Pemandangan Indah Musim Luruh Di Tsaritsino (20 Gambar)

Akhirnya dapat jugak aku menjejakkan kaki ke Tsaritsyno Park. One thing yang best pasal Moscow ialah kat sini banyak park. Terlalu banyak. Hampir setiap daerah dan bandar ada park atau hutan. Jadi kalau nak beriadah atau jalan-jalan memang banyak pilihan.

Paling penting, ada public transport yang memudahkan untuk ke taman-taman ini. I say public transport kat Moscow  antara yang terbaik, kesan daripada sistem ekonomi sosialis yang mereka amalkan dulu. Yelah bila perancangan bandar pentingkan kebajikan dan kemudahan untuk rakyat sejak dari awal lagi, lama-lama benda tu dah jadi sebati walaupun sistem ekonomi yang digunakan sekarang telah bertukar.

Tsaritsino park ni sebenarnya kawasan istana kepunyaan Catherine the Great. Ada istana dibina di situ, tapi tak siap. Akhirnya projek istana kat sini terbiar terbengkalai sehingga pada tahun 1984 dimajukan sebagai sebuah taman dan forest reserve. Nama Tsaritsino diambil daripada perkataan Tsar bermaksud Raja.

Aku tak minat sangat masuk museum, jadi pergi sebab nak tengok istana tu dari luar je. Plus nak tangkap gambar pemandangan musih luruh yang memang cantik. Last autumn beb.

Lupa nak bawang kacang untuk bagi makan tupai. Tupai kat sini jinak-jinak. Apa-apa pun, enjoy the pictures!

Burung pun nak interframe..

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

37 Comments