Pemandangan Indah Musim Luruh Di Tsaritsino (20 Gambar)

Akhirnya dapat jugak aku menjejakkan kaki ke Tsaritsyno Park. One thing yang best pasal Moscow ialah kat sini banyak park. Terlalu banyak. Hampir setiap daerah dan bandar ada park atau hutan. Jadi kalau nak beriadah atau jalan-jalan memang banyak pilihan.

Paling penting, ada public transport yang memudahkan untuk ke taman-taman ini. I say public transport kat Moscow  antara yang terbaik, kesan daripada sistem ekonomi sosialis yang mereka amalkan dulu. Yelah bila perancangan bandar pentingkan kebajikan dan kemudahan untuk rakyat sejak dari awal lagi, lama-lama benda tu dah jadi sebati walaupun sistem ekonomi yang digunakan sekarang telah bertukar.

Tsaritsino park ni sebenarnya kawasan istana kepunyaan Catherine the Great. Ada istana dibina di situ, tapi tak siap. Akhirnya projek istana kat sini terbiar terbengkalai sehingga pada tahun 1984 dimajukan sebagai sebuah taman dan forest reserve. Nama Tsaritsino diambil daripada perkataan Tsar bermaksud Raja.

Aku tak minat sangat masuk museum, jadi pergi sebab nak tengok istana tu dari luar je. Plus nak tangkap gambar pemandangan musih luruh yang memang cantik. Last autumn beb.

Lupa nak bawang kacang untuk bagi makan tupai. Tupai kat sini jinak-jinak. Apa-apa pun, enjoy the pictures!

Burung pun nak interframe..

Comments

  1. says

    Dengan melihat perlbagai keindahan yang indah dan menakjubkan ini, maka ingatlah bahawa keindahan, keajaiban dan ketakjuban keindahan di dalam syurga 9 nisbah 1 dengan di dunia ini.

    Alangkah ruginya kita kalau tidak dapat masuk syurga.

    Berdoalah kita agar dapat masukkan syurga dan dijauhkan dari neraka. AMIN.
    Entri terbaru sabri69 >> Papan tanda ke kediaman MB Pahang. Foto: 2 Mei 2011My Profile

  2. ZaimKasturi RBWatch says

    Besar tol taman kt tengah bandar!!??

    Best ar…bleh online sambil cari idea baru, baru syok buat chongkang…

  3. says

    Terbaik bro..oooo..tergelak yerr tengok vontot gua kat blog AE..hehe..hampeh punyer AE nak gak kenakan gua..gambo lawa buat header pun best nie..nanti kalo gua nak cilok gua bagitahu ek..hehe.. Study Smart bro

    • Ariff says

      Kat park anak muda2 kat sini pergi dating lepas tu kissing2 kat park bench waktu petang. Kalau kat Malaysia, jadi masalah social dah tu..

  4. says

    cantik..daun kaler merah ada tak?

    nways, public transport di Malaysia nie (bus-lrt) semuanya diberi kepada private sector. bila dah byk company, itu yang susah nak integrate tue. dan satu lagi, bila dah based on profit making driven, mahal le tiketnya pula. Yang terasa rakyat yang menggunakannya.
    Entri terbaru mas >> Experiencing South Korea: Day 5 (Part 2)My Profile