Passport to Italy

Jangan salah faham. Ni bukan cerita pasal saya nak pergi Italy. At least, belum lagi. Entri kali ini tentang kisah menjamu selera masakan orang Italy. Oklah tu.. belum dapat pergi dapat try makanan dia pun dah cukup baik.

Makan-makan kali ni bertempat di Italiannies dengan menu terbaru mereka bertemakan Taste of Milan. Dalam menu ini, lima dish baru diperkenalkan yang terdiri daripada satu appetizer, tiga main dish dan satu dessert. Tak berkesempatan nak try semua, tapi boleh kata hampir semua dah rasa.

Start dengan appetizer dulu.

ImageFunghi Gratinati con Crema di Polenta - Rich, creamy oven baked porcini & button mushrooms, served on a bed of polenta, drizzled with trifle oil & topped with parmesan cheese.

BUKAN mashed potato ye, walaupun nampak macam mashed potato. Nak explain susah, so boleh rujuk Wiki pasal polenta ni. Basically, polenta ni makanan ruji masa zaman pemerintahan Rom dulu.

Moving on to the main dish..

Image 4

Costole di Manzo Glassata – Honey glazed juicy beef short ribs, served on creamy mashed potatoes!

Personally, my favorite. You can never go wrong with beef! Daging tak liat langsung, in fact lembut dan juicy. Note that satu rib tu dah cukup untuk sorang makan. Serius. So kalau nak makan ni, better berteman.

894788_10151549313667177_1518568270_oRisotto al Tinca - Sauteed spinach and fish fillet, served with herbed amborio rice

Ini bukan bubur. Beras macam ni lebih common di Europe (mereka pun makan nasi kat sana, cuma bukan hari-hari). Tak tau ikan apa tu, tapi kalau salmon, mungkin lagi best.

Untitled Ossobuco d’agnello – Lamb shanks braised until tender, topped with a fruity gremolata of apples, lemons, oranges, garlic and basil, served on mashed sweet potato

Agak awkward sebab manis sikit. Yelah, orang Malaysia manalah biasa makan main dish yang manis. Biasanya berempah, pedas dan sebagainya. Nevertheless, the lamb is good.

Tak sempat try dessert sebab after all this (actually dua sesi makan yang berbeza), dah full! Maybe next time. Food portion adalah besar, so satu dish cukup untuk 2 orang. Overall experience makan di Italiannies memang best. Suka branch kat The Curve, interior dia ada feeling macam dalam cottage.

Sekian short review daripada saya. Also thanks to Koleksi 1001 Resepi sebab belanja :)

 

Comments