompuan kawen dgn lelaki yg lebih muda de yg berpanjangan, sbb bukan sebab duit kot..

    tapi kdg2, skg ni mmg ramai yg cari yg tu, kononnya nak hidup terjamin, lainlah kalau pompuan tu pun jenis suka berdikari… so, tak de masalah lah…

    suami saya muda setahun (tak sampai la..), alhamdulillah, happy jer.. hehee.. masing2 mencukupkan masing2.. ok la kan..

  • tsha

    6 August, 2010 at 12:45 pm

    okeyh la 2..ustazah sy ckp lelaki yg berumur 29 thun sama matangnya dgn prempuan yg berumur 19thn :)
    xsalah kalo awek 2 lbih muda..

  • tuah

    6 August, 2010 at 12:23 pm

    usia muda gadis waktu ini rata-ratanya terdedah kepada suasana sekeliling yang “open” dan ilmu pula terbuka luas untuk dipelajari. So isu matang, cerdik dan bijak lebih baik berbanding dahulu.

    Dan untuk dijadikan pilihan hidup pula, selain daripada 4 faktor ; harta, akhlak, chantek, agama. Usia muda dan kesihatan yang baik (subur) juga menjadi pilihan :)

    “tak kenal maka tak cinta” :)

  • soclose

    6 August, 2010 at 11:13 am

    bagi akak kan ariff, sebenarnya berbalik pada hati empunya diri itu, kalau dah suka/cinta usia bukan penghalangnya, sebab tu kita kena kenal dulu betul2 org yang kita nak sehidup semati barula sepakat nak bercinta kemudian berumahtangga.

    Apa yang kita nak $$ kah?, kasih sayang kah?, pekerjaan yang glemer kah ? dan pelbagai lagi. tepuk dada tanya selera tapi jangan ikut hati nanti mati ikut rasa akan binasa. mesti berlandaskan pegangan agama semula barula bahgia..

    hehehe dah mcm entry lak komen ni..=.=

  • Fie

    6 August, 2010 at 10:23 am

    biasanya..pompuan yg cari lelaki lbh matang utk life direction..minta dibimbing la..tak pun kerana lelaki tu dah stable, senang skit nak ketuk $$$$hahahhaa..ooops sorry gurls…

  • mohdisa

    6 August, 2010 at 8:42 am

    awek muda? haha, aku rasa gurl skg yg cari lelaki muda. dah banyak perkahwinan yang melibatkan lelaki lebih muda dari isteri kot. macam rita. hehe

  • T.Lina

    6 August, 2010 at 7:01 am

    kalau ade bf lagi muda…gf kene la menten awet muda kot..kahkah..
    kalau tak nanti org tegur…owh nie mak ke?padahal gelfren….huhu…tidakkk..

  • landax

    6 August, 2010 at 2:16 am

    ok la tu kalau pompan lebih muda..jangan laki lebih muda~sebabnya pompan ni cepat sket matang…so kalau dia 20 pun,matang dah macam 25~hehehek

  • ira_ishiko

    6 August, 2010 at 1:01 am

    umm.. kalo laki biasa jep pasangan lebih muda… rasenya pompn jarang rr.. tp ader jugak… sbb psgn yg lbh matang nih kite bleh nmpk mase depan dgn dye kowt.. hehehe.. just pendpt..

  • hanys

    6 August, 2010 at 12:39 am

    dlm ur quote–>”Dalam hidup aku ni baru beberapa orang perempuan yang berani melemparkan senyuman penuh bermakna macam tu sambil bertentang mata, kira macam perempuan Melayu berani mati lah ni.”
    perghh~!memang berani mati lah, ermm..rs nya kalau dah perempuan2 tu buat cam tu, i wonder, mana unsur malu bagi diorang ye, as perempuan melayu islam?
    :)

  • najed

    6 August, 2010 at 12:27 am

    personally aku mmg tak terfikir nak berpasangan dgn org yg lebih berusia (tak nak jugak sebut tua..hehe). rasa cam kena bela je (ops! sori). cuma sepanjang berkawan ada juga dlm kategori tu…tapi last2 ditakdirkan jodoh dgn org yg lebih muda.

    perkara ni terpulang pd individu dan jodoh yg ditentukan Allah sbb Dia lebih tau apa yg terbaik utk kita.

  • misz myza

    6 August, 2010 at 12:22 am

    of course sy sbg seorang perempuan, kalau boleh tak nak berpasangan dgn lelaki yg lebih muda dari kita.. rse mcm x sesuai lak.. kunun2 nya, lelaki tu x matang la.. skunk ni pun, even couple dgn lelaki yg lebih setahun dr sy pun, rse mcm byk masalah.. hal remeh temeh pun nak bergaduh… hahahhaha… ni yg terasa nak cari laki len yg beza dgn kita 3 thun ke 4 thun ke…

  • tpinky

    5 August, 2010 at 11:51 pm

    kalau soal pasangan hidup bgs juga kalau beza umur dalam 10 tahun. Sebab lelaki agak lambat matang berbanding wanita.(pendapat peribadi, kalau tak setuju abaikan heeee) sebagai contoh, lelaki 35thn pasangannya 25thn..

    dari segi seksual pula (adoii open sikit arr utk knowledge) Wanita bila dah nak masuk 45 ke atas dah kena bersedia dengan mode manapouse yg mana keinginan seks semakin berkurang… manakala lelaki semakin meningkat.. thats why ada pepatah cina mengatakan a men’s life begin at 40th…. ‘begin’ tak lah semestinya pasal seks lerr….

  • anahus sunuy

    5 August, 2010 at 11:13 pm

    sayan nak tnya kat ariff,emm kat sana kan social nya,masalah buang bayi ke..tp istilah bayi luar nikah ni xdelakan agama lain….so kalu gadis2 yg sosial ni pregnant dia gugur kan anak ke or carry on je..kat malaysia masalahbuang baby tiap2hari ada recently

  • al

    5 August, 2010 at 11:09 pm

    baca topik ni teringat kisah petang tadi…berselisih dengan seseorang lepas kelas baye2 adik2 jugak nih tapi….budak laki…x thu nak cakap ape la mase tu…jalan trus blah…hahah =D

  • syuhadah

    5 August, 2010 at 10:15 pm

    ermm pendapat saya okla kot kalau setakat beza 3 4 thn..kalau perempuan sesuai sngt cari lelaki yg beza macam 2…sebab esk2 bila kawin dan ada anak pmpuan akan nampak lagi berusia dari lelaki…lgn mak saya sendiri ade pesan kalau nak cari pasangan carila yg lbh tua drp pd kita sbb pemikiran diorg lbh matang drp kita…saya pn suka berkawan dgn org yg lebih berusia sbb byk benda benda yg boleh dikongsi..boleh mnx pendapat…

  • SyimaSyaz

    5 August, 2010 at 10:13 pm

    im older than him…3 years..but my relationship so far smooth n better than previous partner which is…he’s older 5 years than me!

    Its not about age but more to… mature or childish!kamu pilih!

  • mrkay

    5 August, 2010 at 9:46 pm

    pada aku, kalau dah jodoh, takde jarak selamat, tak selamat. haha. wife aku tua setaun dari aku dan tua 3 bulan dari akak aku. but still dia panggil akak aku dgn panggilan “akak”. ;-)

  • nursarah

    5 August, 2010 at 9:43 pm

    hahaha, masam mencuka pun Ariff Shah buat entry, senyum manis pun Ariff Shah buat entry. LOL…

    errrr. sbg pempuan, aku taknak partner aku beza umo jauh beza sangat, paling beza pun, 5-6 tahun sudeyhhh. kalau lagi muda plak, nak muda setahun dua jek. hikhik

    lebih muda atau lebih tua, yang penting tak kebudak-budakan, matang dalam segala hal. sebab aku nyampah dengan laki tak matang. tak kuasa. kahkahkah!

  • zihnun fatin

    5 August, 2010 at 9:40 pm

    umur sbnrnya xjd mslh…tp klu sy suka lelaki yg lebih sikit umurnya drp sy,dlm 5thn jarak umur…hehehe…so klu sy 25,kira pilihan psgn 30…=p

    cuma x dinafikan ada yg lg muda tp pemikirannya matang…

  • aisumichan

    5 August, 2010 at 9:26 pm

    kalo kat sini, sumi rasa sumi lagi matang la kot :P (elak guna perkataan tua jugak) heehee..

    bagi perempuan pulak.. kalo setakat beza dalam 1-2 tahun xkesah lagi kot.. kalo beza 5tahun pun xpe.. asalkan lelaki tu walaupun umur muda tapi fizikal dia xnmpak tua :P maksud sumi kat sini berbadan besar.. muka nampak matang.. takut jugak cakap2 org nih..

    • Affan

      5 August, 2010 at 9:13 pm

      tu betul bro.
      Tapi depends kat org kot, ada sesetengah org mungkin perasaan mereka lain dgn org yg lebih tu, mungkin ego tu tinggi ke. hehe

  • Zinedine Zaiddin

    5 August, 2010 at 9:10 pm

    Fenomena “yang muda cari yang matang” semakin berkembang pesat hari ni. Sebab zaman sekarang ni bukan “perempuan muda + lelaki matang” aje..bahkan “lelaki muda + perempuan matang” pun ada. Macam-macam alasan la diberi..ada yang kata sebab orang yg matang ni lebih berpengalaman dalam hal-hal kekeluargaan, dan lebih stabil amnya.

    Macam aku pun, secara jujurnya…prefer perempuan yg muda daripada aku. Tapi terserah kepada jodoh lah..sedangkan Nabi Muhammad SAW pun berkahwin dengan isteri yang jauh lebih tua, boleh je hidup bahagia.. :D