Pelabur Hartanah Super

tips pelaburan hartanah

Minggu lepas saya attend free sharing hartanah seorang rakan di Facebook. Dia merupakan agen hartanah (bukan negotiator ya) dan juga seorang pelabur. Banyak idea baru sebab selama ni saya hanya mendengar dari perspektif pelabur sahaja, bukan agen.

Dalam sesi yang sama, rakan agen ni menjemput salah seorang kenalannya untuk free sharing. First time saya nampak rakan dia ni, masa tu tengah sembang di luar bilik seminar, ingatkan Dato mana entah. Standard pakai baju batik, kasut kulit kan. Bila tengok jam Audemars Piguet Royal Oak yang dipakainya dah boleh agak yang rakan dia ni memang loaded.

Masuk balik bilik seminar baru tahu yang dia ni dipanggil untuk bagi sharing tentang perjalanannya dalam pelaburan hartanah. Jadi kisahnya dia adalah seorang banker di sebuah investment bank. Pejabat di Hong Kong jadi sebulan tu adalah 2-3 kali ke luar negara. Dia juga memegang jawatan sebagai non-executive director di sebuah syarikat yang tersenarai di papan utama Bursa Malaysia.

Hebat.

Pada suatu masa, dia mempunyai antara 20 – 30 buah hartanah dan bayaran bulanan untuk semua hartanah ni mencecah sehingga RM150,000 sebulan. Of course loan yang diambil memang 70%, jangan mimpi nak dapat 90%.

Kaedah pelaburannya senang je, mana yang nampak murah daripada harga sepatutnya, dia beli. Simpan beberapa tahun dan jual kalau harga yang ditawarkan kena gaya.

Freehold, leashold, bumi, non-bumi tak ambil kisah sangat. Asalkan ada potensi, dia beli. Ini bertentangan dengan stigma sesetengah pelabur yang tak nak beli leasehold atau bumi lot sebab takut susah nak jual. Hartanah ni adalah sesuatu yang limited yang tak boleh di’adakan’.

Kalau kita dah beli pada sekian harga di tempat yang bagus, orang seterusnya yang nak beli daripada kita mestilah beli pada harga yang lebih tinggi. Simple.

Pelaburan hartanah ini juga lebih kepada common sense je sebenarnya. Contohnya kalau kita tahu new launch beberapa ratus meter daripada existing development dijual pada harga 20 – 30% lebih murah daripada new launch tersebut, maka hartanah sedia ada tu bakal mendapat kenaikan harga yang tinggi setanding dengan harga projek new launch tersebut sekiranya ianya lebih kurang je berbanding projek baru itu.

Hartanah di lokasi bagus yang limited edition bakal mendapat harga yang lebih premium berbanding jenis unit yang lebih fokus kepada mass market. Contohnya, kalau hartanah tu ada sky garden dengan view yang cantik atau banyak hijau (golf course), orang kaya yang berminat pasti tak kisah membeli pada harga above market value sebab pada mereka, kalau mereka nak, mereka akan beli.

Berkenaan RPGT, dia tak mempunyai sebarang masalah membayarnya. Pada dia, apalah sangat RM40k-50k cukai kalau dengan penjualan hartanah tu dia boleh buat RM200k untung. Kita untung pun sebab pembangunan yang berlaku di kawasan tersebut, jadi cukai yang dibayar tu anggaplah yang ianya bakal beri keuntungan pada kita kelak melalui pembangunan di tempat lain yang kita invest.

Ada betulnya sebab kalau nak tunggu 5 tahun untuk semua hartanah naik harga kemudian baru jual, kita mungkin terlepas peluang lain yang boleh bagi pulangan yang lebih besar.

Daripada apa yang saya nampak, nak jadi luar biasa dalam pelaburan hartanah ni kena cepat masuk game medium – medium high level. Bila sampai masa ekonomi kembali rancak, hartanah macam ni bakal mendapat kenaikan harga yang luar biasa.

Satu lagi perkara menarik yang saya belajar daripadanya ialah kita boleh match zakat yang dibayar tu dengan berapa cukai pendapatan yang sepatutnya kita bayar pada tahun taksiran supaya duit tu masuk ke dalam Lembaga Zakat dan bukan LHDN. Mungkin ada orang cakap benda ni sama je, tapi kena ingat memang salah satu suruhan Islam itu ialah membayar zakat. Jadi bayarlah zakat banyak-banyak.

Banyak lagi yang dikongsikan tapi inilah antara yang saya ingat. Kalau ada free sharing daripada individu-individu hebat, saya share lagi.

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

One Comment