Saham Petdag & Dutch Lady Penghujung 2013

Philippine-stock-market-board

Saya pernah buat perbandingan kenaikan saham Petdag & Dutch Lady terhadap harga emas awal tahun haritu. Tujuan saya buat perbandingan ni mudah je, nak tunjukkan betapa mudahnya buat untung di pasaran saham tanpa perlu buat apa-apa.

Harga @ 31 Disember 2012Harga @ 16 Disember 2013Kenaikan
Dutch LadyRM46RM476%
PetdagRM23RM3040%

Tahun ni Dutch Lady dah sampai peak. Jadi kenaikannya tak banyak. 

Petdag? Wow… Lupakan ASB, Tabung Haji unit trust dan lain-lain. Sebenarnya fund manager kat Tabung Haji, ASB dan unit trust semua letak duit pelaburan anda dalam Petdag. Untung 40% tapi mereka bagi anda tak sampai 10%. Lain-lain depa pengap. Kenapa Petdag boleh naik banyak macam tu? Saya dah bagitau sebabnya awal tahun haritu.

Petdag – Minyak petrol dan diesel. Senang cerita, stesen Petronas. Harga minyak confirm naik dalam jangkamasa panjang disebabkan permintaan tinggi (kereta makin banyak di Malaysia) dan harga minyak dunia yang semakin meningkat (untung lagi banyak).

So 2014 still nak simpan duit dalam ASB? Saya dah lama keluarkan.

P.s. Event macam ni untuk anda yang baru nak belajar. Remisier ini ada pengalaman lebih 18 tahun dalam pasaran saham.

 

Comments

    • Ariff says

      Takde ilmu cari ilmu.

      Tapi kalau saham boleh gunakan orang lain yang berilmu seperti remisier. Buka akaun dengan remisier, minta pendapat dia. Memang kerja mereka untuk memberi nasihat dan recommendation.