Malaysia Popular Hosting Plan Comparison

Reading Time: < 1 minute

Malaysia hosting package comparison based on usage by popular blogs and network. Hosting plan here are for medium to large size blogs and websites. Price starting from RM180 to RM400. Type of web hosting plans are from normal to premium.

Some points to pay attention to:

  • Type of storage – RAID are better than normal storage
  • Money back guarantee somewhat portrays their confidence in their product
  • Daily data backup is necessary and please observe any fees included for restoration process
  • It’s best to know your server specification. Contact the hosting company first for more details other than provided here
  • It’s good to have other server location options in within the region. Server in Singapore is generally better than in Malaysia (better internet connectivity)
  • Freebies like Google Adwords vouchers are mostly appreciated
  • Support via Twitter has somewhat becoming a trend because it is direct, fast and effective.
  • As always, each hosting companies has special promotion running on their site. Always refer to the official site for more details

[table id=1 /]

Again, I’m stressing that for any promotion please refer to the official website of the hosting company. Prices quoted here are official without any promotional offers. Yearly promotional seasons usually run during Merdeka & Hari Malaysia and sometimes during festive celebrations such as Hari Raya, Chinese New Year and Deepavali.

Hopefully this table helps you choose your hosting account. Please share it with others if you think it might be beneficial to them. Please leave a comment if you have any experience with the hosting plan listed here.

Some errors corrected. DataKL added to the list. Thanks to @amanfirdaus, @EjamOthman and @tekong. Go here for a list of hosting companies that provide free Blogger to WordPress migration.

Comments

35 responses to “Malaysia Popular Hosting Plan Comparison”

  1. Ummi Hanie Avatar

    sy still dgn netkl … ok la .. ;)

  2. titan Avatar

    untuk lokal punya target. aku guna netkl dan onebytes. Netkl mahal. Tapi berbaloi aku pakai. Onebytes pun murah dan support dia laju juga.

    Fivio ok. Support tu mungkin lambat sikitlah. Baitulbytes pun ok. Tapi support kekadang cepat kekadang lambat..

    itu aje lokal hosting yang aku pakai. Untuk target luar. Hostgator adalah yang terbaik setakat ni walaupun kena bayar dekat RM360 setahun. hoho..

  3. Anarm Avatar

    aku teringin nak pindah ke serverfreak.. tapi.. tunggu dulu lahh..

    1. Mus Avatar

      baru jer register dengan serverfreak

  4. Faiz Avatar

    Comparison yang terbaik..tapi better kalau ada lagi satu category. Customer service..kadang2..produk bagus..service tak berapa..antara key factor pemilihan hosting jugak

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Customer service tu better client or bekas client komen kat sini sebab aku tak pernah guna semua hosting ni. Salah satu sebab entri ni dibuat.

  5. Omar Avatar

    Serverfreak leh tanya Khai Hassan kot. Seluruh Oh Media kat situ..hmm.. Aku still guna Exabytes (EBiz Plus yang diupgrade sikit). Memang terbaik sejak aku guna thn 2008 lagi. Sepanjang 2008-2011, tak pernah lagi server tu down.

  6. Aizan Fahri Avatar

    Sangat diakui, DataKL mmg antara penyedia pakej hosting yang agak mahal tapi ia menjadi pilihan sebab servis yang okay. Baru je beli DataKL dan pindah dari BaitulBytes. DataKL laju dan terbaaaek

  7. Mohd Isa Avatar

    setakat ni aku masih setia dengan serverfreak, support memang terbaik. pernah juga berapa kali aku suh masukkan/pindah blog lain dalam hosting lain ke serverfreak, memang laju je dia buat. fivio aku pernah cuba, tp dah unsubscribe. agak mahal berbanding tawaran daripada serverfreak, utk exabytes aku pernah setup untuk member aku. yg jadi masalah bila member aku minta tolong untuk pindahkan blog lain dalam hosting dia, aku dah la tak pandai. bila suh customer service dari exabytes, malang sekali setiap service dikenakan bayaran. paling kurang pun RM50. wtf. haha

  8. Jyundoo Avatar

    aku berminat nak pindah ke serverfreak. he

  9. Izwan Avatar

    kebanyakan specs untuk yang ada long term planning on blogging..kalau baru2 nak try self hosting,besar gak kapasiti diskspace & bandwidth..tapi utk jangka masa panjang berbaloi..

    pernah try exa,support superb tapi utk plugin penting ada sesetengah kena up memory limit..dataKL pn ok,laju je.. skrg dah masuk 2nd year hosting dengan seal server..

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Yup. List ni memang untuk medium to large blog/website. Untuk starter, banyak sangat nak listkan dan tak perlu tahu detail sangat. Apa-apa pun, companya yang tersenarai ni ada je sediakan pakej untuk starter. So boleh tengok sendiri.

  10. paeh Avatar

    nice! tapi aku pakai takde dalam list. haha

    fivio tak silap aku azmanishak pakai kot

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Ko pakai apa? Lupa dah nama dia..

    2. Fazreen Avatar

      Sealserver babeh!

      1. Ariff Avatar
        Ariff

        Sealserver.com.my kan? Website redesigned dah. Nampak lebih meyakinkan. hehehe…

        1. Fazreen Avatar

          flisterz design tu. sealserver servis mantap. ramai je yang guna tapi semua diam. layan underground.

          1. Azuan Avatar

            Dh tahun kedua bersama sealserver… :)

  11. Affan Ruslan Avatar

    nice comparison table.
    Dlm list, penah pakai Exabytes je.

    Aku pun penah try Datakl, Exabytes, Baitulbytes, dan Internet-webhosting( SKSA)

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Dulu masa aku try DataKL, agak slow nak access dari Moscow. Masa tu host forum.

  12. hisham Avatar

    saya blog langgan mana2… masih lagi yang percuma…
    dalam perancangan…ada cadangan ke berdasarkan pengalaman tuan2…

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Cadangan saya ikut keperluan dan kemampuan. Boleh juga baca review pengguna di sini.

  13. Piratz Avatar

    RedMummy pakai pakej sama dengan aku? Defak!

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      tu known client dengan company la, bukan pakej. LOL!!!

  14. dilla Avatar

    a very good info :). thank you

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      You’re welcome. Hopefully this helps. I’ll try to come out with more list soon regarding hosting plans.

  15. Fizz.My Avatar

    so.. the best choice is? hehehe..

    1. Ariff Avatar
      Ariff

      Can’t say much. Depends on what you need and can afford.

  16. ejam Avatar

    yanmieonline.com dh hijrah ker serverfreak slps kecewa dgn support fivio yg tak pernah nk berubah menjadi lebih baik.
    harap2 fivio ambil langkah segera perbaiki imejnya yg terkenal dgn support super lambat reply..

    bagi aku serverfreak adalah terbaik buat masa ini.
    exabytes no komen coz byk cerita2 seram sejuk yg aku baca.

    1. Ahmad Fikrizaman Avatar

      Better ke datakl.. support diorang mmg terbaik..

      1. Ariff Avatar
        Ariff

        Thanks for the recommendation. DataKL dah dimasukkan ke dalam senarai.

    2. Ariff Avatar
      Ariff

      Thanks for the comment ejam. Ni sebab aku tengok kat Twitter Fivio hari tu. Malas nak check DNS. First time buat list macam ni. hehe..

    3. zie fauzi Avatar

      betul ckp saudara Ejam… Fivio ok.. cuma tang support tu la yg kadang2 buat geram sikit tu.. :)

    4. Fadhlullah Abd Rahman Avatar

      Assalamualaikum,

      Mengenai hal yanmieonline.com berpindah kerana Yanmie contact Fivio support menggunakan Personal Yahoo Messenger saya. Oleh kerana YM itu saya add untuk kegunaan MIGRATION dan Blog support maka ianya tidak termaktub dalam support Fivio.com 24/7.

      Perkara ini sudah dijelaskan dalam blog yanmieonline.com melalui komen.

      Harap ini dapat clearkan sikit kekeruhan dalam isu ini :)

      Terima kasih,

    5. Iklan Percuma Avatar

      ape cite seram sejuk ngan exabytes ni? cube cite sikit. Aku minat ngan flexi cloud exa, macam best je untuk long term, malas nak tukar2 lagi dah. Sekarang pakai justhost unlimited, best gak, top ten dan murah, tapi untuk long term macam perlukan yang lebih baik.