Bukan Malaysia Airlines Je Rugi, Qantas Pun Sama Tapi Cuba Tengok Apa Yang Qantas Lakukan

Qantas-rugi

Qantas rugi hampir RM700 juta dalam masa 6 bulan terakhir 2013. CEO mereka terus buat keputusan untuk mengurangkan 5,000 tenaga kerja dan membekukan pembayaran gaji. Kalau keadaan berterusan, 6 bulan lagi rugi macam ni dah sama macam MAS yang rugi RM1.4 billion tahun lepas.

Mungkin MAS boleh lakukan benda yang sama, especially berkaitan management team mereka. Komplen yang biasa saya dengar ialah management mereka overstaffed sebab hire orang dan create position untuk orang yang berkepentingan, bukan berkelayakan.

Komplen ni datang daripada staff mereka sendiri yang dah kerja lebih daripada 10 tahun di situ.

 

Comments

  1. says

    Lumrah mana2 Public Listed Company. Sector n department yg xperlu pon kadang2 diwujudkan. Bila ada department baru, maka akan adalah paling kurang 4 hingga 5 top post position especially Senior General Manager, General Manager, Asisstant sana-sini, PA…

  2. akak tulip says

    Sama juga kalau yg di berhentikan staff yg tak bersalah.. org yang sekadar memenuhi ruang tetap juga wujud dlm syarikat.
    Kawan saya pernah ckp, dlm sesebuah organisasi knp mesti wujud org yg sekadar memenuhi ruang…. tetttt..hihi