Mesti Makan

Oklah, dah sebulan aku diet. Makan nasi sikit, lauk banyak. Berat badan ni dah memang xboleh turun dah. Stay around 63-64. Tandanya tu boleh start build balik dah. Dah seminggu dah amik protein supplement. Sepatutnya dah naik la berat badan ni kan.


Sebenarnya senang je nak diet-diet ni. Disebabkan aku duduk Russia lagi senang nak diet sebab kat sini takde tempat makan bagus-bagus. Orang Russia pun bodoh, xreti makan sedap-sedap. Makan pedas pun xboleh, so untuk orang Melayu yang memang biasa makan pedas ni, leceh jugak la duduk sini. Cuti hari tu, berat aku naik sampai 70 pun ade kot. Tiap-tiap hari keluar makan sana sini, duit pun banyak la habis kan.. Balik sini, start turun mendadak. Sebelum start pergi gym around 65 macam tu, then sekarang dah tetap 63-64 lepas sebulan pegi (paling kurang 3 kali seminggu).

Nak turunkan berat ni senang je, jangan makan nasi banyak-banyak. Sebelum makan minum air banyak-banyak supaya perut tu penuh air, xde rasa lapar sangat. Then makan buah in between meals, lunch-dinner ke.. Aku kat sini makan pisang je, satu pun dah cukup. Ade sekali sekala tu makan salad gak. Tu je lah. Lagi satu jangan makan benda manis banyak-banyak la. Walaupun aku memang suka benda manis (chocolate, ice cream, cake, etc) tapi sebabkan nak save duit banyak-banyak kat sini, dapat la kawal sikit nafsu tu. Duit lagi penting beb.

So tu jelah setakat ni bab diet. Nanti update lagi.

Di kesempatan itu, aku nak hantar entry untuk blog Melz punya competition. Rajin betul Melz buat. Saje xnak buat kat post baru sebab aku plan nak buat post dalam english pulak lepas ni. Agaknya BlogExplosion xapprove lagi blog aku sebab admin dia tengok banyak je post dalam BM sejak kebelakangan ni. Sebelum ni aku xpenah pulak rajin tulis post dalam BM, tapi sekarang nak buat open konsep. Tak nak restricted sangat. Plus lagi banyak readers kalau aku buat in BM.

Blog Melz best kerana ada banyak buat competition. Boleh kata tiap-tiap bulan ade je competition yang best.

Blog Melz Tak best kerana layout kosong sangat. Lagi best kalau guna WordPress pastu letak CommentLuv.

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

No Comments