Sanggup Ke Kena Bakar?

(Source)

Rasanya ramai dah yang tau pasal kes gadis belasan tahun disimbah petrol dan dibakar oleh teman lelakinya. Gadis itu kini dikhabarkan sedang menjalani rawatan di hospital.

Now, ramai akan menyalahkan lelaki tak guna tu sebab.. yelah. Orang gila je yang sanggup buat macam tu. Mungkin lelaki tersebut ada mengalami kecacatan mental hingga menyebabkan dia melakukan keputusan kurang bijak untuk mencederakan gadis tersebut.

Tapi tak boleh tuding jadi pada satu pihak je. Pada pendapat saya, gadis tu pun silap sebab pilih untuk bersama lelaki yang panas baran tak tentu pasal macam tu. Tidak, ini bukan panas baran tetapi sebaliknya adalah kecacatan mental. Orang kalau panas baran pun dia kuat marah je. Takde sampai nak bakar orang lain.

Kalau dah tau lelaki tu jenis yang abusive, kenapa tak tinggalkan terus? Mudah. Tapi bila tengok balik kes ni berlaku pada gadis belasan tahun, kita boleh faham peringkat kematangan dan kewarasan mereka dalam hal bercinta ni macam mana.

Kemudian, bila dah tau umur anak dara belasan tahun macam ni bercinta, mana ibu bapa si gadis yang sepatutnya mengambil tahu dengan siapa gadis tersebut berkawan, berjumpa dan sebagainya? Itulah sebabnya remaja bawah umur ni perlu pemantauan orang dewasa supaya tak rosak atau sampai jadi kes macam ni.

Apa-apa pun, kepada adik-adik yang baru nak bercinta, tinggalkan jelah lelaki tu kalau nampak ada sindrom lelaki tak guna. Bersepah lagi lelaki single kat luar sana yang boleh dijadikan pengganti. Janganlah cinta membabi buta sangat sampai diri sendiri teraniaya.

 

Comments

  1. says

    bertepuk sebelah tangan tak kan berbunyi.
    Tapi budak perempuan tu salah juga. Muda2 dah nak bercinta.
    Tapi kalau cakap nak tinggalkannya, kadang2 lelaki xboleh terima dan berdendam. sebab tu dia sanggup buat mcm ni. Macam kes famili angkat saya. Anak perempuan kena simbah dgn minyak panas oleh lelaki yang ditolak cintanya.
    Jadi, kena la pandai2 cakap secara berhikmah nak tolak cinta orang.

  2. says

    pendapat saya, masing2 salah.. lelaki tu x reti nak kawal emosi.. kot ye pun, jangan la sampai macam tu.. haihhhh,, nampak la x bijak budak2 sekarang ni.. dh jd macam ni.. bukan kau je malu budak oiii.. mak ayah pun malu ada ank macam kau ni..
    and utk bdak prmpuan tu.. benda dah jadi.. boleh ckp ”kesian…” je la paling2 pun.. jadi utk bdak2 perempuan lain,, ambil pengaaran.. betul la ckp owner blog ni.. lagipun,, bercinta now(remaja), bukan sah2 kawin.. lain kalau masing2 bukan setakat berangan bodoh2, tapi help each other to improve diri masing2 dan focus dengan aim life juga..
    masalah nya budak2 now, bercinta macam ape je.. extreme habis.. kalah org dah kawin..
    ibu ayah x boleh nak disalahkan juga.. parents mane la x sayang anak.. masing2 mesti paling kurang bg nasihat.. trpulang pd anak2 la nak ikut ke x.. masing2 ada akal, fikir.. ibu ayah pun manusia juga, x sempurna.. dah hantar gi sekolah, dah bagi pendidikan dan asas agama.. cukup la tu..
    Entri terbaru AnneHilda >> Life Is Not That Hard!My Profile

  3. says

    cinta itu buta bro…<<quote popular paling haremmm

    semua perkara kejahatan jadi tak nampak dah. Bila nasihat suruh tinggalkan lelaki itu, dia tak mahu sebab katanya, "walaupun dia jahat, panas baran..tapi bila baik, dia lelaki yang romantik. Saya tak pernah dapat layanan dari mana2 lelaki sepertinya."

    Perempuan..biasalah. Kami ni mudah cair dengan kata-kata manis. Kadang2, kita x expect pun marahnya begitu memuncak sekali. Saya terpaksa mengakui kaum hawa ni kadang2 bebal jugak tak nak tinggalkan lelaki macam itu. Mungkin terlalu banyak kenangan manis bersama menyebabkan dia masih sayangkan lelaki itu. Urgghh, aku plak nak muntah dengan ayat sendiri. kih kih)

    Jadi, yang hawa menjadi bodoh dan biarkan diri itu diperlakukan sebagai rupa. Disebabkan hati yang suci (mata kepala buta), dia mengharapkan lelaki itu akan berubah suatu hari nanti. So, dalam masa-dia-mengharap-kan-lelaki-itu akan-berubah, dia rela disakiti, tak kira secara mental atau fizikal. Semua nya kerana lelaki itu terlalu baik, bagi pandangan dia dek kenangan yang terlalu manis yang tidak dapat diperolehi dari mana2 lelaki lain.

    Inferiority terhadap pemutusan hubungan. Rasa takut tak dapat lelaki lain sebaik dia. Takut tak dapat lelaki seromantik dia. Benda2 macam ni la berlaku pada mental anak dara bawah umur kerana baru nak mengenali proses perhubungan tahap pertama.

    Bukan pada kapel je bro. Pada rumahtangga pun banyak kes mcam ni. Ni semua kerana…

    cinta itu buta.<<terpaksa terima hakikat ni sebab dah banyak proven kat suratkhabar pancaindera laman DCCK. Buta sampai diri teraniya pun masih buta.
    Entri terbaru LilyNrman >> Kes Perempuan Kena Bakar: Mentaliti Anak Dara Tahap 1My Profile

  4. says

    Apa yang pasti mak abah gadis tu pun boleh dipersalahkan. Pukul 4 pagi boleh keluar dengan lelaki tanpa ada ikatan yang sah. Emmmm kalau mak abah penjaga dan masyarakat sekeliling ambil tahu, insyallah terbendung dari masalah macam ni.
    Entri terbaru Cikgu Hairul >> 5 tips shopping last minutesMy Profile

  5. says

    Aku tengok fb lelaki ni pun mcm lembut je, amik gmbr dgn lidah pelbagai.. tapi kepala banyak ada batu itu keras panas baran.. mak bapak pun jaga lah anak tu. Even beruk pun kalau kita amik anak mereka, mak beruk tu marah. ni lagikan manusia berakal, orang amik anak kesana kemari, tak marah, rilek je. beruk tu tak de akal pun tau erti sayang. Wala taqrabu zina. jangan sesekali mendekati zina, ini lagikan dah terjebak. banyak keburukan.
    Entri terbaru Syaz >> Masih Ada Taubat Bagi Dosa Yang Berulang – Dr. MazaMy Profile